Digital och analog aktivism

I slutet av November så deltog jag i konferensen Truly Yours som anordnades av Fabel Kommunikation. Jag var med hela dagen och förutom att sitta med på en paneldebatt så höll jag även en kortare presentation om hur vi jobbar med sociala medier och hur vi kampanjar online inom PP.

Presentationen finns att hitta här på Slideshare för den som vill ladda ner den (där finns även några andra presentationer jag har gjort). Den fösta halvan av presentationen handlade dock inte om hur vi inom PP jobbar online, vilka verktyg vi använder eller nåt sånt utan nåt som jag tycker är mycket viktigare. Och jag fick efteråt beröm för den delen och fick höra att det jag sa var väldigt bra och intressant. Inspirationen till den delen kom från en paneldiskussion som jag deltog i i våras och som jag skrev om här.

Jag tänkte ta och skriva ner ungefär det jag sa med tillhörande bilder på bloggen så jag har det sparat, men också för att jag tycker det är viktigt och jag vill nå ut till folk med det.

Den här posten är inte menad att svara på några frågor – utan den är menad att få folk att tänka till själva. Att själva fundera på vad de tycker och tänker om vissa saker.

Digital och analog aktivism

I mitt arbete inom PP så har jag kommit i kontakt med många människor och har haft många intressanta utbyten av idéer och tankar. Men nåt som återkommer väldigt ofta är skillnaden mellan analog och digital aktivism. Många tycker det är en skillnad och även de som säger att det inte är en skillnad beter sig ofta som om det finns en skillnad.

Så vad är aktivism? Hur definierar man egentligen aktivism?

Jag kommer här presentera några olika exempel på vad som kan eller inte kan vara aktivism. Jag vill poängtera att jag inte ger godtycke eller förkastar några av de handlingar som jag här lyfter fram – det här är bara exempel som passar mitt resonemang.

Är det aktivism när Greenpeace stoppar båtar från att till exempel jaga valar?

Är det aktivism när man anordnar demonstrationer för nåt man tror på?

Är det aktivism när djurrättsaktivister (notera hur man brukar kalla dem för just aktivister) släpper lös djur och som i det här fallet tänder eld på kennlar?

Är det aktivism när man Dos:ar ett företags hemsida?

Var några av de ovanstående aktivism men inte alla? Varför då? Vad var den stora skillnaden som gjorde det ena till aktivism, men inte det andra? Om allt är/inte är aktivism så varför då? Vad har sakerna gemensamt?

Nu följer några fler bilder och jag vill återigen att du som läsare funderar över.

Är det aktivism när man samlar tusentals människor utanför riksdagen för att protestera mot en lag man inte gillar?

Är det aktivism att hålla en presentation inför helt främmande människor om nåt man brinner för?

Är det aktivism att delta i en paneldebatt om upphovsrätt inför massa främmande människor?

Är det aktivism att stå på stan och dela ut flygblad och prata politik med helt främmande människor?

Är det aktivism att sitta vid middagsbordet och prata politik med sina vänner?

Var några av de ovanstående aktivism men inte alla? Varför då? Vad var den stora skillnaden som gjorde det ena till aktivism, men inte det andra? Om allt är/inte är aktivism så varför då? Vad har sakerna gemensamt?

Nu följer några fler bilder och jag vill återigen att du som läsare funderar över.

Är det aktivism att skriva ett debattinlägg till prasselmedia? Och spelar det nån roll om man publiceras AFK eller online eller bägge?

Om man tar ssamma text och postar den på ett forum istället för att publicera i gammelmedia – är det aktivism?

Och om man postar den texten på en blogg istället? Räkas det som aktivism eller inte?

Är det aktivism när man postar en kommentar på en blogg då?

Spelar det nån roll hur lång kommentaren är? Eller?

Återigen så måste jag fråga om några av de ovanstående exemplen var aktivism men inte alla? Varför då? Vad var den stora skillnaden som gjorde det ena till aktivism, men inte det andra? Om allt är/inte är aktivism så varför då? Vad har sakerna gemensamt?

Jag skulle kunna dra upp vilka verktyg vi använder när vi jobbar, som twitter, bloggar, vår live-sida och annat men det är inte det viktiga. Det är bara tekniska hjälpmedel och om nåt år kanske det finns nåt annat som är bättre, eller så finns det inte det.

Det som är det viktiga – det enda som räknas är att den tiden som man lägger värderas lika mycket. Om det inte vore för det så skulle vi inte kunna hålla årsmöten online eller nå de framgångar vi har nått. Den tid man lägger på partiet måste värderas lika mycket oavsett om den spenderas framför en dator eller inte.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Digital och analog aktivism

  1. Yamiko skriver:

    Jag vill definiera aktivism så luddigt som att det är att göra något aktivt för något man tror på, Oavsett vad man gör och tror.
    Så jag skulle räkna alla exemplen ovan som aktivism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s