Förtidsröstning, så röstar du idag.

Stefan Flod har skrivit ihop en väldigt bra och informativ guide om hur man förtidsröstar. Jag tänkte ta och sno kopiera den till min egen blogg rakt av.

 • Leta upp en förtidsröstningslokal genom att gå in på Valmyndighetens hemsida[nytt fönster] och klicka fram ditt län och din kommun. Där finns öppettiderna för varje lokal. Man får förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal man vill i hela landet, så välj en som ligger bekvämt till. Ofta brukar det vara bibliotek eller kommunalhus som är förtidsröstningslokaler. På Valmyndighetens sajt står öppettiderna för varje lokal.
 • Ta fram röstkortet som kommit hemskickat i brevlådan. Även om det kallas för ”kort” är det i själva verket vara ett ganska sladdrigt papper, där det står vad du heter och att du får rösta.
 • Gå till förtidsröstningslokalen och se till att ha med dig röstkortet och legitimation. Bägge är nödvändiga för att man ska få förtidsrösta. I röstningslokalen finns det valsedlar för alla partier och valkuvert framlagda på bord eller i ställ. Ta ett valkuvert och en valsedel för Piratpartiet, och gå bakom den gröna skärmen som står uppställd i röstningslokalen. (Se nedan hur du gör om det inte skulle finnas några förtryckta valsedlar för Piratpartiet.)
 • Kryssa för den person som du vill se invald för Piratpartiet (gärna mig, förstås). Det är kryssen som avgör vem det blir som får åka till riksdagen, så kryssandet är viktigt. Du får bara sätta kryss för en kandidat. Om du inte kryssar någon kandidat räknas rösten ändå partiet tillgodo, men du är inte med och påverkar vem som ska representera partiet.
 • Stoppa valsedeln i kuvertet, slicka igen det, och gå ut och lämna det till personen som tar emot rösterna. Sedan är det klart. Svårare än så var det inte! =)

 • Om det inte finns valsedlar för Piratpartiet i röstningslokalen när du kommer dit, tar du istället en blank riksdagsvalsedel och skriver Piratpartiet på den. Skriv ingenting annat på valsedeln – då finns risken att rösten inte räknas. Man kan inte kryssa personer om man använder en blank valsedel, men rösten räknas partiet tillgodo ändå.

OBS: om valsedlarna ligger fel och inte finns bland alla andra partier så säg det till valförättarna att det ska ordnas, alla partier måste ligga på samma “bord” precis som bilden visar. Här finns ett JO-beslut på detta. Se även Rösta Piratdagen som är nu på lördag den 4:e september.

Du kan läsa mer om hur förtidsröstningen går till hos Valmyndigheten, men egentligen är det inget mer man behöver veta för att kunna rösta. På själva valdagen den 19 september är det andra lokaler som gäller, men i övrigt fungerar det i princip på samma sätt. Mer information om att rösta på valdagen kommer senare. Nu är det förtidsröstningen vi fokuserar på.

Man kan förtidsrösta på det här sättet från den 1 september ända fram till valdagen den 19 september, men det finns ingen anledning att vänta. Gå och rösta så tidigt du kan, så har du det avklarat.

Sedan kan du ägna resten av tiden fram till den 19 september åt att:

Tjata på dina kompisar att de också ska gå och rösta. Berätta hur busenkelt det var, och att du själv redan har gjort det. Det är nu det avgörs, och varje röst räknas. Tillsammans kommer vi att fixa det här.

Piratpartiet ställer upp i Riksdagsvalet och på en del ställen även i kommun- och landstingsvalet som pågår nu.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Förtidsröstning, så röstar du idag.

 1. MrArboc skriver:

  Små korrigeringar:

  I många (kanske de flesta) förtidsröstningslokaler kan röstmottagarna skriva ut dubletter av ditt röstkort. Om den lokal du valt inte kan skriva ut en dublett direkt så ska dom hjälpa dig att kontakta någon som kan – t ex valnämnden. Du kan alltså förtidsrösta även om du lämnat röstkortet hemma och du är på resa eller om du helt enkelt tappat bort röstkortet.

  Du kan också klara dig utan legitimation om du har med dig någon (vän, fiende, arbetskamrat) som kan intyga att du är den du utger dig för att vara – den personen måste då legitimera sig och acceptera att få sitt personnummer antecknat i väljarförteckningen. Eller så har du så tur att du känner någon av röstmottagarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s