Demonstrationer i tisdags

I tisdags var det dags för demonstrationer runt om i landet. Själv var jag med på två och en tredje som inte riktigt blev av. Många andra har skrivit bra om demonstrationerna oavsett om det gäller Stockholm, Göteborg eller Malmö. Men jag vill ändå dra mitt strå till stacken och säga nåt om det hela själv.

Först vill jag ta upp det faktum att flera riksdagsledamöter i mail uttryckt att de inte märkte nåt av demonstrationerna. Med tanke på att vi från säker källa (kyrkovaktmästaren) vet att vi hördes in i Storkyrkan så är det kvalificerat skitsnack att demonstrationerna inte märktes. Vill man inte att folket ska vara mot FRA så är folket tydligen inte emot FRA. Skygglappar mycket? Vi vet dessutom att minst två centerpartister skyndade sig förbi vår demonstration vid Mynttorget – och vi vet det för att vi såg dem själva. Enligt Aftonbladet så överröstade vi ju t.o.m. Armens Musikkår – och nej, demonstrationen var inte olaglig. Det är lagligt att demonstrera i Sverige även om man saknar tillstånd.

Jag måste få hålla med Christian Engström om att poliserna var väldigt vänliga och samarbetsvilliga under vår tillståndslösa demonstration vid Mynttorget och Storkyrkan. De var inte alls intresserade av att upplösa demonstrationen eller köra bort oss. Vad de ville (och pratade med oss om) var helt enkelt att vi inte skulle vara i vägen för t.ex. biltrafik och liknande. När det behövdes så förde de en dialog med oss och kom inte och pekade och hade sig som vissa ger intryck av.

Demonstrationerna i sig var väldigt lyckade, även om man så klart alltid vill att det kommer mer människor. Jag måste säga att den formen av demonstration som vi anordnade, med megafon och talare ur ”publiken” d.v.s vanliga människor som får komma upp och säga sitt, tilltalar mig mer och mer. Det blir en helt annan känsla av gemenskap och deltagande när vem som helst får komma upp och säga nåt istället för en bestämd talarlista som vid den andra demonstrationen. Det betyder inte att jag tycker att den andra var dålig, absolut inte, men det blir mer som ett torgmöte och ett passivt deltagande från publiken med den sortens demonstration. Och bägge sorterna har sina platser.

Måste tipsa om två videor om när Piratpartiet of Rohan ansluter till plattan. Bägge visar tåget som kommer från två olika vinklar och det är mäktigt att se.

Sen försökte vi oss på en tredje demonstration vid Konserthuset på kvällen, men tyvärr hade vi missat lite med tiden och kom dit när konserten började – vilket så klart för för sent eftersom alla som skulle dit redan var inne då.

Tiden mellan demonstration två och tre tillbringades på olika caféer i gott sällskap med intressanta och underhållande samtal.

När vi ändå pratar om FRA så måste jag länka till en artikel i Fokus om spelet bakom FRA-lagen.

Länkar om demonstrationerna (klippt från Anna Troberg)

Här kan man titta på demonstrationerna och läsa mer om dem och annat:
Opassande
Icmpecho – bilder
Dennis Startreks blip tv: finfina bilder från demonstrationerna igår och från banarepublikfesten
Onsdag
Insane Meditation
Dagens bildgalleri
Medievärlden: Bilder och kommentarer från FRA-demonstrationerna
Sydsvenskan: Tusentals demonstrerade mot FRA-lagen
Göteborgsposten: Välbesökt demonstration mot FRA-lagen
SVT Västnytt: Demonstration mot FRA-lagen
Skånskan: Protester mot FRA i Malmö
Kulturbloggen: Filmer från FRA-manifestationen: Riv upp, gör om, gör rätt
SvD Ledarbloggen: Uppslutning – fast på flera håll
Ny Teknik: Hundratals protesterade mot FRA-lagen
Expressen: Protester mot FRA-lagen
Journalisten: Lågmäld protest mot FRA
Göteborgs Fria Tidning: FRA på allas läppar
QX.se: “FRA-lagen ett hot mot HBT-aktivister i diktaturländer”
DN: Protester mot FRA

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Demonstration. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Demonstrationer i tisdags

  1. Pingback: Dynamic Man » 16 September: en överblick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s