Japan – del 2

Då var det dags att för den andra delen och den här handlar inte om vad man kan titta på utan vad (och var) man kan äta.

Folk som bor i Stockholm och är lite japanintresserade känner nog redan till Japanska Torget och Japanska Shop – jag är oerhört road över att de ligger snett emot varandra på samma gata och det precis i närheten ligger en japansk resebyrå också. 😀

Men om man är lat eller bara inte har tid så är det där med att laga japansk mat hemma inte nåt man gör varje dag, så då får man ta och besöka restauranger.

En av de bästa restaurangerna jag vet i Stockholm är Shogun som ligger i Gamla Stan. Vi var där på julbord i vintras (och gjorde en miss och trodde förrättsbuffén var allt – när vi hade ätit färdigt kom huvudrätten in…) och har ätit där ett flertal gånger både före och efter det. De har väldigt god mat och bra take away sushi till rimliga priser.

Murasaki är en annan bra restaurang med en bottenvåning med sushi och en övervåning med annan japansk mat. Maten är god och servicen är överlag bra, även om vi sist hade… vissa problem med att få betala.

Akki är i dagsläget ett av de bättre sushiställena i Stockholm, men när vi gick förbi häromdan så var det stängt och folk arbetade där inne. Förhoppningsvis bara en renovering under sommaren. Deras sushi är inte som den mesta andra sushi man köper – de kör med lite annorlunda bitar och det kan vara en trevlig variation även om smaken blir lite speciell ibland.

Men det som inspirerade till den här posten (och den innan) var det som jag hittade i maj när jag upptäckte Bageri & konditori Löjtnanten (som bloggar både på svenska och japanska). Det visar sig nämligen att en gång i månaden så bakar Löjtnanten japanskt bröd. Exakt vilket bröd som bakas beror på från månad till månad, men tidigare har det bakats t.ex.  anpan, cream-pan (bröd med vaniljkräm), matcha roll och mina två favoriter yakisoba pan (förvånansvärt gott!) och melon pan (bröd med kakdeg…).

Med den upptäckten så finns det mesta i japansk matväg (som jag är intresserad av) att få tag på här i Stockholm. Jag saknar dock fortfarande ett ställe som lagar till (så jag slipper) Okonomiyaki. Det sorgliga är att jag vet att det fanns ett ställe på söder som gjorde Okonomiyaki, men jag hann inte dit innan de stängde ner. Förhoppningsvis öppnar nåt sånt ställe upp igen – om du upptäcker nåt sånt så hör gärna av dig. 😀

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s