Live: Karin Pilsäter (fp)

Missat massa i början

Kreativitet är viktigt för den svenska ekonomin. Vet inte hur viktigt, men viktigt är det. Finns inget stor skillnad mellan den som tar fram en tjäns för mobilen eller för en musiker skapar ett verk.

För att det ska finnas vinster så måste skaparna kunna få pengar…

Umm… nu pratar hon om vad folk gör på dagarna… Och det handlar om upphovsrätt. Ibland gör vi det gratis när vi skickar insändare eller skrivier en bloggpost. Men många av dessa kräver att man kan få mer än en vanlig timlön när man gör ett jobb.

Den som tar stora risker eller gör nåt som folk uppskattar måste kunna få betalt. Upphovsrätten stimulerar utveckling och spridning. Det är först när det finns ekonomiska incitament som man får en spridning.

Det finns massa belägg för att piratkopiering minskar de legala alternativen. Den kan vara bra med gratismodeller, men det måste finnas betalmodeller och det är inte upp till kunderna att bestämma när man ska betala.

Vad är alternativen? En möjlighet är subventioner – det leder till minskad kreativitet.

Reklamfinansiering – reklampauser i musik är inte bra. Och hur finansierar man en lärebok i grekiska med t-shirt försäljning.

Konkurrensen från illegal fildelning mot de legala alternativen är förödande och därför behövs vi sätt att komma åt det.

Upphovsrätten är bara en del, mösterskydd, varumärkesskydd och en massa till som jag inte riktigt hörde.

Utan att samlat civilrättsligt sanktionssystem så har de här rättigheterna inget värde. Om man inte kan upprätthålla dem så har de inget värde.

När det gäller upphovsrätt så använder man i första hand civilrätten och det förslag som ligger uppe nu handlar om att implementera EG-direktivet och uppdatera den svenska lagstiftningen.

Genom den tekniska utvecklingen har vi fått saker vi inte kunnat drömma om. Men lagar och rutiner måste anpassas till den nya miljön. Och en sån anpassning är det som finns i det här lagförslaget. Och det är att kunna få ut abonnenten så att upphovsrättsinnehavaren får ut ett namn. Det är bildligt ett sätt att begära legitimation.

Det är en stor majoritet av fem partiet som står bakom det här. Beviskraven för att få ut abonnemangsadresser är sannolika skäl och den högsta av beviskrav. Det är ett cirkelresonemang för att skapa beviskrav. Hon pratar en del juridik som jag inte hänger med om och efter 1½h livebloggande börjar jag bli seg i skallen.

Nu dissar hos sossarna en massa.  Och sen är hon klar och får massa repliker.

Och jag pallar inte mer för tillfället. Dags för paus för mig.

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Fildelning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s