Staten är alltid god


Flattr this

Nästan varenda gång jag är ute och delar ut flygblad eller på annat sätt pratar om integritet så får jag en och samma fråga. Visserligen är den ofta formulerad på olika sätt, men kontentan är alltid samma:

Litar du inte på den svenska staten?

För att göra det hela bättre så har den frågan alltid en underton av:

Om du inte gör det så är du en foliehatt.

Och så klart:

Den svenska staten är ju mycket bättre än alla andra…

Ett lätt sätt att ducka undan den frågan är att hänvisa till att man inte vet vad som händer i framtiden (funkar för det mesta – ganska bra att dra upp sverrarna), eller t.ex. dra upp Tyskland och Hitler (de flesta man pratar med känner inte till Godwins lag ;)).

Jag tänkte därför här ta en titt på just den svenska statens agerande genom tiderna – för att se hur god den har varit genom åren.

Med start 1934 började man här i Sverige att tvångssterilisera framförallt unga kvinnor. Totalt steriliserade man runt 63 000 personer (dock inte alla med tvång) fram till 1975 då man ändrade lagen. Under 40 år var det alltså i Sverige i princip lagligt att tvångssterilisera människor.

Under 10 års tid matade man utvecklingsstörda människor på en anstalt i Lund med en diet menad att ge karies – vare sig patienterna själva eller deras anhöriga blev tillfrågade eller ens informerade. Det hela skedde mellan 1945-1955 och med ett godkännande av dåvarande Medicinalstyrelsen.

IB-affären känner nog de flesta till, men för att göra nån form av sammanfattning. 1965 skapades InformationsByrån (IB) och ganska snabbt började IB att spana på och kartlägga svenska medborgare. Det här ledde till flera fall där folk inte fick jobb eller till och med bostad på grund av sina åsikter och inget annat.

I början av 2006 stängdes Sverigedemokraternas hemsida och siten för deras interna partitidning ner efter att UD och SÄPO kontaktade deras webbhotell. Det här ledde till omfattande protester, men JK ansåg att vare sig UD eller SÄPO hade begått nåt brott mot censurförbudet.

Regeringen såg till att tsunamibanden ska sekretessbeläggas i 70 år – nu har vi ingen aning om vad som verkligen finns på de där banden, men bara det faktum att alliansen vill hemlighålla nåt som vänsterblocket var ansvarig för får en så klart att undra.

År 2005 så fick Sverige kritik från FN för att vi 2004 utvisade två terrormisstänkta egyptier. Inte bara FN var purkna på den svenska staten, utan även KU tyckte det var dåligt agerat.

Under utredningen av Palmemordet så fick bokförläggaren (och då privatpersonen) Ebbe Carlsson vara med och fick tillgång till hemlig information med dåvarande justitieministerns godkännande.

Under valrörelsen 2006 tog sig representanter för FP och LUF in i Sossarnas datorsystem och fick tillgång till känslig partiinformation. Dessutom verkar det som att sossarna fick… bättre polishjälp än vad som är vanligt när man utreder datorintrång annars.

Riksdagens näringsutskott (representerade av Karin Pilsäter (fp), Björn Hamilton (m), Jan Andersson (c) och Mikael Oscarsson (kd)) ljög eller vilseledde folk när de i mars 2009 gick ut på Newsmill och om ACTA sa:

Förhandlingarna innehåller heller inget alls som gäller Internet.

Vilket med läckta ACTA-dokument har visat sig inte stämma.

Så sent som den 8:e november 2009 så häktades en departementssekreterare på regeringskansliet för grovt narkotikabrott.

Jag är säker på att om man letar mer (och jag har med flit valt att inte nämna FRA…) så kan man hitta fler tillfällen när antingen regeringen/riksdagen/regeringskansliet som helhet eller delar av den har betett sig på ett sätt som inte är att lita på.

Meningen med den här posten är inte att visa att vi absolut aldrig ska lita på nån av ovanstående, utan snarare visa att regeringen/riskdagen/regeringskansliet består att människor. Människor som kan göra fel, som kan styras av känslor och som kan påverkas av andra.

Det betyder att vi faktiskt inte kan lita på att dessa instanser alltid gör vad vi tycker är rätt. Det betyder inte att de alltid gör allting fel utan att vi behöver ha en lagom dos skepsis mot det som händer och själva ta reda på varför det ser ut som det gör.

Uppdatering: Björn Odlund påminde mig om en sak jag hade tänkt ha med, men glömde bort.

