Gammelmedia, objektivitet och bakomliggande intressen


Flattr this

När media började rapportera om ”obduktionsbilderna på The Pirate Bay” så funderade jag på att skriva den här posten, men jag mådde lite för dåligt för att få till nåt vettigt och sen kändes det inte fullt så aktuellt. Men med Peter Sundes post idag om SVT Debatt så känns det helt klart lika aktuellt igen.

Det första jag tänkte på när jag såg ”nyheten” om ”obduktionsbilder på TPB” var: Jaha, dags för ännu en smutskastningskampanj från media. Mina tankar gick då givetvis tillbaka till för drygt ett halvår sen när gammelmedia slog på stortrumman om att det fanns en massa barnporr på TPB. Nåt som så klart inte stämde. Min andra tanke var att jag var för paranoid och konspiratorisk av mig. Nu… nu har jag landat i nåt mellanläge.

Det första vi kan konstatera är att i stort sett ingen gammelmedia (tror jag kanske såg nåt undantag – som jag inte kan hitta nu) har varit direkt objektiv. Det har hela tiden pratats om ”obduktionsbilder finns på TPB” men inte det mer korrekta ”förundersökningsprotokoll länkas från TPB”. Och vi har hela tiden matats om hur omoraliska och oetiska killarna bakom TPB är – speciellt i deras svar till pappan. Att det inte ens var pappan som mejlade – utan hans sambo och att det hade varit massvis med sådana mail väljer man att inte berätta. Ingen från gammelmedia pratar med personen som faktiskt gjorde ett val i vad som skulle ingå i det offentliggjorda förundersökningsprotokollet utan hela skulden ligger på TPB. Allt är TPB:s fel.

Och då undrar jag om det som ligger bakom är att de vill sälja så många lösnummer som möjligt eller om det faktiskt ligger nåt mer bakom. För att få nån form av avgränsning i den här posten väljer jag att fokusera på två (tre) TV-kanaler och fem tidningar. Vi gör en uppställning över medierna och deras ägare nedan:

Media – Ägare

SVT – 11 stycken ledamöter utsedda av regeringen

TV4 – TV4 AB som i sin tur ägs helt av Bonnier AB

Expressen Bonnier Newspapers som så klart ägs av Bonnier AB

Aftonbladet Schibsted, LO

DNBonnier AB

SvDSchibsted

MetroMetro International

Förutom det sorgliga i att gammelmedia är så pass koncentrerat till ett fåtal företag så kan vi ju ta en lite närmre titt på de här företagen, vilka som äger dessa och vad de sysslar med annars.

Bonnier AB – Nu klipper jag direkt från wikipedia: ”Bonnierkoncernen har idag verksamhet i mer än 20 länder med tonvikt på norra Europa, och innefattar i dagsläget cirka 150 företag. Bland dessa märks Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, Stockholm City, Bonnier Tidskrifter, Svensk Filmindustri, TV4 AB och MTV3.” Om man dessutom kollar in deras affärsområden så ser man två som är lite mer intressanta: Bonnier Books och Bonnier Entertainment. Om man tittar lite närmre på dessa så ser man att på boksidan så finns det flera olika företag som ger ut böcker. Det intressanta är att flera av dessa använder sig av företaget Elib för att släppa ljudböcker. Hur är det intressant? Jo – för i den här artikeln gråter Elib ut i DN om den hemska fildelningen.

Om vi sen tar en titt på Bonnier Entertainment så ser vi att i den ingår bland annat (förutom TV4 AB då): Svensk Filmindustri, SF Bio AB, Bonnier Amigo Music Group. Home entertainment (som innehåller bland annat Discshop.se). Hmm… här vill jag notera att på Bonnier Entertainment så står det att de ”bara” äger 29,3% av TV4 AB. När jag tittar hos Skatteverket så står det att 2007 förvärvade Nordic Broadcasting Oy en massa aktier så de fick mer än 97% av aktierna.  Ah! Lite mer grävande och det visar sig att Nordic Broadcasting Oy ägs av Bonnier AB. Bra. Då är vi tillbaka på banan igen. 😀 Sånt jävla fipplande med bolag hit och dit…

Hursom. Var var jag? Jo! Listan på vad Bonnier Entertainment har för intressen. Om vi listar om så blir det: Svensk Filmindustri, SF Bio AB, Bonnier Amigo Music Group. Home entertainment (med Discshop.se). Bonnier Amigo Music Group är det största svenskägda skivbolaget och är dessutom distributör åt en rad andra skivbolag som: MNW, Roadrunner Records, ECM, ACT, Burning Heart, Riverside Records, Bad Taste.

