Piratkvinnor

I dagens nyhetsbrev från Anna Troberg så kan jag läsa om flera trevliga saker som olika lyckade besök på festivaler, ett arbete för mer öppenhet och transparens och Piratkvinnorna.

Piratkvinnorna är en organisation som arbetar för piratfrågor som integritet och kunskapssamhället och som har som fokus att lyfta fram kvinnor i dessa frågor. Det tycker jag är ett väldigt bra initiativ. Jag har väldigt länge varit fundersam till varför det inte har funnits fler aktiva kvinnor inom piratrörelsen och hoppas att vi med det här initiativet kan få se fler sådana. Jag är dessutom glad över att organisationen inte stänger ute män, även om de så klart vill ha flest kvinnor.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Piratkvinnor

 1. Hans J skriver:

  Piratkvinnorna ”ÄR” inte alls en organisation som ”arbetar för piratfrågor som integritet och kunskapssamhället och som har som fokus att lyfta fram kvinnor i dessa frågor”

  INTE ALLS!

  Det är mycket möjligt att det KAN BLI så. Men det finns inte ens en interrimsstyrelse för detta.

  Vad är meningen med att ”pusha” för en (blivande) organisation som ingen någonsin hört talas om förrän som på en given signal 3-4-5 pirater i ledande ställning skriver om den?

  Vem är initiativtagare? Hemligt?

  Jag ser att en hel del information är väldigt osynlig för att komma från en organisation som det ”öppna” och ”transparenta” Piratpartiet…

  Vem har du fått information från och vilken information har du i övrigt i saken?

 2. PiratJanne skriver:

  😀
  Okej, den ”är” inte en organisation för det, men den är menad att vara det. Och jag råkar tycka det är en bra idé.

  Det är ingen mening alls, förutom att jag såg det i Annas nyhetsbrev och tyckte det verkade vara ett bra initiativ. Precis som jag tycker det är bra att vi är med på Pride, Noliamässan, Dreamhack och andra festivaler och gärna ser att vi är med på så många festivaler som vi har kapacitet att vara med på.

  Ge mig en annan organisation som dyker upp som jag tycker verkar bra så ”pushar” jag gärna för den också.

  Sen undrar jag vilka 3-4-5 pirater i ledande ställning som har skrivit om det? Jag vet bara med mig själv och Anna – har inte läst nån annan postning om det här. Om det finns nåt mer så får du gärna upplysa mig om det.

  När det gäller information om piratkvinnorna så har jag fått informationen härifrån: http://forum.piratpartiet.se/Topic168229-69-1.aspx precis som alla andra och har ingen annan övrig information att tillgå.

 3. Hans J skriver:

  Jan,

  Jag vill, eftersom jag anser att du är hyvens kille, erkänna att jag verkligen kände mig överraskad av att se denna information på detta sätt.

  Jag är orolig för att jag ser tecken på att Piratpartiet riskerar att splittras. De grundpelare som Piratpartiet bygger på behöver ingen extra och separat organisation som inte ska hänga ihop med Piratpartiet. Egentligen borde inte Ung Pirat behövas heller men nu har staten byggt upp ett bidragssystem på det sätt de gjort – som på många sätt är väldigt skevt – enligt mitt sätt att se. Piratrörelsen kan ju inte gärna avstå från sådana bidrag som andra organisationer gärna tar emot. Skulle andra organisationer få miljontals kronor för att klappa vänsterhanden på en bestämd sten, så vore det dumt av Piratpartiet att avstå även om det det skulle behövas en löjlig åtgärd.

  Det kan finnas sådana aspekter på en kvinnoorganisation också men då borde ju denna vara en del av Piratpartiet. Medlemsskap i en sådan organisation borde ju vara en del av Piratpartiet och automatiskt medföra medlemsskap i Piratpartiet. Jag anser att detta borde vara fallet med medlemsskap i Ung Pirat också.

  Det verkar finnas starka centrifugala krafter i Piratpartiet. Det är naturligt när en i övriga frågor så heterogen medlemsstock samtidigt växt så ofantligt som skett i Piratpartiet senaste halvåret.

  Jag tycker att alla krafter borde mobiliseras för att hålla ihop partiet istället för i detta läge understödja bildandet av andra organisationer…

 4. PiratJanne skriver:

  Tack för komplimangen, men jag måste erkänna att jag är lite förvånad/förvirrad i vad du menar med ”se denna information på detta sätt”.

  På min blogg lyfter jag ofta fram olika saker antingen för att jag tycker de är viktiga, bra eller bara underhållande. Jag fick informationen om hemsidan via nyhetsbrevet och passade på att skriva ett kort inlägg om det. Hur är det överraskande?

  Ah… jag förstår den oron och när NSM bildades för över ett år sen så delade jag den med dig. Jag var rädd för att det skulle försvinna massa energi och folk och att vi skulle börja dra åt olika håll och att det skulle bli pannkaka av det hela.

  Nu så har jag sett att det inte hände med NSM och därför tror jag inte det kommer hända med Piratkvinnorna heller. NSM gjorde istället (imho) rörelsen starkare genom att göra det möjligt för folk som inte var piratpartister, men som ändå är del av piratrörelsen att få en plattform att arbeta ifrån. Folk som inte kunde (läs inte ville) samarbeta med PP kunde helt plötsligt ändå göra uttalanden mot övervakning – det kom i princip in en massa nya människor i piratrörelsen genom att de bildades.

  Min förhoppning (och vad jag tror kommer hända) är att rörelsen inte splittras genom att piratkvinnorna skapas, utan istället kommer vi få en massa nytt blod. Folk som tidigare inte har varit intresserade på grund av pp, men som håller med oss får en möjlighet att ta det i piratrörelsen och bli aktiva. Vi som rörelse kommer då att stärkas och kommer snabbare kunna få igenom våra förändringar.

  Men det kräver organisationer som är skilda från partiet för att det ska fungera.

  • Nu ändrar jag uppfattning i denna fråga. Det är ju bra om fler organisationer driver piratfrågor på piratsätt. Jag har ju själv sagt att vårt sätt att arbeta, öppet och trådar ut för att samla åsikter, är bra för hela Sverige. Vi ger även andra partier ett nytt sätt att arbeta politiskt på. Vi ska ju inte vara de som hindrar organisationer från att bildas. Så lyssna inte på kritiker Piratkvinnor. Var pirata och gör som ni vill.

 5. Pingback: Piratkvinnorna – igen « Jan "PiratJanne" Lindgren

 6. Hans J:

  Staten har även byggt upp ett bidragssystem för kvinnoorganisationer. Vilket jag gissar är en delförklaring till bildandet av Piratkvinnor. Själv har jag bidragit till de som ville initiera projektet genom att dela med mig av min kunskap av statens bidragssystem och hur UP byggdes upp.

  Att medlemskap i UP skulle ge automatiskt medlemskap i PP var något som vi funderade på att införa, men som ungdomsstyrelsen var väldigt tydliga med att det skulle leda till att vi inte var bidragsberättigade.

  Samma sak gäller för kvinnoorganisationer, men där är gränsdragningen ännu tydligare i bidragsföreskrifterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s