Min FRA-story

Hela nedanstående post är licencierad under Creative Commons.

Om man ska börja med mitt engagemang mot FRA så får man börja tidigt.

Redan 2006 så började vi i Piratpartiet att protestera mot FRA, men på den tiden hade vi fullt upp att få folk att förstå att vi ville annat än att alla skulle vara gratis så det blev inte allt för mycket gjort. Dessutom så drog sossarna tillbaka sitt förslag på FRA-lagen med motiveringen att det hade blivit för mycket uppmärksamhet kring lagen. Det var Bodis som gjorde det. Nåt ska han ha cred för. 😉

Nästa gång nåt hände var när lagrådet i februari sa jag till FRA-lagen. Jag minns hur förbannade folk blev och på bara en vecka så hade vi – mitt i iskalla februari (lördagen den 17:e för att vara exakt) – fått ihop demonstrationer i fyra städer runt om i landet. Jag var den som drog ihop demonstrationen i Stockholm, fixade tillstånd, talare och massa praktiskt. Jag blev väldigt nöjd med uppslutningen för en sån kall månad.

Efter det så var det lite aktiviteter kring FRA under våren, men när det blev klart att det skulle bli en minoritetsbordläggning i frågan så las tyvärr FRA lite åt sidan och vi fokuserade på andra repressiva lagar.

Sen minns jag tyvärr inte längre datum, men jag vet att vi nån gång under våren 2008 började planera för vår vårkampanj. Och den var redan från början tänkt att ha fokus på just FRA-lagen (med sidospår om andra lagar). Vi hade en folder och affisch klara runt mitten på maj – vilket innebär att tryckeriet gjorde ett ruggigt bra jobb med tanke på att kampanjen varade i drygt en vecka och avslutades med en till demonstration som jag ansvarade för den 31:a maj. Det var på den demonstrationen som Rick för första gången spelade upp bandet med Anders Wik.

Vid det här laget så rådde full aktivitet med flygbladsutdelningar och ovan nämnda demonstration.Jag säger att vi avslutade vårkampanjen med demonstrationen, men det stämmer bara i teorin. Det skulle vara den stora finalen, men vi hade fortfarande flygblad kvar och vi hade knappt fått nån respons i gammelmedia. Och folk på gatorna som fick flygbladen vägrade att tro på oss.

Så vi fortsatte på sparlåga att driva verksamhet på nätet, men vi hade satsat stenhård på vårkampnjen och knappt haft nåt genomslag och hade lite dåligt med energi – eller jag hade det i alla fall. Då drog Emma igång sin nedräkning (den 3:e juni) och helt plötsligt började bloggosfären koka.

Vid den här tiden så var jag precis i startgroparna att få en egen blogg, men jag passade på att gästblogga hos Emma. Jag skrev två texter som bägge dissade gammelmedia, men innan de hann publiceras så kom annonsen i DN och helt plötsligt exploderade nyheten i gammelmedia. Mina poster blev snabbt inaktuella så jag skrev ihop delar av dem och ändrade och la till nytt material och den 13:e juni skrev jag ett gästinlägg hos Emma.

Dagen efter var jag nere på Dreamhack och representerade Piratpartiet där samtidigt som jag invigde min egen blogg och försökte sprida information om bland annat FRA. Den 16:e juni åkte jag hem för att nästa dag liveblogga från debatten som skedde i riksdagen.

Dagen efter gjorde jag sällskap med ungefär 2000 andra personer utanför riksdagen och gjorde våra protester hörda (och där jag bland annat drog igång allsången av ”We’re not gonna take it”). När den stora demonstrationen var slut vid tiotiden så höll jag mig kvar inne i stan med några andra personer under hela dagen. Tillbringade tid utanför riksdagen och protesterade och var med och såg den största besvikelsen i mitt liv – omröstningen där FRA röstades igenom. Det var intressant att se hur ledmöterna såg upp på oss när vi besviket gick därifrån. Och de brydde sig inte.

Efter det så var jag med och hjälpte till att anordna Bananrepubliken Sverige den 3:e juli. Den demonstrationen hade jag mindre att göra med än tidigare, men jag var där tidigt och hjälpte till att sätta upp tält, bord och mobila surfstationer och var funktionär där. Som en del av det så såg jag till att två militärpoliser släpade bort Rick. 😀

Efter det så deltog jag i Stekare mot FRA på Café Opera och när kvällen var slut så tog jag lite av en semester innan planeringen för den 16:e september började.

Jag var med och planerade vad vi skulle göra den 16:e september, sökte tillstånd och hade mig. Eftersom jag hade blogg då så bloggade jag en del och när den 16:e dök upp så var jag med och arrangerade demonstrationen vid Mynttorget (där jag bland annat filmades av Aftonbladet när jag pratade med polisen) som sen tågade till Storkyrkan och sen vidare till Sergels Torg (där vi blev Piratpartiet of Rohan).

Efter den 16:e så trappades mitt arbete mot FRA-lagen ner. Dels på grund av att jag hade lagt massa energi och privat tid på det här och jag började få ont om tid, pengar och energi. Jag behövde dels få fokusera på mig själv.

Men också för att det nu fanns andra lagar att informera om. Fokus skiftades mot Ipred och Datalagringsdirektivet. Men bara för att fokus skiftade så betyder det inte att jag glömde bort FRA-lagen. Den hamnade bara på sparlåga.

Så det finns inget egentligt slut i mitt engagemang mot den lagen – det fortsätter. Men under lite andra former.

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Demonstration. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Min FRA-story

  1. Pingback: JMB » Arkiv » FRA - The True Story(?)

  2. calandrella skriver:

    Vilken Creative Commons-licens? Du måste specifiera; det finns sex olika.

  3. PiratJanne skriver:

    Meh! Micke sa att det räckte att säga att det var CC:at. 😛

    Men då kör jag på Erkännande och IngaBearbetningar. Det borde göra så att Micke kan sprida och citera och ha sig, men ingen kan ändra det jag skrivit, right?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s