Schibsted – Är en norsk medieconcern som förutom Aftonbladet och Svenska Dagbladet sitter på sånt som Sandrew Metronome och Metronome Film & Television samt så klart Schibsted Förlagen AB. Även TV7 tillhör dem. Sandrew Metronome tror jag alla känner till och Metronome Film & Television är ett ”independent”-bolag som gör… tada… film och TV. Schibsted Förlagen AB ger ut serietidningar och nu när jag skriver så visar det sig att TV7 inte alls ägs av Schibsted. Från augusti i år så ägs TV7 nämligen av NonStop Television. Men även om man bortser från TV7 så ser man att Schibstedt har ett visst intresse av Film och TV.

LO – Är väl den enda ägaren här (förutom de 11 ledamöterna) som inte äger nåt annat. Äger 50,1% av Aftonbladet. Sen kan man ju visserligen spinna vidare på vad de som sitter i Aftonbladets styrelse har för kopplingar till andra inom mediasverige, men jag måste begränsa den här bloggposten på nåt sätt. Om nån annan har tid/ork i att gräva i det så välkomnas det.

Metro International – Det här företaget ägs/kontrolleras av investmentbolaget Kinnevik vars nyckelpersoner är: Cristina Stenbeck, Chairman and Principal Owner och Mia Brunell, Incoming CEO. Förutom Metro International så ingår bland annat Modern Times Group (mer känd bara som MTG) som äger bland annat Viasat och… äh. Klicka på MTG-länken. Jag orkar ärligt talat inte lista alla TV-kanaler, radiostationer och onlineaffärer som MTG äger, men det är många. Några fler exempel är: CDON.COM, TV3 Sweden, NRJ, Bandit Rock 106-3 och där drar jag gränsen. Listan kan göras toklång.

Nåt som med andra ord är ganska genomgående bland ägarna till gammelmedia är att de samtidigt håller på med sånt som vi ”onda” pirater ”förstör” för. Film, musik, TV, ljudböcker. Ja, ni fattar. Och då är frågan hur lätt det blir när man jobbar för ett sånt företag att förhålla sig objektiv när man rapporterar om TPB.

Jag säger inte att alla som jobbar på gammelmedia hatar TPB eller faktiskt ens tycker illa om dem. Men jag har läst tillräckligt med ledarskapsteori och även sett exempel på det i praktiken att allt ledningen gör – inklusive vilken attityd ledningen har till olika saker märks genomgående i företaget. Det bara blir så. Skriver man en artikel som sågar TPB vid fotknölarna och får massa beröm från chefen medan kollegan som skrev mer objektivt får skit för att h*n inte höll bra kvalitet på artikeln så märks det direkt. Och bildar en flockmentalitet.

Om man sen dessutom lägger till att man vill sälja så många lösnummer som möjligt och därför spelar upp konflikter och snaskigt beteende… tja – då blir det svårt att vara objektiv.

Och när det gäller SVT så vet vi ju hur regeringen ställer sig till TPB och om de (SVT alltså) vill tävla med resten av gammelmedia så blir det lätt hänt att de sänker sig till samma nivå. Tyvärr. Man skulle ju önska att SVT kunde hålla en högre standard och inte gotta ner sig på samma sätt som resten av gammelmedia.

Det har pratats om att vi bloggare ska skriva ut vilka intressen som ligger bakom en blogg. Är det inte dags för gammelmedia att göra nåt liknande? Så allmänheten får veta vilka intressen som styr gammelmedia. För det är uppenbarligen inte objektivt rapportering längre.

