KU-anmälan och konstigheter

Ser på politikerbloggen att vänstern KU-anmäler hanteringen av FRA-lagen. Jättebra!

Samtidigt berättar en i rummet att efter en återremiss så ska det vara minst 15 dagars betänketid.

Regeringen kör över oss!

Pingat på Intressant.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till KU-anmälan och konstigheter

 1. narren skriver:

  När den här lagen är införd är det i princip slut med att kunna uttrycka åsikter anonymnt på nätet, att driva en anonym webbsida eller webblog. Det öppnar upp för åsiktkontroll och skapar ett samhälle av tysta, rädda människor. Jag trodde aldrig att nassarnas idéer skulle smyginföras i Sverige under min livstid. Nu har vi nydemokrater på väg in i riksdagen också… vore väl kalas om de vann ett val så småningom och hade FRA i sin hand.

 2. PiratJanne skriver:

  Tja… vad kan jag säga. Förutom att jag håller med.

 3. Ahruman skriver:

  Nu har du fått mig att läsa riksdagsordningen, vilken lyckas med konststycket att vara ännu tråkigare än en riksdagsdebatt. Återremitteringen verkar vara enligt RO 4 kap. 10 §:

  “Ett ärende, i vilket ett utskott har avgett ett betänkande, skall återförvisas av kammaren till utskottet för ytterligare beredning, om minst en tredjedel av de röstande ansluter sig till ett yrkande om det. Återförvisning enligt denna paragraf får inte göras mer än en gång i samma ärende.”

  Tidsgräns anges ej.

  Däremot är det här lite småskojigt: “Ett utskottsbetänkande får tas upp till avgörande endast vid ett sammanträde som i kallelsen enligt 2 kap. 5 § och på föredragningslistan enligt 2 kap. 7 § angetts som ett arbetsplenum.” (5 kap. 4 §) I 2 kap. 5 § står: “Kallelsen skall anslås i riksdagens lokaler senast klockan 18 dagen före sammanträdet och minst fjorton timmar i förväg. Om det finns synnerliga skäl, får kallelsen dock anslås senare. I så fall får sammanträdet hållas endast om mer än hälften av riksdagens ledamöter medger det.”

  Undrar vad det var för synnerligt skäl mer än hälften av ledamöterna ansåg föreligga för att behandla betänkandet på kvällen och inte nästa dag? Inte för att det är särskilt viktigt, och knappast något som kan fälla lagen, men ändå. (Sen var det det där med världshistoriens kortaste bordläggning. Jag har inte lyckats hitta en definition på bordläggning i RO, än mindre en tidsram förutom specialfall som grundlagsändringar, misstroendeförklaringar och nya statsministrar – 5 kap. 2 §.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s