Live: Hans Wallmark (m)

Sist ut är Hans från moderaterna och det är tur att det börjar ta slut… Mitt tålamod har inte mycket kvar nu.

Har drar upp de hemska påståenden som de som är emot lagen drar upp. Men då glömmer man bort kreatöererna. Han bitchar om att vänstern och mp inte har några motförslag. Det är lätt att säga att man är för nåt, men sen inte efterleva det och det tycker han inte de har gjort.

Kreatörer kan se hur andra kan tjäna pengar på deras verk utan att de inte kan få ta del av detta. Då kan inte inte sitta med armarna i kors.

Nu pratar han om att det händer spännande saker i kultursverige. Oh! Han pratar om möjligheten att tjäna en slant. Inte rätten. Det ska han ha cred för.

Vad är drivkraften för den som tar fram kurslitteratur i små upplagor (500 ex) om ingen vill betala? Hur mycket kurslitteratur kommer att producerar i Sverige om man inte kan få betalt? Har han hört talas om Wikipedia?

Den här regeringen gör vad andra borde ha gjort tidigare. Vi borde ha infört det här för 3 år sen, men då vågade inte sossarna.

Det som begärs är inget krispaket utan ett lagstöd att tvinga fram i ljuset de som kränker andras upphovsrätt.

Han har de senaste två åren varit med i många debatter och de kreatörer han har träffat har alla tyckt att man ska värna upphovsrätten.

Hans och Per ska tjafsa och sen är det slut.

Per tycker det är för genrella termer som slängs. Han tycker det är viktigt att skilja på den ideella och eknomiska upphovsrätten och nämner creative commons som exempel på bra ideell upphovsrätt. När det gäller den ekonomiska så ska politiker inte säga hur man ska få betalt. Borgarna målar upp en alldeles för mörk bild och det finns gott om exempel på folk som använder den nya tekniken för att leva på kultur.

Vid kurslitteratur är farorna överdrivna – folk har inte lust att läsa en faktabok på 300 sidor på datorn utan vill göra det fysiskt.

Hans tycker att det finns en printknapp på många datorer (vardå? jag har sett många datorer, men aldrig nån med en printknapp…) och att trycka ut en bok kostar inget.

Sen tar Per och bestämmer hur kreatörer ska tjäna pengar på sin kultur genom att man inte kan skydda sin upphovsrätt så tvingas man sälja t-shirts eller spela på kvarterskrogar. Hans undrar hur Per vill att man skyddar upphovsrätten.

Per hänvisar till creative commons igen och säger att han inte alls styr hur folk ska tjäna pengar. Internet har vuxit fram på eget bevåg och den här lagen är till för att begränsa användningen av internet när det gäller kultur. Det är alltså borgarna som vill styra hur man kan tjäna pengar.

Den amerikanska film- och musikindutrin ges med den här lagen möjligheten att skrämma bort folk från nätet. Det kan vara svårt att skilja en lagal från en illegal fil online och den nya lagen kommer hämma internets positiva utveckling.

Per ser ingen stor skillnad mellan att spela in en låt från radio eller att ladda ner från nätet.

Hans tycker det är intressant att höra om uppdelningen mellan den ideella och den eknomiska upphovsrätten. Att mp försvarar den idella och inte den ekonmiska. Att det som kreatörer i Sverige tycker är viktigt, den eknomiska upphovrätten, inte är vitkig för mp och när de försvarar upphovsrätten så är det den ideella och inte den eknomiska. Hans försvarar även den ekonomiska.

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Fildelning. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Live: Hans Wallmark (m)

 1. Marcus J skriver:

  Hahaha, skriva ut 300 sidor på en hemmaskrivare i ett studentrum… hahahaha…. gubben är ju störd… tror han bläcket/tonern i skrivaren och pappret som används magiskt fyller på sig själv… hahaha… vafan är det för något folk som sitter i riksdagen

 2. PiratJanne skriver:

  Jag vet. 😀

  Hann inte skriva in det och glömde sen bort det. Han tyckte på allvar att det var i princip gratis att skriva ut en bok hemifrån. Bläcket och pappret kostade ju inget…

 3. Stoffe skriver:

  Printknappen sitter i operativsystemet nu för tiden. Förr i tiden kunde de finnas som en fysisk knapp. Alldeles oavsett en helt meningslös kommentar, lyft fram de dåliga argumenten istället för att kasta paj.

 4. PiratJanne skriver:

  Oh, hade ingen aning om det. Tack för infon. 🙂

 5. Nordh skriver:

  Argumentet om kurslitteratur kan möjligen bli relevant när e-boksläsare blir tillräckligt ögonvänliga (och inte alltför kostsamma), men i dagsläget visar det verkligen hur frånvarande man är i debatten.

  Fast det är klart – i Riksdagshuset lär de knappast betala något för sina kopior och utskrifter.

 6. PiratJanne skriver:

  Jupp, precis. Sen är det intressant att alla experiment med billig PDF-försäljning eller t.om. gratis PDF-utdelning visar att samtidigt säljs det mer fysiska böcker…

  Självklart – då kostar det ju inget att skriva ut. 😀

 7. Pingback: Live: Hans Wallmark (m) « Jan Lindgren | Skrivarfärg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s