Ändamålsglidning

Via Slashdot nås jag av nyheten att ett liggande lagförslag i England innebär att all information som har inhämtats för syfta A att användas för syfta B. Total ändamålsglidning.

Det är precis sånt här som är så otroligt farligt med att införa långtgående övervakning. När man väl har lagar på plats för syfte A så är det så lätt att antingen utöka omfånget på A eller att säga: ”men nu har vi ju den här insamlingen och B är också brottsligt så då utökar vi lagen till att innefatta syfte B”.

Och gång på gång kan man märka att när en lag väl har införts så minskar debatten om dess omfång drastiskt. Att utöka t.ex. datainsamling är inte lika kontroversiellt och skapar inte lika mycket debatt som att börja datainsamla.

Om man vill vara cynisk skulle man kunna misstänka att våra lagstiftare gör såhär med flit. De vet helt enkelt att om man frivilligt skär ner på övervakningen i en lag så kan man om nåt år eller två utöka lagen med det som var med i grundkonceptet eller t.o.m. mer.

Uppdatering: Rick skriver lite längre än mig om samma sak.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ändamålsglidning

  1. Pingback: Rick Falkvinge (PP) » Därför ska känslig information inte samlas in alls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s