Fildelning är inte stöld

Det är uppenbart att upphovsrättsmaffian har stora problem att nå ut med sin skeva världsbild till folk.

Aftonbladet har en omröstning till där frågan och ställningen i skrivande stund är:

Tycker du att det är stöld att fildela upphovsrättsskyddat material?
Ställningen just nu:
Ja, därför avstår jag (11.6 %) Alternativ ALT1
Ja, men gör det ändå (15.3 %) Alternativ ALT2
Nej (73.1 %) Alternativ ALT3

Totalt har 21732 personer röstat.
Omröstningen startade 2009-02-17 14:02

Över 21 tusen personer har röstat och en överväldigande majoritet anser att det inte är stöld.

Och det är dessutom helt sant – enligt lagboken är det inte stöld. Av den enkla anledningen att illegal fildelning och stöld är olika ord och dessutom då täcks av olika delar av lagboken.

Så kan vi släppa att fildelning=stöld nu?

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fildelning. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Fildelning är inte stöld

 1. Joshua_Tree skriver:

  ”Du är stöld”. Det ska jag börja svara på påståendet fildelning är stöld. 🙂

 2. Dagdrömmaren skriver:

  Hahahaha!
  Helt underbart!
  Så ska jag också börja svara!
  ”DU är stöld”

 3. Ahruman skriver:

  Jag tar mig friheten at citera mig själv (efter att utrusta mig själv med erforderliga licenser):

  Suck. Det är väl uppenbart för varje människa utrustad med hjärna att frågan handlar om moralisk likställighet, inte juridiska definitioner? Att låtsas att vi inte förstår den skillnaden får bara oss pirater att se fjantiga ut.

  Det finns bra argument mot åsikten att stöld och upphovsrättsbrott är moraliskt jämställda, men “de regleras av olika lagar, juh!” är inte ett av dem.

 4. Avea skriver:

  Mm, men så här är det förstår du: Om du skriver ett filmmanus så vill du säkert att det filmas. Om någon nu skulle få för sig att göra det – så kostar det – tada! -pengar. Skådespelarna vill ha stålar, ljud- och ljusteknikerna, de som fixar kläderna, sminket, stunten, miljöerna, de som betalar alla dessa människor, de som marknadsför och distribuerar filmen. ALLA vill ha betalt. Alla SKA ha betalt för de utför ett arbete! Du vet ett sånt man gör mot betalning – du kanske själv har ett jobb..? Du vill säkert gärna ha betalt för det. Om alla filmer kan laddas hem gratis, vem ska då betala för att de överhuvdtaget produceras har du tänkt dig?

  Men i din piratvärld behöver alla dessa människor – som gör film – alltså inte ha betalt? Fint. De får syssla med nåt annat. Men då får du nog vänja dig vid en värld där de bästa filmerna är klipp på youtube.

 5. PiratJanne skriver:

  @Joshen
  😀

  @Ahruman
  Men då pratar du om varje människa med hjärna. Och det har ju inte alla. 😉

  Men för att vara allvarlig så, ja. Det handlar i huvudsak om moralisk likställighet och på vissa människor fungerar de moraliska argumenten väldigt bra. Men på andra så fungerar andra argument bättre. Det var absolut inte meningen att låtsas som att jag inte förstod skillnaden, jag är bara så himla trött på den jämförelsen. Så trött på att få höra att jag är en tjuv som inte vill betala för mig.

  För mig är det en milsvid skillnad på att fildela och på att vara en tjuv.

 6. PiratJanne skriver:

  @Avea
  Hej och välkommen till min site. 🙂

  Om jag nånsin skulle skriva ett filmmanus så skulle jag nog vilja att det filmades, ja. Och jag inser att de flesta (antagligen alla) som är inblandade på nåt sätt vill ha betalt. För tillfället så har jag inte ett jobb, men jag har haft.

  Alla filmer kan idag laddas ner gratis och man har kunnat göra det i tja… nästan tio år. De första åren med fildelning så var det teoretisk möjligt, men inte praktiskt. Trots detta så köper folk en massa DVD:er och går på bio och betalar för sig. Och vet du? Många av dessa är faktiskt sådana hemska pirater.

  Jag själv och min flickvän var härom veckan på konsert (jag bloggade om det här) som kostade oss totalt över tusen spänn. Och nästa helg ska vi på konsert igen – och ja, vi har betalat för biljetterna till den också.

  Faktum är att stora oberoende undersökningar från Harvard, KTH och från den nederländska regeringen visar att fildelare är bland de som spenderar mest pengar på kultur. Anna Troberg har skrivit bra om det här.

  ”35 procent av den nederländska befolkningen laddar enligt rapporten ner musik illegalt. Dessa köper dock precis lika mycket skivor och filmer som andra, och köper dessutom i genomsnitt fler spel än dem som inte fildelar.”

  Vi pirater har, tvärtom vad upphovsrättsindustrin säger, absolut inget emot att betala för oss. Men vi tycker helt enkelt inte att det är schysst när vi betalar 200 kronor att mellan 10-20 kronor (på sin höjd) av dessa 200 går till artisten. Tycker du det är en schysst fördelning?

 7. Thomas Tvivlaren skriver:

  @Ahruman: Jag håller inte riktigt med. Att ha den moraliska likställigheten som främsta fokus bygger på att man utgår från dåtid och den hegemoni som fanns innan internet. Att inte skilja på upphovsrätt och äganderätt kan göra det väldigt svårt att poängtera just den nya tidens möjligheter och förutsättningar. I den nya tiden (informationseran eller vad man nu vill kalla den istället) så finns det egentligen inga moraliska betänkligheter kring kopiering då kopieringen är en förutsättning för hela den hegemoniska revolutionen.

  Eller i kort format, kopiering är inte bara legitimt utan en förutsättning för hela den nya tiden varför jämförelser med brott blir märkliga.

 8. Pingback: Anonym

 9. Pingback: En gång laddade jag ner « Philosophus Autodidactus

 10. Pingback: Fildelning är stöld « Emil Isberg

 11. Pingback: Netopia tar hjälp av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s