Google, Spotify och polisen

Google har betett sig inte så lite konstigt de senaste dagarna. Det började med tjänsten Buzz som per default berättar för omvärlden vilka man mailar mycket med (eller i alla fall har mailat mycket med en gång i tiden, för från egen erfarenhet så verkar det inte direkt vara en ”tjänst” som är up to date).

Jag har dessutom märkt att Buzz på ett konstigt sätt interagerar med Google Reader på så sätt att folk som jag mailar (eller har mailat) mycket per automatik läggs till på listan över personer som jag vill följa i Reader – nåt som inte alltid är fallet. Jag vill gärna få behålla kontrollen över vilka jag subscribar på i Google Reader själv tack.

Nu ska tydligen Google ha ändrat på registreringsprocessen så det ”framgår tydligare” att det här sker per automatik, men det tar inte bort grundproblemet – att det sker per automatik. Google gör många bra saker och har många bra tjänster, men har visat en oroväckande tendens på senare tid att helt enkelt gå för långt.

Nåt som blir än mer tydlig när man får reda på att Google nyligen inte bara stängt ner sex stycken bloggar, utan även raderat allt innehåll. Och anledningen? För att de bröt mot upphovsrätten.

Jag har en viss förståelse för att Google inte vill få problem med företag och upphovsrätten, men att utan förvarning radera allt material som har funnits på bloggarna? Att gå för långt igen.

Om jag hade haft en blogg på Blogger eller Blogspot så skulle jag flytta.

Samtidigt kan man läsa om att Spotify återigen har hamnat i blåsväder. Den här gången handlar det om ersättningen till artisterna och att den ersättningen är för låg. Personligen så tror jag ju att en del av den skulden ligger hos skivbolagen, men vad vet jag – jag är ju ingen skivbolagsdirektör.

Och som ett brev på posten så kan man läsa om att polisen nu ska ta ett hårdare tag mot fildelning. Med tanke på dagens andra nyhet om poliser så är det så att jag undrar om krafttaget mot fildelning ska gå till så att man stoppar ungdomar på stan och får dem att radera all musik, film och sånt på mobiler/mp3-spelare/whatever och hota med att tas in för drogtestning om de inte gör det…

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fildelning, Pirat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Google, Spotify och polisen

  1. JB skriver:

    Angående ersättningen från Spotify så handlar det mesta om att skivbolagen fortfarande inte har förstått vad streaming är. På samma sätt är det väldigt få Spotifykritiker som förstår streaming. Följande artikel kan vara värd att läsa: http://www.stevelawson.net/2009/11/if-spotify-is-the-new-radio-the-artists-are-winning/

    Om det är så att Spotify på något sätt skulle minska försäljningen av mp3, cd, lp, filmer, böcker eller konserter – då kan jag förstå skivbolagens och artisterna bittra gnäll. Men då det än så länge inte finns något som tyder på att så skulle vara fallet blir det hela enbart oförklarligt. Varför vara så negativ till något som enbart ger mervärde till den nuvarande affärsmodellen?

  2. Pingback: Aina spanar och bängen trålar. I tunnelbanan går ingen säker « Röda Linjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s