Gräskött

För ett tag sen så pratades det en hel del om det kött många människor stoppar i sig och var det kommer ifrån och hur djuren behandlas. Jag är en såndär evig köttätare som antagligen aldrig kommer sluta äta kött. Jag skulle nog må bättre av att äta lite mindre kött än vad jag har gjort hittills och det senaste halvåret eller så så har jag också dragit ner lite, men sluta? Nope.

Det betyder dock inte att jag inte tycker att det är viktigt hur djuren behandlas under den tiden som de lever. De är levande varelser precis som vi och förtjänar respekt och schysst behandling från oss – om inte annat så säger det en hel del om oss om vi inte kan behandla dem väl.

Därför blev jag väldigt glad när jag för några år sen fick höra talas om Gräskött, som jag postade en kommentar om hos Emma på den tiden när jag inte hade en egen blogg. Jag kom att tänka på det när det var diskussioner om det här med kött och tänkte att nu när jag har en egen blogg så kan jag promota det igen.

De kriterier som Svenskt Gräskött ställer upp för att det ska få kallas Gräskött är som följer:

 • Djuret får enbart gräs som foder.
 • Inga genmodifierade (GMO) produkter får användas i djurets foder.
 • Lägsta slaktålder är 26 månader.
 • Djuret klassas till Gräskött då det når 0+/3+ eller mer.
 • Köttet ska vara väl marmorerat.
 • Köttet skall hängmöras i minst 70 dygnsgrader.

Det intressanta i det hela är det med att djuren bara ska få gräs som foder. Jag har själv haft nära kontakt med en producent av gräskött och vet att de djuren har ett bra liv. Vi pratar här om djur som har möjlighet att vara ute året om, som får enbart gräs eller hö som foder och som behandlas väldigt väl. Jag känner de här människorna och det är ärliga, hederliga och snälla människor som har stor respekt för allt levande och som behandlar sina djur väl. Det gäller inte bara när djuren befinns hos dem, utan gäller även när de förs till slakt.

Nackdelen med det här här så klart att köttet blir dyrare, men det blir samtidigt nåt otroligt mycket godare (jag har testat) och man vet att djuren inte innehåller några konstigheter och har behandlats väl.

Jag kan verkligen rekommendera att ni handlar gräskött här och det finns mer att handla här. Dessutom så driver dessa vänliga människor en Bed & Breakfast i närheten av Arlanda där man kan sova över om man ska fånga ett tidigt flyg och kan långtidsparkera sin bil. Mycket bra service till ett humant pris.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Gräskött

 1. Ja, och det var trevligt att du länkade till mig, för då fick jag veta om detta som du berättar om, Gräskött.

  Det är just sådant jag propagerar för, inte att alla ska bli vegetarianer, men att man minskar ner på köttätandet, och framför allt att man behandlar djurene med respekt och ansvarskänsla.

  Bra tips!

 2. Jonas Nordgren skriver:

  Det här värmer verkligen mitt hjärta Janne. Jag är visserligen vegetarian, men bara av miljöskäl och för att jag aldrig kan vara säker på att djuret har behandlats väl. Jag tycker inte att det är principiellt fel att äta kött. Kött blir ganska dyrt om det gör på rätt sätt. Jag tycker att man gör bäst i att betrakta kött som ett lyxlivsmedel som man kan unna sig någon gång i veckan.

 3. Mia* skriver:

  Ajuste! Det här har jag ju hört talas om förut. Och känner genast ett behov av att fylla frysen med gräskött… Tack för tips/påminnelse!

  Jag minns den gamla onda tiden då du inte hade någon egen blogg och är verkligen glad över att du skaffade en, för du skriver bra om viktiga saker och ofta om sådant som andra inte tar upp heller. Din röst behövs.

  • PiratJanne skriver:

   Misstänker att det var när jag skrev en kommentar om det hos Emma. 😉 😀

   Jag har faktiskt funderat på om man inte skulle gå ihop ett gäng och köpa lite sånt här. Det är ganska mycket man köper åt gången och allt får inte plats i frysen. Men om man går ihop ett antal personer så kan man dela upp det mellan sig och så får man plats.

