Pride – sammanfattning och tankar

Så var Piratpartiet med på Pride i år igen. Fast denna gång så var vi inte bara med i Pride Park utan även i Pride House där jag höll en presentation. Vi har fått en del kritik för att ha varit med, men jag tycker det är viktigt att vara där eftersom våra frågor helt klart påverkar hbt-personer. Plus att de enda andra större partier som inte är på plats är KD och SD och vill vi verkligen jämföras med SD…?

Precis som tidigare år så var det kul att vara på plats, även om det var slitigt. Många som jobbade i tältet har påpekat att stämningen var annorlunda och det håller jag med om. Vi fick mycket bättre mottagande i år än tidigare år – både från besökare och de andra partierna som var där. En rolig sak var att Moderaterna och Vänsterpartiet hade fått sina tält precis bredvid varandra. 😀 Stor humor.

Men – vi fick många besökare. Folk som frågade om vår politik, som var nyfikna på vad vi ville, som hade åsikter om vad vi borde göra härnäst. You name it. Men populära var vi i alla fall. 🙂

En del av resten av posten påminner en del om det jag skrev förra året, men med tillägg och ändringar.

Jag anser fortfarande att om alla som är inblandade är vuxna och är informerade om det som händer och frivilligt är med på det så ska man inte bry sig om vad folk hittar på i sovrummet (eller för den delen på andra platser). Men jag tänker stanna kvar lite vid det.

Jag är faktiskt fascinerad över det intresse och den vikt vi över lag lägger vid andra människors sexualitet. Vilket kön de har sex med, på vilket sätt, med hur många… you name it. Det är tydligen otroligt viktigt. Så pass att vi är beredda att hata, diskriminera, slå och till och med mörda för det – och jag förstår det inte.

Men det finns en sak till som jag inte förstår heller – och det är det omvända, det som jag har börjat kalla för ”positiv diskriminering”. Det jag menar med det är folk som fortfarande lägger vikt vid sexualiteten, men inte för att hata. utan för att fascineras/whatever av det. Folk som går till Pride lite för att titta på ”freakshown” – för att det är så kul att se bögar, flator, transor m.m. ”på riktigt” – som tycker att hbt-personer är det roligaste som finns att titta på sen Dallas las ner.

Det är för mig som utomstående inte lika illa som den negativa diskrimineringen, men det är fortfarande en särbehandling utifrån sexualitet som jag inte förstår mig på – varför är det så viktigt? Varför inte bara se folk som det de är – människor?

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pride – sammanfattning och tankar

 1. Johan skriver:

  ”Folk som går till Pride lite för att titta på “freakshown” – för att det är så kul att se bögar, flator, transor m.m. “på riktigt” – som tycker att hbt-personer är det roligaste som finns att titta på sen Dallas las ner.”

  Jag går själv inte på Pride just för jag inte tycker det är mer än ”show”, om man nu inte är väldigt ”involverad” i hbt-kretsar.
  Men jag tror det är en bra grej ändå att det just är ”show” som folk går och kollar, skrattar, hånar osv, även fast det är helt galet att de faktiskt är där för ”freakshow” och inte ”stöd”.
  Nu är det ju dock inte som i ryssland (och hårdare länder), där det skulle behövas att folk såg det som ”show” och inte brottslig sexualitet. Att skratta är bättre än att slå ner, om man får välja.

  Om man till ex jämför med andra ”freakshows” som till ex Marilyn Manson, (en slags hbt-antikrist-freakshow) så skapar de ju rabalder i USA, med ”picket lines” av folk utanför som demonstrerar mot ”synd och osedlighet”, medan Marilyn Manson själv nämnde till ex något land i Östeuropa som väldigt välkomnande och förstående, då de efteråt hade sagt nåt i stil med ”väldigt bra show – det är som Cabaré” eller nåt liknande, ur mitt minne nu… men detta ledde till hans omläggning i stil från ”got” till ”cabaret”…

  Dvs välkomnande och freakshow kan föda förändring, medan ”picket lines” och fördömande föder motsättningar.

 2. PiratJanne skriver:

  Hmm… intressant poäng. Jag håller helt klart med om att folk som ser det som en freakshow är bättre än alternativet, men…

  För mig känns det ju ännu bättre om folk vore där för stöd istället för att titta på ”freaksown”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s