Övervakning och kameror

Härom dan så pekade Emma mig till en gammal post av Selig om hur effektiv datalagring verkligen är. Det visar sig att den löser 0,006 % fler brott – nåt som hade kunnat uppnå med 1,7 fler poliser.

Och nu när jag inte kan sova så kan jag via slashdot läsa att för 1000 CCTV-kameror i London så har man lyckats lösa ett brott till. Och under en månad så hjälpte kamerorna bara till med att fånga 8 av 269 rånare. Undrar hur många fler poliser som hade behövts för att uppnå den effektiviteten?

Det är intressant att se hur mycket av det som läggs på övervakning som faktiskt ger resultat. Det visar sig att det tydligen inte är så himla mycket. För mig så blir det mer och mer tydligt att den övervakning som håller på att införas med argumentation om att det ska lösa brott snarare handlar om en inbillad trygghet än en sann trygghet.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Övervakning, Pirat. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Övervakning och kameror

 1. digitaliz skriver:

  Behövs det inte något slags poliser som tittar på kamerabilderna också? Hur många behövs för att hålla koll på 1000 kameror?

 2. Anders S skriver:

  Angående kamera övervakningen så frågade jag vår fastighetsskötare där vi bodde förut om kamera övervakning. Detta var runt 2004 och vi hade mycket problem med inbrott i källarförråden. Hon sa då att dom funderat på det, men att dom hört sig för med någon insatt och denna person hade sagt att kamera övervakning inte minskar brott utan ger bara falsk säkerhet. Har man tur så kan dom hjälpa till att lösa några brott om ljusförhållandena är bra och brottslingarna klantiga…

 3. Windom skriver:

  En sak som man konstaterat i Storbritannien är att övervakningskameror inte stoppar brott och vandalism. De flyttar den till något ställe där det inte finns kameror eller annan övervakning.

  Så om allt man ville var att flytta misshandeln ut i förorterna, och det är ju allt vårt skämt till regering vill, så funkar kameror suveränt och inga summor för inköp är för stora. Ville man däremot få ned den faktiska brottsligheten så skulle man fixa fram fler poliser och INTE sätta samtliga i arbete med att joxa med copyrightbrott och ärekränkningsmål småkändisar emellan.

  Hundra snutar som verkligen utreder inbrott, våldsbrott och de där våldtäkterna som faktiskt inte kan klassas som snatterier skulle göra en verklig skillnad. Hundra snutar som har tillgång till anställd kanslipersonal och inte behöver slösa sin tid på att skriva ut rapporter och blanketter i triplikat.

  Hundra aktiva snutar som är ute och rör sig i samhället, det är vad jag vill ha i julklapp i år. Hade vi haft en riktig justitieminister i stället för det där penntrollet hade det kanske blivit verklighet. I stället får vi en kamera i varje gathörn som är ”kommersiellt”, och en punktinsats för att hindra skadegörelse på affärer och infrastruktur.

  Är det något annat parti än pp som fortfarande vill ägna sig åt att skydda MÄNNISKOR?

 4. PiratJanne skriver:

  Mmm… har läst om studier som visar att det är ungefär lika effektivt att avskräcka från brott att sätta upp lampor som att sätta upp kameror.

  Jag tror också att det bästa sättet att göra det tryggare för folk är att få ut mer poliser som ägnar sig åt polisarbete (och inte pappersarbete) på gatorna.

 5. Hans J skriver:

  Ja, det är beklämmande med dessa repressiva tendenser i samhället istället för att få folk delaktiga.

  Istället för att offra miljoner på att köra poliser och brandkår till oroshärdar i Rosengård, Tynnered, Biskopsgården så hade det väl varit väldigt mycket bättre använda pengar att satsa på lite utbyggda ungdomsgårdar?!? Bara en fråga!

  När asfaltsgänget i Backa på Hisingen inte har mycket seriöst att göra så återstår ju bara de oseriösa sysselsättningarna.

  Så var det i Stockholms city i slutet på åttiotalet. Bland annat därför startade vattenfestivalen. Oroligheterna som hade förekommit var som bortblåsta och alla hade väldigt trevligt istället. Lärde man sig ingenting? Bara en fråga nummer två!

  Man sätter upp kameror, staket, gallergrindar… Snart har vi ”gated communities” – alltså bostadsområden (företrädesvis rika villaområden) som omgärdas av rejäla staket. Patrullerade av vaktbolag och med inpasseringskontroll…

  En rejält bevakad Internettrafik så ingenting otillåtet passerar…

  Vill vi ha ett sådant samhälle?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s