Såg imorse att Rick skrev om att polisen/mobiloperatören på distans hade slagit på en mobil (nåt som Humlan också skriver om) som varit avstängd för att kunna spåra en försvunnen 18 åring och var väldigt upprörd över detta och även om jag till fullo förstår hans upprördhet och delvis delar den så…
Jag känner nog att Rick gick iväg lite för långt då jag samtidigt har full förståelse för den andra sidan – de anhöriga till personen som är försvunnen och som vill veta om nåt hänt honom.
Det är ibland en svår balansgång att gå då den tekniken som kan användas för att inkräkta på våra privatliv även kan användes för att till exempel hitta personer som är försvunna och inte bara vill ha lite privatliv.
Så hur gör man?
Jag tror att svaret är att man behöver gå bortom tekniken även om det kan vara nog så svårt.
Det betyder att det inte finns nån universallösning, men i det här fallet så fick jag en tanke på hur man undviker sådana här situationer i framtiden.
Varje gång man tecknar ett avtal med en mobiloperatör (alltså skaffar ett abonnemang) eller skaffar en ny mobil så informeras man helt enkelt om att den tekniska möjligheten att starta mobilen på avstånd finns till den mobilen man skaffar (jag antar att förmågan är kopplad till mobilen) och får ta ställning om polisen ska ha rätten att slå på den på distans. Om man inte tar ställning så ska det räknas som ett nej och det är bara genom ett aktivt val som polisen ges den rätten.
Det blir alltså lite som hur organdonationer fungerar i Sverige idag.
Ja, jag inser att folk ändå kan missbruka den här tekniken men eftersom den redan idag finns så är det dags att antingen ta bort den eller i alla fall informera folk om att den finns och låta det vara upp till var och en om man vill att den tekniken ska kunna användas.
Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om mobiler, fjärrpåslagning, teknik
Bra förslag.
Finns tekniken i din telefon ska du nog inte lita på att den inte kommer användas bara för att du inte gett ditt tillstånd. Så sker ju redan idag när du inte ens har möjlighet att ge tillstånd.
Det kommer alltid att finnas ändamålethelgarmedlen-situationer och mystiska undantagsklausuler där syftet snabbt glider om en ”reglering” av detta införs.
Rekommenderar att plocka ut batteriet eller att inte ha mobilen med sig när du ska ut och samla eller sprida smutsigt mjöl, eller helt enkelt när man vill vara ifred.
Näh, det skulle jag inte heller lita på men… Är det här ens reglerat idag?
Om man gjorde det klart reglerat på det här (eller nåt liknande) sättet så skulle man kunna straffa överträdelser.
Ladda ur/plocka ur batteriet eller inte ta med mobilen är det bästa, ja. Tyvärr.
för att förtydliga, tror att en vattentät reglering ur integritetssynpunkt är hopplös att försöka få genom.
…däremot skulle jag ju gärna se en märkning så man vet vilka modeller som har denna funktionalitet (alla?) så kan kunder som så önskar välja bort dessa vid köp.
+1 på märkning, men gärna i samband med nån form av reglering på de som har den här funktionaliteten.
Jag har en obehaglig känsla av att alla GSM- och 3G-telefoner har denna funktionalitet. Och problemet är inte bara olovlig positionering, det finns troligen även möjlighet att öppna telefonen för medhörning av vad som sägs i ett rum.
Plocka ur batteriet är det som gäller om man har känsliga saker att diskutera och befarar risk för avlyssning. Jag har varit med på möten där alla demonstrativt har lagt upp batteriet på bordet. Tufft för den som har en iPhone… 🙂
Det skulle vara intressant att höra en kommentar från mobil- eller telebranschen.
Skulle inte förvåna mig ett dugg, tyvärr…
Heh. 😀
Oh, ja. Skulle verkligen vara kul med en kommentar…
Att lägga upp batteriet på bordet är ju en variant.
Fast när man sätter i batteriet igen, så minns mobilen vad klockan var. Och klockan har gått under tiden.
Sådant kräver ström. Visserligen är realtidsklockkretsar strömsnåla, men ändå.
Jag har svårt att se någon annan teknisk slutsats än att det finns ett litet batteri till i telefonen som åtminstone försörjer klockkretsarna. Åtminstone.
Rick
Sådärja, NU blev jag illamående på riktigt. 😦
Bra förslag. Även om jag på ett plan delar Leffes farhågor om att detta är teknik som kommer locka till klåfingrighet även om en reglering införs, så är det här något som man behöver kunna avsäga sig.
Mmm… kan bara hålla med.
Samtidigt så känns det som att det inte finns nån reglering alls i dagsläget och hellre en reglering som folk kan bryta mot och då straffas än ingen reglering.
Det går inte att sätta på en mobiltelefon på distans som inte har den möjligheten inbyggd.
Vem i hela friden tillät någon tillverkare att bygga in en sådan möjlighet och dessutom utan att ens informera om saken? Vilka fler möjligheter finns inbyggda?
Vilka (eller hur många) dissidenter i Kina kan komma att hittas och dödas tack vare denna fiffiga ”feature”?
Tja du… nån tyckte det var en bra idé?
För att kunna ”slå på” en mobil rent tekniskt, så måste den redan vara ”påslagen” men i viloläge. I påslaget läge kommunicerar den hela tiden med de närmsta cellerna och väljer den med för stunden starkast signalstyrka. Ungefär var 30:e minut skickar den en uppdatering till mobilnäts centralen, som då uppdaterar i vilket geografiskt sökområde mobilen befinner sig.
Allt detta måste pågå även i viloläget för att det ska vara tekniskt möjligt att skicka ett aktiveringskommando till mobilen. Detta innebär att mobilen drar ström även i ”avstängt” = viloläge och alltså även skickar radiosignaler.
Då kan man verkligen fråga sig om dessa mobiler är tillåtna på flygplan, eller för den delen sjukhus?
Eller med andra ord; personer som ombeds stänga av sina mobiler för att de befaras störa viss teknisk utrustning, kan utan att veta om det förorsaka tekniska störningar. Rent juridiskt skulle de kunna bli vållande till skada, trots att de inte kände till att deras mobiler skickade ut radiosignaler i ”avslaget” läge.
Rekommenderar en bloggpost av säkerhetsgurun Bruce Schneier:
Remotely Eavesdropping on Cell Phone Microphones (December 5, 2006)
En enkel möjlighet är förstås att det finns fodral till mobiltelefoner att köpa, som i praktiken är en Faradys bur.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Faradays_bur