Övervakning och heteronormen

Igår höll jag i en presentation på Pride house med just det namnet där jag pratade lite kring just heteronormen och övervakning. Om hur jag anser att det övervakningssamhälle vi idag håller på att bygga upp riskerar att ställa till med stora problem för folk som bryter mot heteronormen.

Grunden i det hela är att det är en ganska lång och svår process för de flesta som inte passar in i den normen. Ja, det här gäller inte alla men för många så är det jobbigt från den dagen man inser att ”man är fel” (dvs inte stämmer in i normen) tills dess att man har kommit ut. Och med den övervakning vi håller på att instifta så kommer man bli övervakad och loggad när man utforskar sin sexualitet och man riskerar att avslöjas i förtid.

Hbt-personer mår redan sämre än de som passar in på heteronormen och att då riskera att bli ”upptäckt” och ”avslöjad” innan man är redo – det kan ge förödande konsekvenser. Lika så för folk som har gjort det aktiva valet att inte komma ut.

Själva presentationen gick ganska bra. Jag hade 45 minuter på mig och en presentation på 30-35 minuter för att ha tid över för frågor. Tyvärr lyckades jag göra rookiemisstaget att snacka för fort (jag har hållit flertalet presentationer och vet att man ska akta sig för det – jag skyller på trötthet och matbrist) och var klar redan efter 25 minuter. Oops!

Som tur var så var publiken väldigt nyfiken och hade en massa bra frågor (varav några som jag inte kunde svara på) så vi använde upp all tid i alla fal, nåt som jag är väldigt tacksam över. En av deltagarna gav mig helt ny information. Information som nästan förtjänar en egen postning:

Fram till 1993 (om inte längre) så registrerade SÄPO folk på SR/SvT som var homosexuella (bland annat) eftersom dessa kunde utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Pirat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Övervakning och heteronormen

  1. Pingback: Tips från Pride-programmet | Psykbryt.com

  2. Pingback: Pride – sammanfattning och tankar « Jan "PiratJanne" Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s