Warner missbrukar upphovsrätten

Imorse damp det ner ett intressant mail i min inkorg. Jag klipper in det här så alla får läsa. Och ja, jag har frågat om det är okej att lägga ut. Jag har inte gjort några ändringar i mailet förutom att jag klippte bort namn och email på den som skickade det ursprungliga engelska meddelandet.

Hej Jan,

Jag heter Ranis Edenberg och är delägare i Rednex, ett av Sveriges mest sålda band senaste 15 åren.
Förutom att jag vill berätta att jag stöder Pirate Bay i den pågående rättegången så ville jag förmedla vidare ett rätt intressant email vi fick (läs nedan).

Det är alltså så att Warner (WMG) kontaktar You Tube och hävdar att alla möjliga videos ska tas bort och läggas ner, även de som de inte har någon copyright över. Warner har ingen copyright över Rednex men hävdar det ändå och lyckas dessutom få You Tube att ta bort materialet.

Jag hoppas att jag inte vänder mig till fel person men jag fick inte tag på nån kontakt information till Gottfrid Svartholm och jag ville att denna information blir känd i era kretsar.

mvh,
Ranis

——–
från [namn och mail bortklippt av mig] till Rednex via rednexforsale.com –

”Im not a bidder and Im not sure if Im notifying the right people. I’ve produced a video that I had uploaded on youtube some years ago with the Rednex ”Cotton Eyed Joe” for music. Recently it was taken down due to a copywrite claim by the WMG. I can respect and understand the issues of copywriten material and some of my other productions have been deleted for the same reasons. The issue is that I cannot find any evidence that shows WMG or Google as the copywrite owners of the Rednex material. It is my belief they are claiming copywrite on a variety of material that is not truthfully owned by them. I just felt it should be brought to someones attention at the least and like I said Im not sure if Im talking to the right people but thank you for your time nontheless.”

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Warner missbrukar upphovsrätten

 1. calandrella skriver:

  Det förvånar mig… Inte.

 2. Nicklas skriver:

  Tyvärr finns det ju ingen som är stor nog att ”ta bort och lägga ner” WMG.

 3. Ahruman skriver:

  Att skicka en “DMCA takedown notice” för material man inte äger upphovsrätten till är brottsligt i USA , med fängelse på straffskalan. Det skulle dock förmodligen krävas att YouTube/Google började bråka om det för att något skulle hända, och de vill ju inte sabba sin relation med skivbolagen (som ändå inte är den bästa).

 4. Anders H. skriver:

  Hittar inte källan nu, men google har samlat statistik på att ungefär 30-50% (minns ej exakt) av alla take-down notices helt enkelt är felaktiga.

  Det finns troligen även pengar att hämta om Warner gjort detta för att tjäna mer pengar på andra artister.

 5. PiratJanne skriver:

  Huh… Jag visste inte att det var olagligt med falska takedown notices. Tack för infon! Men ja… jag tippat på att ingen orkar/vågar bråka.

  Det är sånt här som gör det så surt…

 6. Pingback: “Dom har sabbat YouTube!” « Christian Engström (pp)

 7. Bitchslap Barbie skriver:

  Fan vad man kan bli trött! Om de inte tjänar på det, VARFÖR ska de då vara där och förstöra?

  Är de ute efter dålig PR? För i så fall lyckas de.. Bra.

 8. PiratJanne skriver:

  Jag har börjat misstänka att de är ute efter att sabba så mycket för sig själva som möjligt, ja… Jag kan inte hitta nån bättre förklaring.

 9. Pingback: opassande » Blog Archive » Klart man ska bråka med elefanterna

 10. Pingback: Smidefors » Blog Archive » Warner agerar världspolis…

 11. Mia* skriver:

  Olustigt. Min första reaktion på det här blev ”Hur vet vi att det som sägs i mailet är sant?”. Dig tror jag absolut på, men vem eller vad som har rätt att deala för Rednex räkning har jag inte en susning om. Och att döma av MySpace-sidan pågår det diskussioner kring rätten till nyttjandet av namnet också. Inte för att jag betvivlar att WMG spelar fult, men i dessa dagar vågar jag fasen inte tro på något. Inte lita på någon jag inte själv känner. Man _borde_ kolla och dubbelkolla allt man hör, men… well, det skulle ta alldeles för mycket tid.

 12. Pingback: “Nakkisämpylä boogie”… | Blog we Gently 2.0

 13. PiratJanne skriver:

  Jag förstår precis vad du menar. Hur vet man att det är sant? Det var lite därför jag valde att lägga ut hela mailet.

