Live: Per Bolund (mp)

Per börjar med att säga att man inte alls vägt olika intressen, utan bara har lyssnat på en part. Och sen tar han upp brutna vallöften.

Go Per! Miljöpartiet sköter sig bra i debatten. Synd att det inte räcker för att sänka lagen…

Rättsosäkerheten igen. Det har funnits gott om varningsklockor och tar upp vad som har hänt i Danmark. Hur många som har drabbats och hur mycket de har fått krav på sig att betala.

Per säger att man inte har gjort några ändringar utifrån vad som har hänt i Danmark.

Det är anmärkningsvärt så Beatrice Ask sa precis tvärtom. Att de har tagit hänsyn till vad som har hänt i andra länder och nämnde Danmark specifikt. Det betyder att någon av dessa två ljuger och jag vet vem jag väljer att tro på…

Och där drar han upp de trådlösa nätverken och att det sabbar den positiva utvecklingen att folk väljer att dela med sig av sina trådlösa nätverk.

Hot om övervakning och miljonstämningar ökar användningen av anonymiseringstjänser och darknets. TPB planerar redan nu att göra sina användare anonyma. Per stödjer inte sånt utan är rädd för det. Ju fler som döljer sin identitet desto svårare blir det att sätta dit de som begår grova brott på nätet. Och det har man inte tagit hänsyn till.

Det här är ett hot mot Sverige som IT-nation. Nämner datalagringsdirektivet och att det blir dyrare abonnemang och folk blir utan internet. FRA lagen och att våra grannländer blir arga (och folk i landet). Sveriges syns som internetnation hotas av det här.

Man säger att man vill värna kreatörerna, men det är få personer som kan leva på upphovsrätten. Det är musikindustrin som tjänar pengar på det och det är de som ligger bakom påtryckningarna för den här lagen.

Enligt Roger Wallis så går man över från CD-skivor till konserter. Chris Brown lockade en publik på 8 000 pers trots att han bara sålt en 8 000 skivor i Sverige. För 10 år sen hade man behövs sälja 80 000. Massa fildelare var alltså där och fokus skiftar från skivor till annat. Och konsumptionen ökar.

Väldigt, väldigt bra argumenterat av Per här. Verkligen. Om jag trodde mp kunde pressa sossarna så skulle jag helt klart kunna tänka mig rösta på dem. Tyvärr tror jag inte det så…

Han pratar om strukturomvandlingar och att teknikutvecklingen driver på detta. Att man måste anpassa sina affärsmodeller till den nya tekniken genom att bejaka den.

Per vill värna det fria internet och anser att det är en sorgens dag när det man gör online kommer att övervakas. Att rättssäkerheten och demokratin inskränks bara för att musikindustrin inte kan anpassa sig.

Inga repliker.

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Fildelning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Live: Per Bolund (mp)

 1. Björn Felten skriver:

  Jag måste säga att den här Per Bolund var en positiv överraskning för mig. Inte alls lika nervös som Rahm, och betydligt mer stringent i sitt argumenterande.

  Kudos till MP i allmänhet och till Per i synnerhet, IMHO.

 2. Alle88 skriver:

  Jag har funnit att intressanta och ofta i jämförelse med de andra partierna annorlunda ståndpunkter och perspektiv ofta kommit från MP.

  Blir då lite besviken när jag läser om saker som deras etanolsatsningsstöd. Då det har gjorts beräkningar på att, i det fallet att den globala fordonsflottan bytte till etanol, det skulle behövas mer än hela jordens odlingsyta för energigrödor, inklusive nyskövlad mark… känns då lite onödigt att spekulera om eventuella skada från eventuella klimatförändringar som evenetuellt influerats av människor, om man i försöket att ”skydda och rädda den naturliga mångfalden” i själva verket förstör den genom att skynda på än mer akuta miljöproblem som skogskövling, fragmentering av biosfärer, utsläpp av kemikalier etc.

  Håller dock med, kudos till Per och MP, för sådanna positiva insatser.

 3. Björn Felten skriver:

  Även om det blivit lite OT, så vill jag ändå påpeka att även jag är synnerligen besviken på hur MP agerar, särskilt i etanolfrågan.