Är det undra på att mitt förtroende för gammelmedia bara dalar?

Pingat på Intressant.

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Gammelmedia, objektivitet och bakomliggande intressen

 1. Pingback: opassande » Blog Archive » The Pirate Bay ingår inte i medias starka etiska ansvar?

 2. Pingback: SVT Debatt « PiratJanne

 3. Patrik skriver:

  Vill bara tacka för redogörelsen. Denna överblicksbild ger en väldigt bra inblick i tradtionella mediers ”oberoende”.

 4. En liten tant skriver:

  Ägarkoncentrationen inom media är ett problem och detta kan mycket vl vara ett utslag av att ägarnas intressen ”hotas”.

  Jag lutar dock mest åt att det var redaktionens önskan om att skapa dramatik som låg till grund för upplägget.

  Gräsligt var det i alla fall och bedrövligt för den viktiga debatt som uteblev – den om yttrandefrihet , offentlighetsprincipen i det nya teknologiska paradigmet.

 5. Anders Widén skriver:

  Hej, jag hoppade in sent i FRA-debatten. (fick bredband) Jag såg vad som hände i sk blogosfären, blev engagerad, upptäckte att jag i stort var enda jämten som började hänga med i det här. Jag förde också, som många andra bloggare före mig, en form av dialog med regeringskansliet.
  Jag ville visa upp det här som ett fint demokratiskt exempel. Jag tänkte också, lyckas jag visa vad bloggvärlden gör just nu, kanske jag kan få till stånd en manifestation där jag bor, Östersund.
  Jag vände mig till tre tidningar jag tidigare haft förtroende för. En, LT, ringde faktiskt upp mig, men reportern lät måttligt road och han ställde idiotiska frågor som ”Känner du dig kränkt av att regeringskansliet läser din blogg eftersom du skriver om FRA?”
  Allt medan jag försökte förklara den fantastiska direktdemokrati som jag var med om – bloggare emellan, att jag knöt kontakter med både sossar och folkpartiser osv. Något som var helt otänkbart i mitt liv innan internet.
  Jag försökte berätta att vi i vissa fall för bättre samtal över internet än på min lokala pub osv…
  Reportern lät på rösten som han trodde att jag bara ville visa upp min blogg. Han fattade inte, eller ville inte fatta att jag ville visa själva den komplexa väv bara lilla jag byggt bara på några dagar…

  Tja, jag nämner ännu inte de båda andra tidningarna vid namn. De kan ha giltigt förfall. Det vet jag inte än.

  Den andra aspekten är att de börjar bli rädda om sina jobb. Det hänger alltså inte bara i de övergripande maktstrukturerna och ägarna. Journalisterna själva börjar undra över sin egen roll. Innerst inne.
  Jag får mycket bättre och mänskligare info här än i någon tidning.
  MvH
  anders

 6. Thomas Tvivlaren skriver:

  Bra grävt och jag gillade verkligen slutklämmen:

  ”Det har pratats om att vi bloggare ska skriva ut vilka intressen som ligger bakom en blogg. Är det inte dags för gammelmedia att göra nåt liknande?”

 7. PiratJanne skriver:

  @Patrik
  Det var det jag var ute efter. Tackar 🙂

  @En liten tant
  Jo… nu tror jag också att de i huvudsak var ute efter att sälja lösnummer den här gången – precis som i stort sätt alla gånger. Men samtidigt som huvudsaken är ”försäljning” så genomsyrar ägarnas intressen deras bolag.

  @Anders Widén
  Wow… verkligen… Det… Jag önskar jag kunde säga att jag är förvånad, men det är jag inte.
  Mmm… det känns lite som att det börjar krypa in det också.

  @Thomas Tvivlaren
  Tackar. 🙂 Måste erkänna att jag tyckte jag fick till den formulering bra jag också. Men det skadar inte att höra det från nån annan. 😀

 8. Pingback: Debatt om etik « foobar

 9. Pingback: Johan Ronström » Blog Archive » Riv upp, gör om, gör rätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s