Emma gör det igen – om styrelseomröstningen

Emma har en sån otrolig förmåga att se bortom alla bråk och allt tjafsande och hitta de verkliga problemen. Idag så har hon gjort det igen och eftersom jag innerligt önskar att fler skulle verkligen läsa henne och ta till sig det hon skriver så återpublicerar jag hennes inlägg i sin helhet här på min blogg. Det är bara så bra.

————————————————————————————————————

Jag har visserligen redan tidigare skrivit om vad jag tycker om debaclet kring valberedningens arbete inför nominering till styrelsen. Men jag har lite mer att säga.

Christian Engström visade på rätt dåligt omdöme i hanteringen av sin besvikelse kring att inte bli nominerad för omval i styrelsen av valberedningen. Detta drogs till sin spets med insinuationer om “kupp”, ett ord som egentligen inte har i sammanhanget att göra. Det handlar om ett nomineringsförslag som medlemmar ska rösta på eller inte. Ska kanske sägas att jag är av den åsikten att folk får göra bort sig. Men jag kan tycka att det inte ska stickas under stol med.

Att det för honom kändes attackerande att inte bli åternominerad har jag förståelse för. Det innebär dock inte att valberedningen avsåg att vara det. Inget i partikulturen tidigare har heller indikerat att en icke omvald representant är samma som att individen petats. Vi har flera funktionärer/aktivister och medlemmar som tidigare varit i någon form av förtroendevald position och ingen av dessa har vid förfrågan upplevt att de petats.

Valberedningen i Piratpartiet har vidare saknat riktlinjer för vad som behövts tas med i övervägningarna i sitt arbete. Där har varenda en av oss svikit — vi har inte diskuterat eller förankrat vad valberedningens arbete är tänkt att gå ut på. Vi har inte diskuterat vad som förväntas av dem. Vi har inte gett valberedningen några som helst verktyg att genomföra uppgiften.

Det sistnämnda tycker jag är oerhört viktigt att komma ihåg när man anmärker på kompetensen i gruppen. Varje enskild person som anklagar valberedningen för att inte genomföra sin uppgift i god ordning tycker jag ska ta och presentera nån form av dokumentation eller riktlinjer från partiet de tycks ha brutit mot. Då kunde vi tackla det organisatoriskt, dessutom.

Sen är upp till var och en att ha åsikter om vad som är viktiga saker att tänka på, men att dyka upp i efterhand och påstå si eller så är att frånsäga sig sitt egna ansvar i den uppkomna situationen. Bättre då att inse att den kompetens och kunskap som funnits i organisationen i ämnet hade varit bättre lämpad att luftas i form av stöd till valberedningen i ett tidigt läge, nu får vi lära oss av det och gå vidare helt enkelt. T.ex. genom att ge nästkommande valberedning bättre förutsättningar.

Med det sagt vill jag dock påpeka att de som plockats fram i nomineringen är fantastiska delegater för Piratpartiet och motiveringarna för konstellationen är utmärkta. Det är inga okända typer som jagats upp från under en sten — det är kompetenta människor med olika kvaliteter och som länge varit engagerade i partiet och dess organisation. De känner varandra och människorna i styrelsen och ska inte anses vara undermåliga i jämförelse med tidigare styrelsekonstellation.

Vårt arbete har alltid gått över alla gruppgränser och horisontell diskussion och dialog har alltid förekommit, till och med vårdats som ett av våra starkaste tillgångar. Denna tradition har legat till grund för hur vi arbetat och kommer även fortsättningvis, förutsätter jag, göra det. Därför måste vi kollegialt ta på oss eventuellt ansvar för situationen, som jag ser det.

Vi ska dessutom undvika att skicka signaler som går ut på att den som slänger sig med ogrundade anklagelser premieras. Det odlar en direkt demoraliserande partikultur. Som exempel; om en skriker i högan sky och får rätt, kan det tolkas som att det är så man måste göra. Och vi måste alla och envar inse vårt ansvar för en sådan utveckling.

Vår organisation hänger slutligen inte på en person — vore det så illa skulle det vara svårt att motivera ett engagemang och stanna kvar. Vi röstar under de här dagarna på en styrelse. Själv kommer jag att rösta på valberedningens förslag utan att för den sakens skull rösta “mot” de andra förslagen.

