Fildelning goes mobile

Som andra har noterat så har SCB släppt siffror om fildelningen i Sverige idag, vilket också har skrivits om i gammelmedia på olika ställen.Man säger att runt 700 000 personer i åldrarna 16-74 fildelar regelbundet. Personligen tycker jag det låter som en låg siffra, oavsett om man kan räkna unika svenska IP-adresser på TPB eller inte. Men å andra sidan har jag ingen aning om vad de menar med ”regelbundet”. Måste det vara varje vecka eller?

Mer intressant blir det om man går till SCBs hemsida och läser vad de skriver där:

Fildelning långt mer populärt än IP-telefoni
Cirka 20 procent av alla i åldern 16-74 år, eller 1,3 miljoner människor, har någon gång använt ett fildelningsprogram. Denna syssla är klart mest populär bland män i åldern 16-24 år resp. 25-34 år, där andelarna är 57 resp. 48 procent. IP-telefoni hade endast 11 procent använt sig av. Bland kvinnor hade 7 procent provat denna möjlighet medan motsvarande andel bland män var 14 procent.

Återigen känns siffran ganska låg, men den backas å andra sidan upp av en väldigt intressant artikel i DN. Tyvärr har jag inte kunnat hitta den på nätet, så ni får nöja er med en scannad version av papperskopian.

Den visar på det som vi pirater har sagt länge – det går inte att bli av med fildelningen. För er som inte orkar klicka på bilden och läsa så kommer nedan det viktigaste:

”En viktig observation är att två av tre tonåringar har lagt Ipoden åt sidan och lyssnar på musik i mobilen istället. Musikmobilernas minneskort rymmer ju idag tusentals låtar  – och det går lätt att skicka låtar till andra mobiler med hjälp av den trådlösa överföringstekniken bluetooth.

44 procent av tonåringarna ”bluetoothar” varje vecka, enligt rapporten. Ett slags fildelning som inte går att spåra.”

Den här rapporten har frågat 4000 ungdomar i åldrarna 15-24 och över det jag skrev ovan så står det även att 40% laddar ner filmer och tv-program varje vecka och 57% tankar musik varje vecka. Det verkar som att det bekräftar siffrorna från SCB. Liknande procentsatser om man utgår från SCB då menar att man fildelar varje vecka som ”regelbundet”. Christian Engström har en del väldigt intressanta poänger om resultatet från SCBs undersökning där jag tror den viktigaste är frågan: ”Skulle du svara ja om en vilt främmande människa ringer upp dig och frågar om du begått en olaglig handling?”

Men det är inte siffrorna om fildelningen som är det viktiga (speciellt inte eftersom alla under 15/16 år räknas bort och där lär det finnas en hel del pirater) i pappersatikeln, utan det om att ”bluetootha”.  Det här har vi pirater pratat om i säkert ett år nu. Jag vet att Piratbyrån gick ut och sa att debatten om fildelning var slut för i alla fall 1½ år sen och i alla fall några av oss inom Piratpartiet har dragit upp just bluetoothing eller för den delen ”fildelning” genom USB-minnen – alltså när man gör sådär att man lägger över sånt man tycker om på ett USB-minne, går över till sin polare och där lägger över det på h*ns dator… Hur stoppar man sånt här? Säg att vi mot all förmodan lyckas stoppa all fildelning via internet, hur ska man då stoppa folk från att bluetootha eller från att fildela IRL? Förutom då att införa det totala kontrollsamhället.

Och  om man tar den artikeln tillsammans med den hos IDG som säger att IPRED får stora problem med alla som kör med bittorrent-tekniken så önskar jag verkligen att vi kunde lägga ner jakten på fildelare och gå vidare. Det är över. Sluta upp med era jävla dödsryckningar och inse att spelet är slut. Sluta jaga vanliga människor! Sluta jaga folk för att de sprider och delar med sig av sånt som gör dem glada!

Sen måste jag få avsluta med ett omskrivet citat som jag hittade hos Emil Oldenburg:

Först censurerade de terroristerna, men jag bloggade inte.
Jag var ju inte terrorist.
Sen censurerade de pedofilerna, men jag bloggade inte.
Jag var ju inte pedofil.
Sen censurerade de politiskt inkorrekthet, men jag bloggade inte.
Jag var inte politiskt inkorrekt.
Sen censurerade de mig, då fanns inga bloggare kvar.

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fildelning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fildelning goes mobile

  1. Pingback: opassande » Blog Archive » Information och kunskapsförädling

  2. Pingback: Anna Troberg » Sveriges snabbast växande folkrörelse förtjänar bättre än halvljumna hittepå-påståenden

  3. Andreas skriver:

    Jag ser en lovande framtid för LAN:ens återkomst. Vore trevligt med lite sociala tillställningar och faktiskt se varandra istället för att sitta bakom skärmarna hela tiden..

  4. PiratJanne skriver:

    Joo… det håller jag med om. Och vi håller faktiskt på att planera ett LAN här i Stockholmsdistriktet. Finns lite mer info här: http://forum.piratpartiet.se/Topic121283-20-1.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s