Live: Lage Rahm (mp)

Miljöpartiet tycker att upphovsrätt är viktigt – men det är inte rimligt att kriminalisera för vad de gör för sitt privata bruk.

Varför gör folk det? Är de onda? Snåla? Slappa? Problematisk syn på människor.

Det finns i praktiken inget lagligt sätt att se på film på dator – de tjänster som finns funkar inte för alla OS och alla datorer har inte DVD-spelare. Det har gått över tio år och inga tjänster har utvecklats för det här. Det ända sättet att fixa är om man bryter mot andra lagar, som kopieringsskydd.

Man skulle få införa en polisstat för att få bukt med fildelning. Det är rimligt att kreatörer får betalt och att folk betalar. Vi ska inte tvinga folk att betala, utan att få folk att vilja betala. Och det gäller att ta fram så pass bra tjänster.

Mycket bra sagt!

Nu pratar han om bifall och avslag av reservationer och jag fattar nada.

Hah! Borgerliga ledamöter ska ta sitt vett till fånga! Tycker om Lage. 🙂

Integritetsproblem att ge ut IP-adresser. Tidigast efter en månad ska man få reda på att nån annan har fått tillgång till abonemangsuppgifter och han undrar varför det är så? Man kan också ifrågasätta hur upphovsrättssäkert det är! Oh! Skärmdumpar är lätta att förfalska och det är dåligt att man måste förlita sig på att ena parten säger: ”Jag talar sanning” – det är inte bra för en rättsstat.

Nu tar han upp vad som hänt i andra länder. Om det stannar med hotbrev så ska man vara glad. Maffian kanske kommer på AFK-besök. 😉

Det finns en risk att oskyldiga människor betalar för att de är rädda för att gå till rättegång. De borde inte vara rädda för rättegång, men kan ändå vara det. Om man inte är säker på att bevisa sin oskuld så blir skadestånden dyra. Han tar upp exakt hur dyrt det kan bli, skadestånden, rättegångskostnaderna.

Finns en bra begränsning i propositionen – begränsningen av rättegångskostnaden för förloraren. Men den gäller främst om skadestånden blir små… och det lär de knappast bli.

Och nu pratar han om hur en rättegång kan gå till. Mycket bra det, men jag känner inte att jag måste återge det ord för ord. Han tar upp trådlösa nätverk och att det är taskigt att man får lida bara för att man inte är så tekniskt begåvad. Lätt att knäcka lösenorden. Bredbandsbolget ger tydligen ut trådlöst som grund. Att man står bakom ett abonnemang bevisar inget alls.

I en civilrättslig process är beviskraven inte så höga och vi vet inte vad som kommer att hända om det blir rättegång vilket inte är rättssäkert och brukar inte gå till så när man skriver lagar i Sverige. Vi vet inte vilka beviskrav som kommer att behövas och det är dåligt.

Intrångsundersökning är att jämföra med en husrannsakan och man får inget meddelande om det i förväg. Och där bröts min feed för en rapportsändning! MUPPAR! ÄRKEMUPPAR!

Vad fan håller Svt 24 Direkt på med!

Får se var och med vem jag återkommer… *suckar*

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Fildelning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Live: Lage Rahm (mp)

 1. Hanschibal skriver:

  SVT2 sänder också för tillfället, där slipper man nyhetsavbrotten.

 2. Waxad skriver:

  Ett tips till dig Jan:
  Tagga dina egna kommentarer med [min egen kommentar]. Det är så svårt att följa om du eller politikern i fråga tycker och tänker saker när du live-bloggar.

  Tack för snabba uppdateringar!

 3. PiratJanne skriver:

  Waxad:
  Tack för tipset. 🙂

 4. Pingback: Erika Nilsson's Thoughtbook • Blog Archive • IPRED, maktmissbruk och tårar

 5. Pingback: Happy new 1984! « Bitchslap Barbie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s