Live: Klart! En sammanfattning, eller nåt

Så… då var debatten i riksdagen om Ipred klar.

Det var helt klart intressant att lyssna på även om mitt tålamod… ibland försvann helt.

De flesta var ganska överrens om att den här lagen inte är det bästa som har hänt, men tyvärr var det genomgående många som ansåg att den är nödvändig för kulturen i Sverige. Det är uppenbart att de 75 miljoner pund! som skivbranschen varje år lägger på att motarbeta fildelning uppenbarligen har gjort nytta. För det var alldeles uppenbart att de som verkligen är för den har lagen tror att om den inte drivs igenom så kommer vi inte längre att ha nån kultur som kommer från Sverige. Att kreatörer kommer att sluta att skapa och vi blir kulturellt fattiga.

Men det är inte nåt som stämmer. Ulf Pettersson har redan visat att som det är idag och har varit ganska länge så får en musiker i snitt mellan 5-10% av det du köper en CD-skiva för och den andelen är ännu mindre när det är digitalt. Så till att börja med så har det aldrig funnits så mycket att plocka in därifrån.

Men det vitkigaste är att titta på den kultur som har vuxit upp online. Titta på YouTube, MySpace, Bloggare och andra medium. Folk gör saker inte för att tjäna pengar utan för att de vill uttrycka sig.  Eller titta på NaNoWriMo. Hur många av de som deltar där tjänar några pengar på det?

Jag orkar inte med nån mer ingående analys just nu, men tyvärr så kommer Ipred röstas igenom om lite drygt en timme… 😦

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Fildelning. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Live: Klart! En sammanfattning, eller nåt

 1. MobbDeep skriver:

  Stort tack för en utomordentlig rapportering!

 2. PiratJanne skriver:

  Tack själv. 🙂

 3. Heder till dig Janne som har liverapporterat hela dagen!
  Starkt jobbat.

  Fast jag undrar fortfarande varför man ens röstar om ett beslut som redan är taget, hade det inte räckt med att Reinfeldt och övriga sa ”Nu har vi bestämt detta, nästa punkt”? 😉

 4. PiratJanne skriver:

  Tack, Martin. Det hjälper även efteråt att få tack för det. 🙂

  Joo… man börjar ju misstänka det. 😉 😀

 5. Helene Lundberg skriver:

  Hittade den här sidan:
  http://zetterstrand.com
  (Hoppas fler ”kulturutövare” protesterar mot IPRED…)

 6. PiratJanne skriver:

  Det hoppas jag också… men det känns lite sent just nu…

 7. Det är aldrig försent. Det är nu det riktiga kriget börjar, visst Ipred gick igenom. Nu är det dags att få de som röstade ja att inse att det var dumt gjort 😉

 8. Pingback: Erika Nilsson's Thoughtbook • Blog Archive • IPRED, maktmissbruk och tårar

 9. PiratJanne skriver:

  Tack bägge två… Ibland blir man bara lite trött och då kan det hända att man tillfälligt ger upp. Men så länge det finns stöd så kommer man tillbaka. 🙂

  Och jag brukar faktiskt säga att ingenting är omöjligt. 🙂

 10. Louise skriver:

  Det är ju synd att så många timmars debatt inte lett till någon större insikt… Spontant känner jag bara (som jag skrev ganska mycket mellan raderna i en annan kommentar – den om kd-killen som ”fastnat i vinkelvolten” :D) att pengar och resurser kanske skulle läggas mer på andra saker, exempelvis att få fast de som begår vålds- och/eller sexualrelaterade brott.

  Trots klubban som slog sönder ytterligare en bit av min tro på de som styr det här landet samtidigt som den slog igenom IPRED, så har jag nytt hopp också. Det infann sig när en främling spontant lade sig i min diskussion med kurskamrater angående såväl IPRED som TPB och visade sig vara en frände. 😉

 11. PiratJanne skriver:

  Men det går ju inte – staten får ju inte in några pengar på att sätta dit vålds- och/eller sexbrottslingar…

  Coolt! Det är sånt som värmer. 🙂

 12. Thomas Tvivlaren skriver:

  ”Det är aldrig försent. Det är nu det riktiga kriget börjar, visst Ipred gick igenom. Nu är det dags att få de som röstade ja att inse att det var dumt gjort ;)”

  Ja och nej. Det är hög tid att vi inser att de demokratiska medel och verktyg som står oss till buds inte funkar så vi ska absolut inte lägga mer krut på att försöka övertyga de som de facto är satta att representera oss. Det är fullkomligt bortkastad tid och energi i mina ögon.

  Tvärtom bör vi nu inrikta oss på att finna andra vägar och mål som angriper den verkliga makten. Opinionsbildning i alla ära men där har vi nog nått så långt vi kan (även om vi givetvis bör fortsätta för att locka fler till piratrörelsen). Nu är det handling och inte ord som gäller. Dags att tänka till rejält med andra ord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s