  Samtidigt så finns det ju många fler exempel på hur just Warner missbrukar sin makt (ett exempel är http://christianengstrom.wordpress.com/2009/04/07/dom-har-sabbat-youtube/) och då känns det ärligt lite som om det kvittar om just det här fallet inte stämmer när så många andra gör det. Fast det är en farlig tanke…

 14. Mia* skriver:

  Ja, jag noterar att du inte säger något annat än att ”det här har jag fått”. Och det är bra, det. Du är en klok man. Faran kan möjligen ligga i vad andra gör av det. Om det nu inte skulle vara sant, menar jag. Nåja.

  Ett problem, rent generellt, med vad som skrivs på bloggar och liknande är att det vidareutvecklas. Andra skruvar saker vidare i led efter led så att frågor snart blir till påståenden och eventuella möjligheter framställs som fakta. Det blir svårt med sanningshalten när varje litet dun i slutänden blir ett helt hönshus. Sådant här tänker jag på ganska ofta nu för tiden. Vem eller vad kan man lita på? Hur hantera? Och ja, jag borde väl blogga om det här i stället för att fylla ditt kommentarsfält. 🙂

 15. PiratJanne skriver:

  Aw… tack. Joo… det är svårt att veta vad som är sant eller inte och det finns en risk i att det inte är sant och blåses upp av folk och sen brakar det åt helvete. Men sånt leker vi med hela tiden och om man tänker så så riskerar man att bli paralyserad. Men jag funderade ett bra tag på formuleringen där kan jag säga…

  Nu har jag ju absolut inget emot mer kommentarer, men ja – det borde du! 😛

  Visserligen kan det vara svårt att bekräfta sanningshalten ibland, men samtidigt så finns det en otrolig styrka i att om man skriver nåt som inte är sant eller som är sant men innehåller felaktigheter så finns det dussintals med faktagranskare som frivilligt (och oombett) ställer upp och granskar. På så sätt så upptäcker man ofta och snabbt fel som smyger sig in.

 16. Ole Husgaard skriver:

  Something similar happened n Denmark recently. A current hit in Denmark called ”Walkman” by ”Hej Matematik” that was legally put on Youtube was removed, probably by automated music recognition software that claimed the song was copyright by Warner Music.

  The record company of ”Hej Matematik” tried contacting Youtube to get the hit online again, but nothing happened. Not until all the old media were writing about it: That made the CEO of Warner Music in Denmark contact Warner Music in USA, and then the video was put online again. Looks like Warner only folds on their false copyright claims when they get bad press about it.

  And now the exact same thing is happening at MySpace. The record company of ”Hej Matematik” has contacted MySpace, but has been told that they have to contact Warner Music, as they will only accept a request from them to put the music online again.

  http://www.computerworld.dk/art/50825

  We have a big problem if it is possible for large recording companies to block the legal spreading of music from individuals and smaller recording companies.

 17. PiratJanne skriver:

  Wow… this wasn’t supposed to be happening until ACTA was put through, but it seems that Warner has put this into a system to get rid of competition…

 18. Pingback: An artifact of preubiquitous media. Sug på den, Jan Guillou « Jeppelin

 19. SixDays skriver:

  Undrar mest varför han mailar dig och inte vi som faktiskt sköter mailen för TPB.

  han är välkommen att använda formuläret som finns på sidan.

 20. Tamm skriver:

  Men vad man blir ledsen av att läsa om sådant här, det måste verkligen bli ett slut på de stora bolagens kontroll över internet!

  Jag hoppas att YouTube förstår och slutar upp med tramset, det måste finnas bevis för att man har copyright innan man kan ta ner någonting!

 21. PiratJanne skriver:

  SixDays: Ingen aning…

  Tamm: Mmm… kan inte annat än hålla med…

 22. Patrik skriver:

  Google är dock stora nog (Duh…) att bråka utan att skada sin relation med skivbolagen. Skivbolagen har nämligen inget val än att samarbeta – vad händer om Google Checkout helt plötsligt slutade indexera artisterna i t.ex. WMG? 🙂

 23. Jörgen Frinell skriver:

  det är bara en sak att göra. systematiskt slut köpa material från de artister som håller tyst och spelar med i denna frihetskamp. och bara ta från de artister som dels ligger utanflr de etablerade skurkbolagen eller de artister som LIGGER i de stora men ändå vågar stå upp för sin anti-antipirat åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s