Min politiska bakgrund

Joshen har dragit igång ett bra initiativ som Jonathan redan har hakat på. Så här på förmiddagen på lördagen så tänkte jag ta och haka på det också.

Jag var ganska tidigt intresserad för politik och innan valet 1991 (då jag alltså var 10-11 år) så var jag moderat. Jag vet inte om jag skulle påstå att jag på den tiden verkligen visste varför, men jag minns att jag var det. Jag tror det hade med föräldrarna att göra, men också… ett missnöje med sossarna. Mellan 1991-1994 så blev mitt stöd för moderaterna… mindre, även om mitt missnöje med sossarna fortfarande var lika starkt.

När jag blev 15-16 så var jag fortfarande ganska politiskt intresserad och hade då fått vänner på lite olika håll av det politiska spektrat. Jag hade en grupp med vänner som var åt vänsterhållet till och en grupp med vänner som var höger. Jag hade inga problem att umgås med bägge grupperna, men bägge drog ibland med mig på olika möten. Ingen försökte övertyga mig eller så, utan mest att… tja… ville man umgås så blev det så.

Så jag var på ett antal ung vänster-möten och sen ville en kompis att jag skulle följa med på en MUF-fest, för de hade så bra fester. De bjöd på spriten och struntade i om man hade fyllt 18 eller inte (var väl 16-17 vid det här laget). Men för att få gå på festen på lördagen så måste man vara med på massa föreläsningar och sånt. Hon lyckades övertyga mig och jag hakade på.

Festen var helt klart kul, men det var under den helgen som jag tappade mitt intresse för politiken. Den helgen visade mig hur lika UV och MUF egentligen var (och kanske fortfarande är). Jag vet att folk kommer bli upprörda över det påståendet, men låt mig få visa vad jag fick höra. Det som följer är inte på nåt sätt ordagrant återgivet, men fångar kontentan av det hela.

Krossa kapitalistsvinen/borgarbrackorna! När revolutionen kommer så ska de få!

Ner med kommunistsvinen/packet! När de gör revolution så krossar vi dem!

Det… Det var de viktigaste budskapen bägge sidorna hade. Hur man skulle krossa den andra sidan. Framtidstänket, visionerna, idéerna… allt det där som jag tyckte var viktigt det… var inte lika viktigt för dem. Det som var viktigare var att hata den andra sidan.

Och då la jag av med allt vad politik hette.

Eller… inte riktigt. För att få gå på festen så var man ju tvungen att vara med i MUF, så jag hade gått med. Konstigt nog så gick jag bara med på ett år, men det tog säkert tre år innan jag inte längre var medlem…

Jag har röstat i två stycken riksdagsval innan valet 2006. I dessa val så har jag röstat både höger och vänster och hade inte PP dykt upp så hade jag antagligen röstat blankt 2006.

Jag känner hur jag idag står fast rotad i mitten och är en såndär typisk ”ungdom” som inte har nån större förkärlek till nåt av blocken.

Och det blir mer och mer uppenbart för varje dag som går att de partierna som sitter i riskdagen idag är mest intresserade av makt, tyvärr.

Pingat på Intressant.

Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Min politiska bakgrund

  1. Intressant läsning. Vill bara säga det

  2. Pingback: Politisk färg (och vision) « Full Mental Straightjacket

  3. Joshua_Tree skriver:

    Det ska ju också sägas att det var när du berättade ovanstående över ett glas dryckjom som jag fick idén, Janne. Credda dig själv. 🙂

  4. Pingback: Piraterna bekänner färg « OSMIDIGT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s