Enkät från SAMI

Precis som Rick och MMN-o har jag fått en enkät från SAMI eftersom jag ställer upp i EU-valet. Här är frågorna och mina svar:

1. Anser du att den upphovsrättsliga skyddstiden för artisters och musikers prestationer bör förlängas så att de får betalt för dem under sin livstid?

Nej.

Jag utgår här ifrån att ni syftar på det skydd som idag gäller i 50 år och inte det skyddet som gäller i livstid+70 år. Oavsett vilket av dessa skydd som ni menar så anser jag nej. En skyddstid som gäller på livstid skadar kulturen mycket mer än vad den gynnar den genom att låsa in vårt kulturella arv och hindra nyskapande.

2. Tycker du det är rätt att artister och musiker garanteras en ersättning när musik används i offentliga miljöer (ex.vis på restauranger och hotell) samt i olika typer av näringsverksamheter (ex.vis på nätet)?

Nej.

Ni ställer här flera olika frågor i en och samma fråga. Därför blir mitt svar nej. Med en uppdelning av frågan och förtydligande hade mitt svar kanske blivit annorlunda. Till nästa gång ni gör en enkät vill jag tipsa om Enkätboken av Jan Trost. Ni kan köpa den billigt hos Adlibris här, eller så kan ni fråga och få låna mitt (lagligt inköpta) exemplar av den.

3. Ska internetoperatörer och bredbandbolag ta ansvar för vad de distribuerar till sina kunder?

Nej.

Är Posten ansvarig för vad som skickas i brev/paket? Är vägverket ansvarigt för vad bilisterna gör på vägarna? Nej! Vi har länge hållit budbärarimmuniteten otroligt högt i Europa, och det ska också gälla på nätet. Nåt annat vore katastrof.

4. Anser du att en sänkning av momsen på försäljning av inspelad musik till 6% mot nuvarande 25% skulle gagna den legala distributionen (försäljning) av musik?

Nej.

Jag saknar verkligen fler alternativ i den här enkäten än rena Ja/Nej-svar. Återigen, läs boken jag tipsade om. 🙂 Jag är väldigt tveksam till att en sänkning av momsen i dagsläget skulle ge en märkbar ökning i den legala distributionen av musik.

5. Hur ska artister och musiker skydda sig mot icke ersatt kommersiellt nyttjande av musik på nätet (dvs pirater)?

Nu blandar ni ihop frågorna igen. De pirater som laddar ner gör det inte i kommersiellt syfte (jag vet att jag tjatar, men läs boken jag tipsade om) eftersom de fildelar för privat bruk. Men om vi håller oss till det kommersiella intrånget så borde lämpligtvis polisen vara den som man vänder sig till i sådana frågor. Eftersom det är kommersiellt så ligger det med andra ord ett företag bakom detta intrång och det är då inte svårt att få kontakt med företaget och driva ärendet vidare. Då borde man med lätthet kunna få ut t.ex. skadestånd och få företaget att upphöra med sina intrång. När det gäller för privat bruk så anser jag inte att det finns något problem och alltså inte något att skydda sig mot.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Enkät från SAMI

 1. Perty skriver:

  Angående fråga fyra så är den ju lite lustigt ställd 🙂

  Vad jag upptäckt är att en fysisk ljudbok på cd-skiva har 6% medan som mp3 fil har 25%. Var är logiken där.

  Rent genrellt tycker jag att piratpartiet skulle kunna uppmuntra lägre moms på digitala varor utan fysisk bärare, dock kanske inget att driva i större omfattning.

 2. Bra svarat, Janne!

  Men:

  ”Är vägverket ansvarigt för vad bilisterna gör på vägarna? ”

  Nej, men vägverket sätter hastighetsbegränsningar och trafikregler? Här handlar det dock om att rädda liv och inte prioritera lastbilar med DVD och musik-CD i lasten 😉

 3. PiratJanne skriver:

  @Perty
  De flesta frågorna är lustigt ställda. 😉

  Huh… det verkar inte särskilt logiskt, nej.

  @majestatispluralis
  Tackar. 🙂

  Jag antar att de gör det, men jag är ärligt talat inte säker på vem som sätter hastighetsbegränsningar och trafikregler (logiskt sätt så borde det vara vägverket, men jag har märkt att logik ofta inte har nåt med verkligheten att göra ;)). Men vägverket är ändå inte ansvarigt för att det fraktas piratkopierade CD och DVD i lastbilar på deras vägar. 😉

 4. Kevin Zaar skriver:

  Hej alla glada i ”Oktober rusket”…

  Vart tog sommaren vägen?

  Kevin här. Har precis gjort en liten filmad intervju med Rick Falkvinge o Unni Drougge bl.a . Har även lagt ut en massa andra Rick artiklar och Promoe stuff…

  Tänkte bara skicka er detta tips. Kanske kan det värma i regnruskkylan…

  Promoe & Timbuktu>>> Ge Sverige tillbaka!
  Telia bekämpar fildelning! Bojkotta Telia!
  Kevin Zaar möter Rick Falkvinge
  99 Ballons. Babyn Eliot…
  PROMOES: ”Den ljusnande FRAmtid”. Vakna du med!
  Who’s Watching You?!!
  Tell Me Why, Does It Have To Be Like This
  TIME TO TELL THE TRUTH ABOUT ISRAEL … … WITHOUT FEAR OF THE MIND POLICE
  World on Fire – Kolla Sarah MacLachlan
  Välkommen till Världen. Baby på ingång!
  Dagens Ros – till väktarn igen!!!
  Dagens tistel till: ”Du, träng dig inte!!!”
  Dagens tistel till: ”E ru’ bög eller?!!”
  Patrik 1,5 – Ett Varmt Värmande Mästerverk
  Mange – Svensk Soft Super Stjärna
  PIRATE BAY – Piratpartiet – Ny Officiell Soft Låt.
  Se BIO Aktuella Magiska Äventyret Coraline Gratis här!
  Reality Portal projekt – på gång…
  Bögöarnas Bögö
  En kultur av tystnad

  Mvh KEvin

  http://www.metrobloggen.se/kevinzaar

  Spread, share & blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s