1922 instiftades efter lagförslag från socialdemokraterna (men med stöd av hela riksdagen – en av de som låg bakom motionen blev även senare chef för institutet) nåt som hette Statens institut för rasbiologi (SIFR) med syfte att kartlägga rasbiologi för att kunna finna ”de djupare liggande orsakerna till brottslighet, vanart, alkoholism, sinnessjukdom och kunna bringa ”annan undermålighet i dagen”. År 1936 ansåg den dåvarande chefen för institutet att det var bra att sterilisera utvecklingsstörda.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Staten är alltid god

 1. Skitbra skrivet! Saken är den att även relevant historia om ”Worst Case Senarion” också avfärdas som någon slags del av en konspirationsteori. Uttrycket att lära av historien har lite vattnas ur till meningslöst pladder.

  Visst, jag kan också tycka att det är bäst att se allting från den ljusa sidan, men det förutsätter ju att man också kan se den dåliga motsatsen för att ens kunna bygga något bra. Som du säger finns det en otrolig övertro på svenska staten, mycket är också befogat. Jag kan själv säga att jag är stolt över Sverige många gånger. Men för den skull kan vi inte nöja oss med små försämringar av det vi är stolta över nu, målet borde vara att bygga ett ännu bättre samhälle.

 2. anonym skriver:

  ursh, jag blir bara mörkrädd när jag tänker på allt skit staten har gjort och deras representanter sedan kommit undan utan straff eller ens böter.

 3. Joshua_Tree skriver:

  Man skulle ju också, om man vill, kunna inkludera den ”apartheid”-politik som fördes i Sverige under en period, då samiska barn inte fick gå i samma skolor som ”svenska” barn. Vittnesmålen om förhållandena är hemska.

  Mycket bra postning för övrigt. Sånt här behöver lyftas fram.

 4. SBJ skriver:

  Glöm heller inte bort Ådalen, eller den apartheid politik som fördes mot samerna under en tid.

 5. Jens Ayton skriver:

  Frågan om man kan lita på staten kan delas in i två delar:
  1. Kan man lita på att tiotusentals individer man inte känner, och i nästan samtliga fall inte ens känner till, agerar rätt hela tiden?
  Svaret är absolut självklart nej.

  2. Kan man lita på att statens styrdokument och institutioner ser till att ingen enskild eller grupp bland dessa tiotusentals människor kan vålla stor skada genom inkompetens eller illvilja?
  Piratpartiets uppgift är att tillse detta i görligaste mån.

 6. Magnus Brahn skriver:

  Bra artikel.

  Lägg gärna till riksdagens kriminalisering av homosexualitet.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Homosexualitet_i_Sverige

  / Magnus

 7. Du glömde visst koncentrationslägren som byggdes i Norrland, i händelse av att nazisterna skulle vinna det andra världskriget.

  Det hade till och med upprättas listor på ”icke önskvärda personer” som skulle få enkel biljett till koncentrationslägren.

  Det olustiga är att de ansvariga för detta brände i princip alla dokument som var förenade med detta, för att på så sätt förhindra att det kom med i historieböckerna.

  Otroligt också är att de ostraffat fick fortsätta sina militära karriärer.

  Detta och mycket mer kan man läsa i Ulf Nilsson’s pocketbok ”Sverige: sluten anstalt”, som inget svenskt bokförlag vågade trycka.

  Så Ulf Nilsson vände sig till Oscar Swartz:
  http://swartz.typepad.com/texplorer/2006/02/printa_en_bok_o.html

  Boken finns för nedladdning här;

  Klicka för att komma åt slutenanstalt.pdf

  Det är viktigt att vi känner till historien så att vi inte upprepar tidigare misstag.

 8. Pingback: Tweets that mention Staten är alltid god « Jan "PiratJanne" Lindgren -- Topsy.com

 9. kompletterar Dennis post när han fick mig att tänka på ett sånt där sk. interneringsläger http://sv.wikipedia.org/wiki/Storsien

 10. Hans J skriver:

  Den här länken fungerar:

  Sverige Sluten Anstalt

 11. Pingback: Vi rev muren, men vem vann egentligen? | Sagor från livbåten

 12. Pingback: Svenska koncentrationsläger – staten är alltid god del 2 « Jan "PiratJanne" Lindgren

 13. Håkan skriver:

  Glöm inte Metropolitprojektet som i hemlighet kartlade en mängd svenskar. Nämns bla.här

  Klicka för att komma åt Enligt%20overvakarna%20finns%20jag%20inte.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s