Kameraövervakning och antisocialt beteende


Flattr this

Via slashdot läste jag igår morse om den kameraövervakning som ska installeras i 20 000 brittiska hem. Många andra har skrivit om det på ett bra sätt och där finns inte så mycket jag känner att jag behöver tillägga.

Däremot skriver Emma i sin bloggpost följande:

Jag kan inte hitta någon information om vad som är antisocialt beteende, eller ens vad som anses vara normalt beteende, vilket kanske inte är förvånande.

och där kan jag hjälpa till. Det är visserligen inte helt konkret, men i Storbritannien och Irland så finns det nämligen något som heter Anti-Social Behaviour Order (Asbo) och även om den inte kanske skriver ut exakt varenda sak som räknas som antisocialt beteende så listar den faktiskt några saker. Vi kan börja med den första:

”conduct which caused or was likely to cause harm, harassment, alarm or distress, to one or more persons not of the same household as him or herself and where an ASBO is seen as necessary to protect relevant persons from further anti-social acts by the Defendant”.

Och sen har vi en lista på punkter som raddas upp (listan har dock ingen länk för verifiering):

En Asbo är alltså en order från en domstol, där det visserligen är civilrätt det handlar om men bevisbördan är nästan lika tung som i ett brottsmål. Men till skillnad från vanligt i domstol så får man inte korsförhöra vittnet utan hörsägen får användas… För det ökar ju rättssäkerheten som vi alla vet.

För vidare förklaring så är en Asbo:

An anti-social behaviour order is an Order of the Court which tells an individual over 10 years old how they must not behave.

Man behöver inte ha brutit mot lagen för att få en Asbo, men att bryta mot en Asbo är ett lagbrott och kan ge upp till fem års fängelse (två år om du är minderårig). Ett brott mot en Asbo behandlas av en brottsmålsdomstol.

Men det intressantaste i det hela är inte det jag har räknat upp hittills utan vad man kan få en Asbo för. Och här kommer en lista på olika Asbo som folk har råkat ut för:

En kvinna som vid flera tillfällen försökt ta livet av sig vid havet fick en Asbo på att komma i närheten av havet (istället för att få… tja… hjälp kanske?).

En annan kvinna får inte längre göra ljud när hon har sex.

En 17-årig pojke får inte längre använda ordet ”grass” på ett hotfullt sätt (punkt nummer 33).

En 13-årig pojke får inte han heller längre använda ordet ”grass”, fast där var det inget om hotfullt sätt… (punkt nummer 11)

En prostituerad fick inte bära kondomer med sig inom ett visst område i staden. I området råkade det ställe där hon fick gratis kondomer för användning i tjänst ligga. Hon riskerar nu fängelse (punkt nummer 1)

I Manchester (samma stad som de punkten ovan) så får inte längre mobila soppkök dela ut mat till hemlösa eftersom det blir så skräpigt efteråt… (punkt nummer 3)

En 47-årig man förbjöds att köpa eller konsumera alkohol i England eller Wales. Han fick alltså inte dricka alkohol oavsett om han var i en park, på krogen eller i sitt eget hem. (punkt nummer 22).

En 15-åring förbjöds spela fotboll på gatan. (punkt nummer 24)

En 87-åring som bland många saker inte längre fick vara sarkastisk mot sina grannar. (punkt nummer 19)

En döv kvinna fick inte spotta offentligt. Fast jag vet inte varför de gör en poäng av att hon är döv… (punkt nummer 17)

En 21-årig man fick en Asbo som förbjöd honom att: gå in i parkeringshus i England eller Wales, röra en bil utan ägarens tillåtelse, cykla(!) eller bära nån form av huvudbonad bland folk. (punkt nummer 18)