  Själv har jag varit med om att rösta in MP i riksdagen båda gångerna, och hade förmodligen fortsatt att rösta MP om inte PP hade kommit som ett betydligt aptitligare alternativ.

  För att återgå till etanolfrågan (sorry Jane om vi blir OT här), så har jag under flera blandat E85 i tanken när jag tankat bilen. Mellan 20% och 60% beroende på hur varmt det är. Inte särskilt mycket de senaste månaderna, då E85 (eller rättare sagt E75 under vinterhalvåret) kostar bara 50 öre mindre än ren bensin (förbrukningen ökar med E85).

  Men etanol är en jordbruksprodukt. Metanol å andra sidan är en skogsprodukt (kallas även för träsprit). I typiska skogsländer som Finland, Sverige och Kanada borde man alltså hellre satsa på M85. Men det tycker såklart inte majsodlarna i USA eller veteodlarna i EU, så därför viker vi oss i Sverige… 😦

 4. PiratJanne skriver:

  😀

  Det är helt okej för mig att ni blir OT – känns lite mer som ert bekymmer.

  Men Per gjorde ett väldigt bra jobb idag. Jag var imponerad. 🙂

 5. Pingback: Happy new 1984! « Bitchslap Barbie

 6. Alle88 skriver:

  Jag håller med om att landets egna förutsättningar behöver tas i beaktning, det är aldrig bra att ignorera naturliga realiteter. Jag tror inte att etanol på ett långsiktigt och positivt sätt någonsin kan bli ett alternativ storskaligt, däremot för en begränsad typ av fordon, eller ett geografiskt begränsad område möjligen.

  Om man kollar på vad det är som orsakar skada på biosfär och miljö idag så är de dock helt andra problem. Vidare så bör man fokusera på artificiellt producerade växthusgaser som inte är naturliga för planetens ekosystem, dessa kan stanna i atmosfären i tiotusentals år och är tusentals ggr (till hundratusentals) mer effektiva som växthusgaser än koldioxid. Där det sistnämnda omsätts över en mänsklig livstid, samt har många positiva fördelar, särskilt med tanke på att CO2 nivån på 1800talet var den lägsta under de senaste 600 miljoner åren. Då den varit upp till över 20ggr högre. Finns en anledning till att Grönland heter som det gör, planeten var ett par grader varmare för 1000 år sedan.

  Poängen är inte att negligera mänskliga aktiviteters inverkan på klimat. Snarare att sätta det i perspektiv att jorden inte är en statisk stenboll som inte förändras, och det är begränsat hur mycket CO2 självt rimligen kan påverka klimatet, då våglängden den fungerar som en växthusgas på blir mättad ju mer CO2 som finns. En fyrdubblad ökning betyder inte en fyrdubblad växthuseffekt. Vidare så finns andra saker som inverkar på klimatet som minskning av skogsyta.

  Men än viktigare än detta är att för klimatpåverkan (oavsett vad vi tycker om hur illa den är och om den för den delen ens är direkt negativ, även om jag tycker att man kan enas om att vi bör söka att inverka på resten av naturen så lite som möjligt) så finns mer och framförallt om överskådlig framtid lösningar som kommer att komma; väteproduktion med effektivare energikällor bakom (som även har fördelen att det kan produceras lokalt och regionalt och inte alltid behöver skeppas världen över) och så vidare. Men vad gäller fragmentering av landskap, skövling, expansion av mänskliga aktiviteter och den ständigt ökande kemikalieexponeringen med allt fler kemikalier som ibland kan reagera på ett dåligt känt sätt tillsammans, så finns inte den tiden och inte den lösningen. Faunan och floran betalar priset varje dag och ända sättet är att aktivt uppmärksamma det och ta ansvaret, Inte minst tycker jag att man bör ge lokala kommuner och deras invånare rätten att ta hand om sin omgivande miljö som dom ju själva lär känna väl. På så viss så kan industrier etc som sköter sig gynnas framför de som inte gör det.

  Även om det storskaligt behövs även andra alternativ så som konsumentmedvetande och ekoturism etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s