Edguy

Min flickvän inspirerade mig att skriva en post om ett band jag verkligen tycker om: Edguy.

Musik har alltid varit väldigt viktigt för mig och jag har alltid varit (och är fortfarnade) en allätare. Men de senaste åren så har jag i huvudsak lyssnat på hårdrock eller metal. Sommaren 2006 använde jag Pandora väldigt flitigt och ett av de många banden jag upptäckte var just Edguy och de har blivit lite av husgudar här hemma nu. De skriver sin egen musik, men bra ljud och bra texter. Men utöver det så har de en massa humor och tar inte sig själva på särskilt stort allvar.

Det här klippet från YouTube visar ganska bra vad jag menar (men jag tänkte inte nöja mig med det)

De säger rakt ut att man visst kan ha humor och vara ett metalband! Och jag älskar det! Och bara för det så måste jag visa hela den videon som man såg klipp ur i intervjun. Det är låter Superheroes från plattan Rocket Ride.

Den plattan har även låten Trinidad, som har textstycket:

You pet named me Napoleon
I was proud
‘til I got the reason why

Och sådär håller det på. I princip varje platta har nån låt som… på nåt sätt inte är seriös. Det kan vara nåt extra i slutet, som ”Theater of Salvation” eller just ”Trinidad”, eller så är hela låten galen, som ”Aren’t you a little pervert too?!” från den senaste plattan.

Eller så gör de nåt speciellt på en spelning – som den här versionen av Land of the Miracle (som är en av mina favoritlåtar):

(För er som inte orkar lyssna längre så säger han precis innan låten: ”This one’s for all the wimps and posers… and women” – väldigt PK…)

Extra fint är dessutom att deras plattor lyser grönt på RIAAradar – om jag bara hade lite mer pengar så skulle jag köpa en eller fler…

Förra året så missade vi precis att se dem när de var på Sweden Rock-kryssningen (vi upptäckte det när det var för sent), men som tur är så turnerar de nu och vi fick två biljetter dit! Woot! Ska bli kul och spännande att se dem live. Jag hoppas de är bra. 🙂

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Edguy

 1. ”De säger rakt ut att man visst kan ha humor och vara ett metalband!”
  Bara att göra en låt som Lavatory Love Machine tyder väl på ett visst sinne för humor, när man sedan fortsätter och gör en video till nyss nämnda låt så… Ja… Då har man en rejäl portition humor 😀

  Edguy är dessutom väldigt underhållande live, mest för att dom driver med alla dom där sakerna som ”ska finnas” på en spelning 😀

 2. Jepp, har sett dom både på Sweden Rock och Gates of Metal ^^

 3. Joshua_Tree skriver:

  Edguy är helt klart ett schysst band. Inte riktigt min kopp te, men självdistansen har noterats. Jag ramlade för övrigt på Edguy i samma veva som jag upptäckte Angra och började läsa på. Det var nämligen så att en viss Sasha Paeth, som producerat Angras Holy Land, även varit producent åt Edguy. Överlag verkar det finnas en del brasiliansk-tyska kopplingar i metalvärlden.

  ”Vi gömde faktiskt era krigsförbrytare så nu får ni fan ta och producera våra metalplattor!” 😉

 4. PiratJanne skriver:

  Otyg: Coolt! Ska du på konserten nästa månad?

  Joshen: Va?! Skandal! Jag tror inte jag vill kännas vid dig längre. 😉 Ah… Angra.. min flickvän har petat på mig om dom, men jag har inte riktigt hunnit. Blir nog efter våra konsertbesök i vår. Är nyfiken.

  Konstigt nog så verkar det finnas en massa kopplingar inom metal-världen. Hansi från Blind Guardian har ju varit involverad i Demons & Wizards som också har en kille från Iced Earth. Och Hansi har varit med på minst två Edguy-låtar… Får en känsla av att det är lite ”stor familj” över de lite mer kända inom metal…

 5. Joshua_Tree skriver:

  Stor familj ja. Det tror jag med. Vilket känns betydligt trevligare än på den tiden då hårdrock var dominerande och alla stora band hade som image att vara osams både med andra band och internt, samt punda bort all eventuell talang. Tiden då metal skulle störta världen i fördärvet känns rätt avlägsen.

 6. Joshua_Tree skriver:

  Det är för övrigt roligt att ägna en stund åt att försöka följa diverse trådar och kopplingar mellan musiker.

 7. PiratJanne skriver:

  Mmm… det låter mycket trevligare ja. Verkligen.

  Heh… joo… det roade jag mig lite med igår också. Men det är sånt jag egentligen inte har tid till..

 8. Pingback: Pandora « Jan Lindgren

 9. Pingback: Konserten jag aldrig var på « Jan Lindgren

 10. Pingback: Dragonforce « Jan Lindgren

 11. Pingback: Edguy – 2011 « Jan "PiratJanne" Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s