Piratpartiet och patent

Har skrivit ett inlägg på PPs forum angående patent i vårt principprogram. Nedan följer inlägget:

Den senaste tiden har det varit en del diskussioner på olika bloggar om vår inställning till patent. Utifrån den diskussionen har jag gjort en mindre omskrivning av vårt principprogram som en start till att göra en motion till nästa årsmöte.

Den här omskrivningen är menad att tillgodose både de som vill avskaffa patent och de som vill ha kvar patentsystemet, men göra stora ändringar i det. Den här omskrivningen är på inget sätt menad att vara slutgiltig och jag välkomnar en diskussion om det.

Ändringar från nuvarande principprogram är fetat

Dagens patentsystem och privata monopol skadar samhället

Dagens patentsystem har många samhällsskadliga effekter. Medicinpatent bär skulden för att människor dör i sjukdomar som de skulle haft råd att behandla med läkemedel om inte patenten funnits, till att forskningsprioriteringarna snedvrids, och till en onödigt hög och växande läkemedelsnota i den rika världen.

Patent på gener och liv, såsom exempelvis patenterade utsäden, leder till orimliga och skadliga konsekvenser. Mjukvarupatent hämmar den tekniska utvecklingen inom IT-området, och utgör ett allvarligt hot mot Sveriges och Europas små och medelstora IT-företag.

Patent påstås uppmuntra till innovation genom att skydda dem som uppfinner och investerar i nya uppfinningar och tillverkningsmetoder. Allt oftare används dock patenten främst av storföretag för att hindra mindre konkurrenter från att konkurrera på jämlika villkor. I stället för att patenten uppmuntrar till innovation, använder nu företag sina ”patentmattor” i krigföring mot andra aktörer för att slippa konkurrens, ofta patent som innehavaren inte har någon avsikt att själv vidareutveckla.

Vi anser att det patentsystem som finns idag aktivt hindrar innovation och tillkomsten av ny kunskap. Om man ser på de produktområden och innovationer som inte kan patenteras så är patent inte heller nödvändiga – drivkrafterna från att vara först på en marknad kan vara fullt tillräckliga för att skapa innovation. Uppfinnare kan konkurrera med innovation, kundnytta, pris och kvalitet istället för att få förlänat ett statsunderstött monopol på kunskap. Att inte behöva avlöna arméer av patentadvokater kan frigöra resurser som istället kan användas för att skapa verklig innovation och förbättra produkterna i en snabbare takt, vilket i slutändan kommer alla tillgodo.

Vi vill i grunden förändra dagens patentsystem.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s