Jag skulle som slutord också vilja säga att det är jättebra att lägga lite eftertanke till fler omröstningar som pågår i forumet just nu. Problemet med en stor diskussion kring ett ämne är att väldigt många andra viktiga saker riskerar hamna i skuggan.

Jag påminner mig med en rysning om hur klantigt det var av oss att inte fundera på att Rick satt och programmerade omröstningsverktyget för primärvalet för riksdagskandidaterna, t.ex., när vi fastnat i en annan i jämförelse liten detalj i det stora hela… vi lever så länge vi lär.

* * *

Fler som bloggat: Sam, Victoria, Emil, Jonathan

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Emma gör det igen – om styrelseomröstningen

 1. Pingback: Tweets that mention Dina pretty-länkar verkar inte fungera. Fick en fin 404 på den länken. Däremot fungerar -- Topsy.com

 2. opassande skriver:

  Som sagt, jag tycker ni gjorde ett bra jobb i valberedningen. Fantastiskt, till och med, med tanke på förutsättningarna. Sen är ingen av oss några experter såklart. Men det kan ju rimligtvis inte ligga oss till last.

 3. PiratJanne skriver:

  Tack för att du säger det. *kram*

  Med tanke på hur mycket skit vi har fått höra för att vi gjorde ett sånt uselt arbete så betyder det mycket.

 4. Pingback: Tweets that mention Emma gör det igen – om styrelseomröstningen « Jan "PiratJanne" Lindgren -- Topsy.com

 5. Fredrik Larsson skriver:

  Jag är inte tillräckligt insatt i de instruktioner som valberedningen har haft eller vilka personliga åsikter som företräds i den men jag utgår från att dom gjort sitt bästa.

  Däremot kan jag ju som semi utomstående Pirat och kommentarstroll bara konstatera att det tjafs som pågått och den härva av omröstningar och ordningsfrågor (under kupp-liknande fötecken – förklarar i nästa stycke) skadat partiet och våra möjligheter att påverka politiken väsentligt.

  Kupp-liknande: ja om man med viss öreningserfarenhet och med ett par glasögon med utanförperspektiv på sig tittar på vad som hänt och det som fortfarande pågår. Så har vi en av partiets frontfigurer och mest framgångsrika ansikten som inte finns med. Att han sedan drar in ekonomi i det hela genom att ta tillbaks ett löfte kan jag förstå och det är inte heller fel – det som var fel var att han överhuvudtaget lovade från början. Sedan kommer ny förslag allt skall till omröstning och när ett av förslagen verkar vinna dyker ordningsfrågor om förslagets giltighet upp. Tyvärr är detta med utanförperspektiv bara att kategorisera som interntjafs, Kalle-Anka och möjligt kuppande.

  För mig är det otroligt tråkigt eftersom jag är övertygad om att PP är nödvändigt i Riksdagen men jag har i stirt sett gett upp den förhoppningen nu. Om vår kampanj kommer ta fart överhuvudtaget, vilket jag betvivlar – iaf. med den kraft som behövs, så är det enda prasselmedia behöver göra för att rycka mattan under fötterna på oss att publicera lite foruminlägg och intervjua 3 personer med olika åsikter så har vi 0 trovärdighet efteråt.

  Tyvärr läser inte Svenne bloggarna och Svenne filosoferar inte äver framtida effkter av komlicerade handelsavtalsförslag. Svenn pysslar inte med navelskådning och samhällsbygge – Svenne jobbar, uppfiostrar barn och tittar på dumburk. Svenne vill helst ha information färdigtuggad och tror på det som kompisgänget tror på.

  Det vi möjligen har kvar i arsenalen är att ladda kanonerna med vad CE har åstakommit (i Bryssel de senaste 2 åren och jag hoppas att vi kan få folk att se det. Resultat räknas och är trovärdiga – vilket inte PP inte kommer att vara efter särskpådning.

  Utan att peka fingrar och försöka placera skuld skriver jag detta för att jag hoppas att folk skall läsa och tänka innan dom gör nästa dumhet.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 6. Fredrik Larsson skriver:

  Ber om ursäkt för min horribla stavning – har feta fingrar idag…

  /Fredrik Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s