Inte ens polisen följer upphovsrätten?

I dagens SvD kan man läsa en väldigt intressant artikel. Det visar sig att polisen i Stockholm har tagit fram en prototyp till en databas för att spara avtryck från skor och för att på så sätt kunna spår brottslingar och knyta samman brottsplatser, något som låter som ett bra verktyg som knappast borde vara allt för integritetskränkande. Om inte annat får man skaffa nya skor. 😉

Det som är intressant i det hela är att polisen till den databasen har använt sig av tusentals bilder på skor och… tja… det verkar ha skapat vissa problem.

Polisen har själva laddat ner bilderna från nätet utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren och stödjer sig på en del av lagtexten som säger att:

”Upphovsrätten hindrar inte att ett verk används i rättsvårdens eller den allmänna säkerhetens intresse”

Men enligt Jan Rosén, som är professor i civil- och immaterialrätt vid Stockholms universitet så stämmer inte detta och polisen begår alltså ett lagbrott genom att ladda ner och använda dessa bilder.

Jan Rosén är inte en man som jag vanligtvis brukar hålla med om när det gäller upphovsrätten då jag tycker att han tolkar lagarna alldeles för hårt och jag vet inte om jag håller med honom i det här fallet heller.

Men det som är intressant är att upphovsrätten idag alltså är så pass snårig och komplicerad att det är svårt även för polisen att veta om de bryter mot den.

Det här visar återigen på ett alldeles utmärkt sätt varför upphovsrätten behöver reformeras och moderniseras.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Flattr this

Detta inlägg publicerades i Pirat. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Inte ens polisen följer upphovsrätten?

 1. jeffer skriver:

  Jan Rosén är en upphovsrättsfundamentalist, en av de värsta. 100% partisk till fördel för de amerikanska film- och musikbolagen. Det är orsaken till att regeringen tillsatt honom som ”oberoende” utredare av upphovsrätten. Räven som vaktar hönshuset…

  • Jan Lindgren skriver:

   Jupp, vilket är varför jag inte brukar hålla med honom. Det betyder dock inte att han för en gångs skull faktiskt kan ha rätt. 😉 😀

   • Vidde skriver:

    Oavsett om han har rätt eller inte är det en viktig poäng du gör, att det är snårigt och komplicerat att veta vad som är rätt och fel.

    När det blir otydligt i lagtexter *brukar* man kunna använda sunt förnuft, men det var länge sedan jag insåg att sunt förnuft och upphovsrätt inte går ihop alls i sin nuvarande form…

 2. morr skriver:

  Men om man får bryta mot lagen enligt ovanstående citat och de ska ha den i en intern databas… hur 17 kan det då vara olagligt för dem?

 3. Pingback: Prata med varandra | Sanningen som jag ser den

 4. Max Colliander skriver:

  Bra inlägg. Jo detta visar ju verkligen hur efterbliven lagen är. Det är inte bara pirater som drabbas 😛

 5. Pingback: Rösta pirat med mig imorgon lördag kl 13! | Rick Falkvinge (PP)

 6. Pingback: Immaterialrätt blir än mer dumt | Polisstaten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s