Allt som händer har inte en mastermind bakom

Nu blir jag sådär trött igen. DN visar idag att precis som i rättegången mot The Pirate Bay så är det jättesvårt för vissa personer att förstå att allt inte behöver ha en mastermind bakom. Att vi som är med i deltagarkulturen inte alltid är extremt välorganiserade och välplanerade utan att saker händer som det händer går tydligen inte att greppa. Det måste finnas en grandios plan bakom allting. Det måste vara en (eller ett fåtal) människor (gärna vita, medålders män) som drar i trådarna och som bestämmer vad som ska hända. Och givetvis måste man ha pengar för det.

Om det nu var så mycket pengar inblandade så säger jag som drf: ”Var fan är min lönecheck?!”

Många andra har bloggat om det här som ChrisK, Emma, Anna, Rick, Johanna, Emma igen, Joshen och HAX men jag känner ändå att jag behöver få ett utlopp för det här.

Mitt behov av det kommer sig från att jag själv har varit djupt engagerad mot FRA och var den som i Stockholm anordnade Piratpartiets första demonstration mot FRA redan den 17:e februari 2007 (efter att lagrådet hade sagt ja till FRA-lagen). Tyvärr finns ingen video från den (det var innan vi i Stockholm hade en videokamera) så ni får ”hålla till godo” med en inspelning från den parallella demonstrationen i Göteborg:

Vi i Piratpartiet har arbetat emot FRA-lagen ända sen vi startades (fast då var det sossarnas lag) och i Stockholm så har jag som ansvarig för vårt distrikt varit med vid alla större evenemang och varit med och hjälpt till att planera. Jag var den som anordnade demonstrationen i maj 2008 mot FRA och under den tiden stod jag i daglig kontakt med Rick, Emma och många, många andra. Jag var med och livebloggade när FRA-debatten skedde och inte PR-byrå var inblandad då.

Jag har varit med på ”hemliga möten” mellan Piratpartiet, HAX, Mark Klamberg och Svart Måndag och det var inga hemliga eller arrangerade möten, utan folk i svärmen som råkade vara vid samma plats vid samma tidpunkt och som alla hade liknande intressen.

Det som jag stör mig på i artikeln är att den insinuerar att det låg en massa pengar och nån mastermind bakom våra protester mot FRA. Att vi blev styrda av nån för att protestera. Det stämmer inte. Vi som enades mot FRA från alla politiska läger gjorde det för att vi var övertygade (och fortfarande är det) att det är en skitlag. Att sen delar av svärmen hade pengar – det är ju uppenbarligen sant. Men det innebär inte att det inte var en folkrörelse.

Pingat på Intressant.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Demonstration. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Allt som händer har inte en mastermind bakom

 1. Mike skriver:

  Såsant.

  Bara för att dom itne kan tänka sig ställa sig upp och lämpa för sina rätigheter.

  Viva La bloggeriet.

  Jag håller ett öga på er så ni inte missköter er.

  Annars är jag där och hackar på er direkt.

  Blir snart bloggarnas svans lol hahahahaha.

 2. Pingback: Plastis och konstgräs « Tomas sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s