Och min absoluta favorit! 😀

En 18-åring fick en Asbo på att inte umgås med folk i större grupp än 4 personer (han fick alltså som mest umgås med 3 av sina vänner). Han arresterades för att han bröt mot den genom att besöka en lokal ungdomsgård. Varför besökte han ungdomsgården? För att gå på ett seminarium som handlade om hur man blir kvitt antisociala beteenden… Jag räknar då kallt med att han på seminariet hade fått lära sig hur man blir av med så antisociala beteenden som att umgås med folk… (punkt nummer 2)

House of Commons har en lång lista med exempelfall på Asbo (som jag har länkat ganska ordentligt till. Om du har tid och lust läs gärna den, men jag tänker nu sluta radda upp exempel från den. Det blir bara löjligt.

Hela den här bloggposten började för att Emma undrade vad som räknas som antisocialt beteende och efter att ha läst igenom många exempel så är det enkla svaret: Vad som helst.

Välkommen till 1984.

Pingat på Intressant.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Pirat. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Kameraövervakning och antisocialt beteende

 1. MTH skriver:

  Jag förstår det inte. Hur kan folk vara så dumma?

  Men det är ett sätt att bredda PP 🙂
  Pirat partiet borde värna individens rätt att få vara ”anti sociala” 🙂

  Moralpanik, häxprocesser, vad kan inte gå fel? Eller snarare i vilka fall är det rätt?

  Intressant, hade inte en aning….
  Absurt
  MTH

 2. emma skriver:

  Det fladdrade runt någonstans i bakhuvudet men hade helt glömt bort ASBO. Tack Janne, fasansfull läsning.

 3. PiratJanne skriver:

  Vet inte om det är rätt sätt att bredda PP på, men… helt sanslös läsning är det i alla fall..

  Tack själv, Emma för att du påminde mig. Satt ju med det här innan valet och blev helt förstummad, men glömde bort att blogga om det då. Din undran påminde mig om vad jag hade läst. 😀

 4. javavovven skriver:

  http://www.respect.gov.uk/members/article.aspx?id=7636

  listan på ASB beteenden. Gillar särskilt ”High hedges”, dvs att du måste sköta om din trädgård.

 5. Joshua_Tree skriver:

  Det här är inte 1984. Det är en parodi på 1984. Det finns en och annan politiker som skulle behöva en dos asbo – till exempel borde de inte få komma i närheten av varandra…

 6. Mycket bra skrivet. Jag har länkat ut den vidare på Facebook. Tydligt och skrämmande läsning

 7. asså det här var just nästan komiskt roligt 🙂 även om man borde poängtera på allvaret i det hela. snälla nån, är man verkligen så naiv i england så man går med på sånt här? :S

 8. Pingback: En objektiv sanning » Blog Archive » antisocialt beteende!?

 9. Putte skriver:

  Är britterna inte riktigt kloka i huvudet. Fascism.

 10. Henrik skriver:

  @Mattias Andersson:

  Är du så naiv att du gått med på FRA & IPRED?

 11. Man blir mörkrädd.

  Hur ska vi få stopp på den här fascistoida skiten?

 12. Jah Hollis skriver:

  Märkligt att detta fenomen uppmärksammas här först nu. Första gången Asbo kom till användning i Storbritannien var 1998, elva år sedan!
  I England finns redan begreppet ”Asbo generation”:
  http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/the-asbo-generation-494806.html

  Sedan vet jag inte om det är ”fascism” att försöka få stopp på ”abusive and intimidating language, too often directed at minorities”. Eller?
  Det är i alla fall en av punkterna i Asbo-förordningen.

 13. PiratJanne skriver:

  @Jah
  Asbo har det pratats en del om tidigare och jag har varit medveten om den sen i alla fall 2006/2007 nån gång. Och min uppfattning är att det inte var förrän den lagen stärktes år 2003 som den blev så pass illa som den är…

 14. Pingback: Uppdatering om kameraövervakning « Jan "PiratJanne" Lindgren

 15. Pingback: Enligt Min Humla » ASBO ASAP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s