Japan – del 1

Jag har ända sen jag var liten haft ett intresse/fascination av Japan – allt ifrån språk, till kultur, traditioner… you name it. För några år sen lyckades jag komma iväg på en semester dit och det var verkligen en upplevelse. Så mycket som är så väldigt annorlunda från allt här i västvärlden. Det här har så klart påverkat mina medievanor här hemma och jag tänkte inleda med att lyfta fram några bra animes som jag verkligen gillar (jag läser inte så mycket manga, är för upptagen med att läsa annat).

Trigun

Det här är nog den första animen som jag verkligen kom i kontakt med. Innan dess hade jag sett lite avsnitt här och där av en del andra animes, men det här var den första serien där jag såg hela. Serien kretsar kring Vash och de två försäkringsagenter som försöker minimera den skada han ställer till med i varje avsnitt (nåt som är riktigt svårt). För mer information – klicka på länkarna.

Death Note

Det här är en väldigt ny serie och… satan va bra den är. Det finns dödsgudar och en av dem släpper ner sin bok (death note) till människorna för att han är uttråkad. Boken gör det möjligt att döda folk genom att skriva deras namn i den och personen som får tag på den påbörjar snart en kampanj för att få bort alla kriminella i hela världen. En väldigt psykologisk serie som dessutom har fått flera ”live” (alltså skådespelare och inte tecknat) filmer som spinn-offs. Mycket sevärd, men då rekommenderar jag serien istället för filmerna – de har fått skära lite för mycket för att få plats i filmerna.

Get Backers

Serien handlar om två personer (Ginji och Ban) som driver en firma som… hämtar tillbaka saker. Alla i serien har speciella förmågor och galenskaper uppstår. Serien har en av de coolaste ”bad guys” jag har sett i Akabane som inte bryr sig om du står ivägen mellan honom och hans mål. Då är det ditt problem. Och han tar jobb för att de är kul…

Fullmetal Alchemist

Den här serien har jag inte sett hela än (men det kommer), men jag minns att jag tyckte den var väldigt, väldigt bra. Man får följa två bröder (Ed och Al) i jakten på ”De vises sten” för att återställa deras kroppar. Efter en olycka för några år sen saknar Ed en arm och ett ben och Al… eh… Al ”lever” som en rustning.

Yakitate Japan

Yakitate Japan är en galen, galen serie. Det är en serie som är en ”serious, biographical ballad” om Azuma Kazuma som tycker att det finns engelsk, franskt och tysk bröd men inte nåt japanskt bröd och därför ska skapa det. Själva titeln är en ordvits och betyder Nybakat Japansk bröd och serien är fylld med ordvitsar (ofta ganska dåliga). Serien är en parodi på all fight-anime som finns. I sån anime (Dragonball Z t.ex.) så slåss man i varje avsnitt med olika speciella förmågor. I Yakitate Japan så ”slåss” folk genom att baka bäst bröd och ja, de har speciella förmågor för att baka bröd. Man får också veta att alla grundskoleelever i Frankrike är experter på att baka bröd, att man i Österrike kan göra sylt/marmelad när man går i förskolan och för att bli en riktigt bra bagare så måste man kunna lyfta (och krossa) stora cementblock med sina bara händer… Och så bryter serien den fjärde väggen ganska ofta (genom att t.ex. säga att nåt är så simpelt att till och med en animetecknare skulle klara av det…) vilket alltid är ett stort plus för mig.Nu kommer vi bort från animes och rör oss in på de två sista serierna som är ”live” serier. Egentligen är de nåt som japanerna kallar för dorama – vanligtvis en kortare serie på runt 10-12 avsnitt om 40 minuter. Det finns andra varianter, men det är inte de som jag bryr mig om.

Great Teacher Onizuka

En före detta gängmedlem lyckas på konstigt sätt bli lärare i en skola – en skola som har stora problem med speciellt en klass. De har på kort tid skrämt iväg flera lärare, men får nu nåt lite svårare. Onizuka är väldigt speciell och har speciella lösningar på de problem han stöter på (som att slå sönder en vägg med en slägga…).

Odoru Daisōsasen

En serie som handlar om en vanlig patrullerande polis som lyckas klara ett prov och blir en utredare och upptäcker… byråkrati. Polisserier brukar handla om biljakter och aktion, men den här handlar om hur byråkratisk den japanska polisen är. I första avsnittet ska han och hans kollega till en mordscen och behöver en bil. Aoshima (som han heter) vill låna en och får veta att han behöver fylla i ett långt formulär i tre exemplar får att få tillgång till bilen. När han förklarar att det är en nödsituation så får han veta att han skulle sagt det direkt och får då ett aningen kortare formulär som han bara behöver fylla i två exemplar av…

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s