   Heh… tack så mycket. Det värmer. Men det roliga är att jag nästan ser det som den gamla goda tiden när jag hade tid att kommentera på andras blogginlägg. 😉 😀

   • Mia* skriver:

    Haha. Ja, ibland tvingas man nästan välja. 🙂

    Tror absolut att gemensam köttbeställning kan vara en bra idé. Frågan är bara om man kan komma överens om vem som får vilka delar… du tror inte att alla vill ha ungefär samma?

   • PiratJanne skriver:

    @Mia

    Jupp, nästan. 😀

    Ptja… jag är ganska säker på att man kan komma överens om nåt innan man handlar. Nu pratar jag för mig själv, men jag är mest intresserad av antingen guld, ädel eller stockholmslådan.

   • Mia* skriver:

    Hm. Jag tänkte på fallet då det bara finns en bit av något och flera av oss som handlar ihop vill ha just den delen. Men det kanske inte finns så små delar att de inte går att hacka upp i flera. 🙂

   • PiratJanne skriver:

    @Mia
    Mmm… jag tror inte det blir ett problem. Som jag minns det så är bitarna rätt rejäla. 🙂

 4. Calandrella skriver:

  ”De är levande varelser precis som vi och förtjänar respekt och schysst behandling från oss – om inte annat så säger det en hel del om oss om vi inte kan behandla dem väl.”
  Men att föda upp dem för att sedan döda dem (ett dödande där ekonomisk vinst prioriteras över att djuren lider så litet som möjligt) är väl inte att behandla dem väl och med respekt, oavsett foder?

  • PiratJanne skriver:

   @Calandrella

   Det tycker faktiskt jag. Det som är viktigt för mig är hur djuren behandlas av oss medan de lever, inte vad som händer efter döden eller varför de dödas.

   Jag har heller inget emot jakt på djur så länge som jakten sker för att man behöver, eller i alla fall tänker äta upp djuret efteråt. Nöjesjakt eller liknande är jag emot, men inte jakt för att man ska leva på det byte man fångar.

 5. Leif Nixon skriver:

  Gräskött? Men… *allt* kött är ju hö! Det står i psalmboken!

 6. Marie J. skriver:

  Näe stopp nu. Grisar är närmast allätare naturligt, de skall inte bara äta gräs, de blir sjuk då. Gris och hundfoder brukar i grunden vara ungefär samma sak. Grisar hörde också till en del av gårdens renhållning förr i världen, men även idag i en del fattiga länder där inte religionen sätter P för det. Griskött skall inte heller hänga för att möras, det kan tom. bli dödligt giftigt då. Griskött skall hållas kallt från slakt till grytan. Det är inte som klövvilt eller nöt som faktiskt inte ens är särskilt farligt ens när det så smått börjat ruttna. Visst, av allt för långt gånget nötkött blir vi visserligen magsjuk, men inte alls på samma farliga sätt som av skämt griskött.

  Det är också antagligen utifrån detta som olika religioner avråder å det bestämdaste från griskött. På den tiden när religionerna formades fanns inga kylskåp och de visste inte varför, bara att folk kunde bli sjuka av det och dö. Vår egen julskinka kommer också av samma sak. Grisar slaktades på vintern när köttet kunde hållas kallt, på sommaren slaktades bara grisar inför större tillställningar när allt kött tillreddes till samma tillställning.

  • PiratJanne skriver:

   @Marie

   Jag är lessen att jag var otydlig, men det här handlar alltså om nötkött och inte griskött.

   Jag är säker på att om griskött var del i det så skulle det ställas andra kriterier för just griskött.

 7. Jenny skriver:

  Lite felaktigheter…

  Gräsköttet som du handlar i Märsta har inte riktigt de kriterier och krav som du tillhandahåller ovan då detta är en före detta medlem i en förening som idag bedrivs på annat håll. Vi finns idag i Halland och levererar kött bland annat till butiken ÄKTA Lanthandel i Sigtuna om man är intresserad av att köpa sig en bit enligt ovanstående kriterier i ert närområde.

  Om man är intresserad av att kolla upp de nuvarande medlemmarna och läsa lite mer om föreningen kan man kika in på http://www.graskott.se och även där kan man beställa en låda om man är intresserad.

  MVH
  Jenny Töllborg, Styrelsemedlem för Svenskt Gräskött ek. förening

 8. Pingback: Köttfärssås med zuccinipasta för oss med candida | Fotokonstnärlig poethysteriker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s