Almedalsveckan

Som jag skrev tidigare så har jag haft skrivkramp om Almedalsveckan och det har till stor del berott på mitt examensarbete. Nu när jag fått ut enkäten så har det genast lossnat.

Almedalsveckan är… ett väldigt intressant arrangemang. Under några dagar samlas en hel drös med människor och allt handlar antingen om politik eller att mingla (om det inte råkar vara samma sak ;)). Piratpartiet hade inga egna seminarium i år, men det gjorde verkligen ingenting. För det var galet mycket varje dag som på ett eller annat sätt handlade om upphovsrätten.  Det var några (minns inte vilka) som hade seminarium om upphovsrätten på en daglig basis – och då handlade det ju om att fildelning var dåligt och att vi måste ha kvar upphovsrätten.

Jag Bambusade några av de seminarierna, men mitt batteri är inte det bästa så det blev inte alla. Här ligger i alla fall det som jag fick med. Det var alltså seminarierna: ”Utan upphovsrätt – oansvariga utgivare?”; ”Fildelning – räddaren i nöden?” och ”Integritet och upphovsrätt” som jag bambusade.

Men Almedalen är så mycket mer än bara att gå på seminarium. Det handlar också om att mingla, skapa kontakter och att prata med folk.

Och en av de intressantaste diskussionerna hände efter ett seminarium som jag och Emma (med flera var på). Seminariet hölls av Jan Trost och var i sig kanske inte så fantastiskt (det handlade om kopiering av fysiska böcker och slutsatsen var att de som kopierar mest är deltidsstudenter och inte heltidsstudenter), men diskussionen efteråt var väldigt givande. Det kom fram nåt väldigt intressant i den diskussionen.

Det visar sig nämligen att när ”motståndarsidan” pratar om att vi bara vill ha allting gratis – att det är det som är vårt mål, så är det inte bara billig retorik. De tror verkligen att vi har startat ett parti för att vi vill kunna få saker gratis. Eller trodde i alla fall. Många blev uppenbart överraskade när vi var flera pirater som förklarade att det inte låg till på det sättet. Så det blev en väldigt givande dialog och jag hade flera bra samtal med Gerard Versteegg från film2home.

Det känns som att det blir lite väl mycket väl skyttegravskrig ibland och att vi pratar för lite med varandra. Det är så himla lätt att ta billiga poänger, men alldeles för lite dialog och det behöver vi mer av.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fildelning, Pirat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s