PKU – DNA och yttrandefrihet

Mår fortfarande dåligt efter den senaste månadens intensiva kampanjarbete samt en konstig förkylning som spökar. Hade tänkt pilla naveln och sova hela dan idag (som jag gjorde igår), men det finns ändå saker som får mig att reagera.

Jag kommer idag skicka in papper för att gå ur PKU-registret eftersom det finns planer på att omvandla det till ett mer allmänt DNA-register som polisen ska få leka med. Det var inte det som var meningen. Emma postade lite om vad jag hade skrivit men jag måste erkänna att texten kom från en kommentar hos Rick Falkvinge som jag dock modifierat lite till sen dess. Så här ser texten ut nu (det borde göra det förbannat jävla klart för politikerna vad de håller på med om folk hakar på):

”På grund av det hårdnande övervakningsklimatet och demokratiunderskottet i Sverige, samt den planerade utredningen om att omvandla PKU-registret till ett allmänt DNA-register, vill jag meddela att jag, NAMN+PERSONNUMMER, härmed återkallar mitt tidigare samtycke för användning av mina vävnadsprover. Enligt §6 lagen om biobanker i hälso- och sjukvården (SFS 2002:297) ska därmed vävnadsprovet omedelbart förstöras.”

Utöver en skrivelse och ens eget namn och personnummer krävs följande:

 • Moderns namn och personnummer
 • Sjukhus man är född på och födelsedatum
 • Adress man vill ha bekräftelsebrevet skickat till.
 • Underskrift

Brevet skickas till: PKU-laboratoriet, CMMS C2-71, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, 141 86 Stockholm.

Jag uppmanar så många som möjligt att göra detta! Så kanske regeringen och riksdagen inser att vi inte går med på vad som helst!

Sen är det intressant det där med yttrandefrihet, jag trodde det var nåt vi hade ganska bra med här i Sverige – till skillnad från vissa andra länder… Men uppenbarligen hade jag fel. Richard Slätt skrev en väldigt ilsken post angående omröstningen om FRA-lagen där han bad vissa politiker att dra åt helvete. Det uppskattades tydligen inte. Så pass att Lena Forsman från centerpartiet hörde av sig till hans chef i ett försök att tysta honom. Som tur var så är hans chef en väldigt vettig människa (och bra chef – fram för fler sådana!) och han hänvisade henne till att vi (än så länge) faktiskt har yttrandefrihet här.

Hör gärna av er till lena.forsman@riksdagen.se och förklara lugnt och sakligt för henne vad ni tycker om hennes agerande.

Pingat på Intressant.

Andra bloggar om: pku-registret, politik, pku, integritet, dna, yttrandefrihet

Detta inlägg publicerades i Övervakning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till PKU – DNA och yttrandefrihet

 1. Jonas Lihnell skriver:

  Vi har ordnat ett fördigskrivet brev som är lätt att fylla i och kommer att uppmana folk inne i centrala göteborg att gå ur registret. filer för detta och annat gällande FRA/Storebror finns på http://roze.mine.nu/~roze/FRA/

  Mvh, Jonas

 2. PiratJanne skriver:

  Jättebra! Stort tack. 🙂

 3. Eric skriver:

  Kan jag bara byta ut med ”härmed återkallar mitt tidigare samtycke för användning av mina barns vävnadsprover” för att mina barns prover skall förstöras?

  MVH
  Eric

 4. PiratJanne skriver:

  Sorry för det sena svaret. Jag tror tyvärr inte det funkar, utan att det måste vara barnet självt som gör det. Men! Jag tycker du ska testa. I värsta fall får du avslag vilket är samma som om du inte hade testat. 🙂

 5. nef skriver:

  Janne – fast inte om barnet ifråga är under 18 år. Då är det endast föräldern (vårdnadshavaren) som kan begära utträdet.

 6. PiratJanne skriver:

  Ah… det tänkte jag inte på. Så om det är fallet så stämmer det ju verkligen. Tack!

 7. Pingback: Släpp inte in polisen i PKU-registret! | Sagor från livbåten

 8. Pingback: PKU-registret och valrörelsen | Henrik Brändén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s