Aftonbladet häver censur

Igår skrev jag och många andra om hur Aftonbladet censurerade ett test för att se vilket parti man skulle rösta på i EU-valet. Efter en blogg- och kommentarsstorm ändrar sig nu Aftonbladet i frågan och återinför de tre partierna, men ingen ursäkt ges. Istället är motiveringen:

Vi ändrar oss i frågan om vilka partier som ska vara med i EU-valstestet och tar med PP, SD och FI. Vi jobbar på detta just nu och räknar med att vara klara med det nya testet senare under eftermiddagen. Våra chefredaktörer Kalle Jungkvist och Jan Helin förklarar här bakgrunden till beslutet: ”Aftonbladets stora EU-valstest har blivit en fantastisk succé. Tiotusentals av våra läsare har redan första dagen testat vilket parti som mest motsvarar deras egna ståndpunkter. Testet har också fått kritik för att svenska partier utan representation i EU-parlamentet inte redovisas. Aftonbladet har under åren genomfört en mängd liknande tester. Svårigheten har varit – var ska vi dra gränsen, vilka partier ska redovisas i testerna. I årets val till EU-parlamentet ställer 22 svenska partier upp. Vår policy har varit att begränsa testet till de partier som redan sitter i riksdagen eller EU-parlamentet. Utifrån denna princip beställde vi också årets test. Vårt beslut har fått kritik från många av våra läsare som vill jämföra sina ståndpunkter med Piratpartiet, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Dessa tre partier spelar också en aktiv roll i debatten. Vi har lyssnat på våra läsare och ändrar vårt beslut i detta EU-val.”

Det intressanta i den här bortförklaringen är ju att det faktiskt inte är 22 svenska partier med i orginaltestet. Redan här har de som har skapat testet valt att begränsa sig till de 11 partier som de tror har störst möjlighet att komma in. Det är ett val som de bakom EU-profiler har gjort, och även om jag önskar att de tagit med alla partier som ställer upp i valet så har de gjort sitt urval. Antagligen för att minska sitt arbete.

Aftonbladet valde dock medvetet att ta bort pertier från det redan färdiga testet – de ansträngde sig alltså och skaffade sig mer arbete för att få bort partier.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Aftonbladet häver censur

 1. LG Ericsson skriver:

  I morse sände jag följande mail till EUProfiles:
  Von: LarsGoran Ericsson
  Gesendet: Di 12.05.2009 09:49
  An: Breuer, Fabian
  Betreff: Censorship in your EU Profiles survey / test ??

  Hi,

  How can you allow the swedish evening paper Aftonbladet to censor and exclude some of the parties in your study/webtest EU Profiler ?

  In the study/webtest we find at Aftonbladet they censor and exclude 3 parties, PP (Piratpartiet), FI (Feministiskt Initiativ) and SD (Sverigedemokraterna) !

  But in the study/test that we can find at your website these parties are included.

  Does Aftonbladet really have the right to use your material/study/test in such a way ?
  If so – is that the democracy you want in Europe / EU ?

  Kind regards
  LG Ericsson

  Senare idag fick jag följande svar från dem:
  From: ”Breuer, Fabian”
  To: ”LarsGoran Ericsson”

  Subject: AW: Censorship in your EU Profiles survey / test ??
  Date: Tue, 12 May 2009 17:32:32 +0200

  Dear Lars Goran,

  Thanks for your email and your interest in the EU Profiler.

  The situation you mention has been adapted now and the parties are as well included in the Aftonbladet version.

  Best
  Fabian

 2. Pingback: Epic Win? « Tvivlar

 3. Janne skriver:

  För djävligt att de beter sig på det här viset, men å andra sidan har det väl genererat ett antal medlemmar och sympatisörer till… ;o)

  Komiskt att ju mer de försöker trycka ner oss, desto mer poppar vi upp…

 4. Anders Andersson skriver:

  Jag fick samma svar på min fråga till EU Profiler som LG Ericsson fick. Även jag hade bett om en kommentar till Aftonbladets agerande, men det framgår alltså inte huruvida Aftonbladet bett om lov att göra så här. Kanske är det just därför som svaret är så kortfattat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s