Konserten jag aldrig var på

Eftersom jag är en såndär snål fildelare som vill ha allt gratis så skulle jag aldrig gå på en konsert. Och om jag mot förmodan gick på en så skulle jag ju så klart aldrig betala och än mindre lägga pengar på att köpa t-shirts… Så jag antar att jag bara inbillade mig att jag och flickvännen gjorde just det ikväll när vi gick och såg Edguy

Tänkte börja med att stöka undan de dåliga delarna först. Det började med förbandet H.E.A.T. och de var inte dåliga men… efter förbandet så kom en paus och sen släcktes ljuset ner. Edguys trummis kom in på scenen och… jag kände inte igen honom. Visst, jag har inte fullt så bra koll på hur alla i bandet ser ut, men jag kände verkligen inte igen honom. Sen kom resten av bandet upp på scenen och jag tyckte de var lite väl många… Det var bara trummisen som var upplyst, och jag såg lite dåligt över alla huvuden (speciellt killen med afron) men jag tyckte mig se att det var fem till på scenen förutom trummisen och för ett band på fem pers så… är det begåvat. När sen ljuset tändes så visade sig att Edguy hade fått en till kvinnlig sångare och Tobias hade genomfört en väldigt lyckad könsoperation… Eller så var det ett förband till. Meh.

Och vad är det med alla metalkonserter där nån tycker att mycket bas=bra ljud och högt ljud=bra ljud – för det stämmer fan inte! Jag hatar att behöva ha öronproppar på konserter för de sabbar ljudet så mycket, men när de drar på volymen och basen som de gör så… Speciellt eftersom vi hade blivit flyttade från Arenan till Klubben. Hade vi varit kvar på Arenan hade man kunnat ställa sig lite längre bak och lyssnat utan öronproppar. Det gick inte på Klubben, för då var man två rum bort.

Men utöver det så WOW! Vilken jävla show! Vintern 2007 var vi och såg Nightwish och Helloween och de hade påkostade scenshower (i alla fall Helloween), men Edguy slog det – och det utan nåt påkostat… förutom möjligtvis drogerna som Tobias gick på. För trots att han inte var riktigt frisk från influensan så flängde han fram och tillbaka över scenen och hade massa galenskaper för sig. Och han var inte ensam! De andra i bandet höll på med liknande saker och fånade sig och hade sig. Mycket uppskattat!

Han var dessutom nåt otroligt interaktiv med oss i publiken – mycket mer än både Nightwish eller för den delen Blind Guardian (som brukar interagera väldigt mycket) och det gav också otroligt till stämningen. Bland annat så stannade han flera gånger upp och ”klagade” på att folk längst bak i rummet bara stod med armarna i kors och tittade – han manade dem att engagera sig. Oh! Och han och en kille på balkongen verkade mata energi till varandra. I princip i varje låt så gjorde killen och Tobias bägge tummarna upp mot varandra och tokflinade. Det var så klart mycket mer än bara det – en helt otroligt scenshow utan nåt annat än ljus.

Men jag undrar dock om inte en del av det kom från att hans röst fortfarande inte var okej. Speciellt i början av konserten så förvann han ofta iväg för att dricka och en gång fick vi ett jättelångt gitarrsolo som jag misstänker blev längre än planerat just på grund av hans hals.

Trumsolot i mitten när trummisen körde dels temat till Pirates of the Carribean och We’re not gonna take it, för att nämna lite av det han spelade, var underbart. Eller när Tobias avbröt en låt (mins inte vilken – Edit: Fick precis reda på att det var Headless Game och en video finns här) för att fråga om vi kände till Hammerfall. När alla skrek JA så radade Tobias och de andra tre med gitarrer upp sig, svingade runt och bytte helt låt och sen körde de ”Let the Hammer Fall” några gånger där vi i publiken fick skråla ”Fall” bäst vi kunde. Och sen hade vi Pharao när Tobias missade hela första versen för att han stod backstage och snackade med sångaren till H.E.A.T. om melodifestivalen… Tydligen ställer H.E.A.T. upp i den och Tobias uppmanade alla där att rösta på dem.

Sen är jag väldigt glad för så många av mina favoritlåtar spelades under kvällen. Vain Glory Opera, Save Me (som introducerades på sedvanligt Edguy sätt…) och… en av två låtar som fick mig att fastna för Edguy: Tears of a Mandrake. Det var en väldigt bra setlist för mig. Saknade vissa av mina favoriter, men det visste jag skulle hända – frågan var bara vilka och eftersom Tears of a Mandrake var med så…

En mycket lyckad kväll. Får se om jag har nån röst imorron. 😀

Edit: Om jag minns rätt så var setlisten följande:

Intro-
Dead Or Rock
Speedhoven
Tears Of A Mandrake
Until We Rise Again
The Pharao
Ministry Of Saints
-Drumsolo (including PotC and We’re not gonna take it)-
Pride Of Creation
The Headless Game
Save Me
Superheroes
—–
Vain Glory Opera
Lavatory Lovemachine
King Of Fools

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Konserten jag aldrig var på

 1. Björn Odlund skriver:

  Jo, sådana där engångs gula budget-öronproppar är värdelösa om man vill ha någon ljudmässig kvalité. Men om man går upp bara lite i pris (och då får man varianter så går att använda och göra rent iaf ett par gånger) så finns det (t.ex på apoteket) som funkar mer acceptabelt, imho.

 2. PiratJanne skriver:

  Tack för tipset! Har två konserter till den närmaste tiden och ska testa. 🙂

 3. Hanna skriver:

  Ja, för att vara precis nyflunsad var det sannerligen bra drag i Tobias, och de andra med för den delen! Jäsiken vilken kväll.
  Fan vad glad jag är att vi gick. Ellerjagmenar, det gjorde vi ju inte. För då hade vi ju varit tvungna att betala för oss, och sånt gör ju inte sådana som vi. Um. Öh… 😀

 4. Håller med Björn, lägg pengar på ett par flergångsproppar. Bilsom Musik&Simpropp på Apoteket är riktigt bra imho.

  Är lite sur över att jag inte har råd att gå på spelningar just nu, men jag får ta igen det i sommar 🙂

 5. PiratJanne skriver:

  Hanna: Jag är också glad över att vi inte gick! 😀

  Martin & Björn: Tack för tips. Öronproppar nu inskaffade. 🙂

  Trist att du inte har råd. Hoppas det löser sig. 🙂

 6. Jonathan skriver:

  Såg HEAT innan Sabaton och tyckte faktiskt de var bra.

 7. PiratJanne skriver:

  Om du säger det så tror jag på dig. Hann aldrig riktigt bilda mig en uppfattning om dem…

 8. Pingback: Ännu en konsert jag aldrig var på « Jan Lindgren

 9. Pingback: Edguy – 2011 « Jan "PiratJanne" Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s