Kapitel 28 – En dålig situation

De sätter sig alla ner i gången och Evan börjar prata. ”Det har hänt en hel del saker inatt som har rapporterats i media, men jag tror att jag ska börja med det som ännu inte står där utan som jag bara kan hitta i diskussioner på ShadowSea och på JackPoint. Och det är inte bra. Verkligen, verkligen inte bra.” Han tar en paus och tar ett djupt andetag.

”Tidigare inatt, strax efter midnatt så fick Rowena O’Malleys consigliere vid namn Al Cavalieri en hjärtattack och dog.” Vid det så drar Jake efter andan och svär till, medan Echo tittar förvånat på honom och sen på Evan.

”Okej” fortsätter Evan ”Jag ser att du inte vet så mycket om det här, men det gjort inte jag  heller före min sökning. Såhär ligger det till. Det finns tre stora ”familjer” i Seattle och de är Finnigan, Ciarniello och Gianelli.”

Echo viftar med handen ”Ja, ja. Det där vet jag. Och Rowena O’Malley tillhör Finnigan familjen och är Dona över hela Seattle. Så pass mycket vet jag. Jag vet också vem Al Cavalieri är – han är hennes rådgivare. Men det jag inte vet är varför hans död skulle ställa till med stora problem för?”

Här bryter Jake in. ”Jag kan berätta en del om maffiapolitiken i Seattle utan att sitta och läsa innantill.” Han ler mot Evan samtidigt som Echo ilsket häver ur sig ”Det kan jag tänka mig.”

Jake tittar på henne och hon väser ”Så berätta nån gång då, för fan.”

Jake tar ett djupt andetag innan han börjar. ”Det är egentligen en väldigt lång historia, men jag ska försöka hålla det kort. Evan nämnde de tre familjerna som styr maffian i stan och han tog också upp dem i storleks och styrkeordning. Finnigans är mäktigast, tätt följt av Ciarniello och sist kommer Gianelli. Problemet är bara att varje familj inte måste bestå av en enda stor och glad enhet. Ciarniello och Gianelli är tillräckligt små för att inte har några stora splittringar, även om delar av Gianellifamiljen inte är nöjda med hur deras Don tycker om att rekrytera magiker, metamänniskor och kvinnor.” Han tittar på Echo. ”Maffian kan vara precis lika gammeldags som yakzen… Hursom. Finniganfamiljen är döpt efter en tidigare Don vid namn Patrick Finnigan… Ja, maffian innehåller en hel drös mer irländare. Lång historia kort. Maffian hade nån gång för ungefär undra år sen stora problem med irländska gäng och istället för att utplåna dem så tog de in gängen i la familia. Så.” Han tar en paus.

”Tillbaka till Finniganfamiljen. Efter Patricks död så tog kommissionen in familjen O’Malley från utifrån för att ordna upp situationen i Seattle och de valde att behålla namnet Finnigan. När O’Malleys senaste Don dog för… säker 15 år sen så hade han ingen son och de andra i maffian ville inte ge makten till hans dotter Rowena O’Malley utan den gick istället till Maurice ”The Butcher” Bigio, som för övrigt många misstänkte var den som fick James O’Malley dödad. Så Finniganfamiljen består egentligen av tre familjer: O’Malleys, Finnigans och Bigios. Eller… egentligen är det fler, men alla de andra är underdelar av de här tre så… I alla fall. För några år sen så dog Bigio i ett lönnmord, som så klart många skyller å Rowena, och den här gången hade kommissionen inget annat val än att göra Rowena till Dona över hela Seattle.” Han tittar på Evan. ”Stämmer det här med vad du har läst?” och Evan nickar, vilket får Jake att le.

”Bra. Bigios är egentligen nästan helt marginaliserade i Finniganfamiljen utan det är O’Malleys och Finnigans som räknas där. O’Malleys har makten med högsta hönset i Finnigan heter Jimmy Mac Finnigan som är barnbarn till Patrick Finnigan. Han är inte så smart, men ganska hänsynslös. Smart är däremot hans gammelfaster, alltså Patricks syster, Mary Finnigan. Hon är runt hundra år gammal och har bara gått och väntat på att Cavalieri ska gå och dö.”

”Aha.” bryter Echo in. ”Nu fattar jag. Så med Cavalieri död så är sannolikheten stor att Finnigans inte har låtit vänta på sig utan har slagit till mot O’Malleys i en strid om makten inom Finniganfamiljen och i slutändan hela maffian i Seattle.”

”Precis!” Utbrister Jake ”Men jag förstår fortfarande inte varför det innebär att vi inte kan få tag i vår kontakt” fortsätter han. ”Det här uppdraget var från Gianellifamiljen och de ska inte var direkt inblandade i de interna stridigheterna i Finniganfamiljen…”

Nu ler Evan ”Där har jag nog svar åt dig. ShadowSea och JackPoint bubblar med info om det här och en del kan hämtas upp från nyheterna också. Inom en timme från det att Cavalieri hade gått och dött så hade det blivit i princip full krig inom Finniganfamiljen, som väntat. Vad som kanske inte riktigt var väntat var att yakuzan skulle passa på och utnyttja de här tillfället. Så inom max två timmar efter att han hade dött så hade yakuzan anfallit flera ställen runt om i metroplexet som tillhör maffian, och för att var ärlig så tror jag inte yakuzan brydde sig så mycket om var de slog till nånstans. Jag har en lista här med flera ställen som tillhör maffian som har råkat ut för bomber, bilbomber, bilolyckor eller bara vanliga drive-byes. Och trots de interna stridigheterna så har maffian inte varit sena med att svara yakuzan.”

Vid det här så drar både Jake och Echo efter andan medan Evan fortsätter ”Så inte nog med att vi har interna bråk inom Finniganfamiljen, vilket jag räknar med kan sprida sig till resten av maffian, utan vi har nästan öppet krig mellan maffian och yakuzan och jag tror att de få Seolpa rings som vi har kvar här i Seattle har passat på och gett sig in i leken också.”

”Fan! Fan! Fan!” skriker Echo så högt att de andra hoppar till. ”Vi har alltså hamnat mitt i ett krig mellan de stora brottssyndikaten här i stan, för ni kan ju räkna med att både maffian och yakuzan kommer vilja ha den infon vi har…” hon stannar upp i nåt som verkade vara på väg att bli en lång harang och tittar på Evan. ”Har du kollat vad som är på den datan vi tog?”

”Näh” svarar han och skakar på huvudet. ”Jag har inte direkt haft tid” fortsätter han.

”Gör det nu!” ryter hon till. ”Vi andra väntar medan du gör det.” avslutar hon och börjar nästan blänga på honom.

(Vad är det här? Det är en del av min bok som postas på bloggen. Info finns här.)

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Flattr this

Detta inlägg publicerades i Nano2009. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s