Ett besök hos Valmyndigheten

I förra veckan var jag och Ola Nyström på besök hos Valmyndigheten här i Stockholm och anledningen var ett utskick som gick ut i våras.

Det var över lag ett mycket bra utskick som påpekade vikten och nyttan av att man inom varje kommun har enhetliga regler för hur valsedlarna ska placerar i förtidsröstningslokalerna och i vallokalerna. Det enda tråkiga med det utskicket var att de använde Stockholms Stad som exempel för hur man kunde göra. Och de tog Stockholms Stad som exempel för de var den enda kommunen som faktiskt hade en plan för hela kommunen.

Det var tråkigt eftersom Stockholms Stad enligt min (och Olas och många andra med oss) har gjort en felaktig tolkning av JO:s beslut om hur valsedlar ska placeras ut. Eftersom det här utskicket och exemplet har gått ut till hela landet så har vi sett hur en majoritet av landets kommuner har valt att ta efter Stockholms Stad i sin hantering av valsedlarna, vilket innebär att vi och Fi konsekvent hamnar i ett annat ställ än riksdagspartierna, vilket vi anser är en särbehandling.

Så vi åkte till valmyndigheten för att se vad som går att göra åt saken och svaret vi fick var – inget alls.

Enligt vallagen och valförordningen som vi har idag så får nämligen valmyndigheten inte säga åt kommunerna hur de ska lägga ut valsedlarna. Nu fick vi inte veta om valmyndigheten tycker att Stockholms Stad har gjort en korrekt tolkning av JO:s beslut, men även om de skulle hålla med oss så finns det i dagsläget inget som Valmyndigheten kan göra.

Tyvärr så ser ju många valnämnder och valförrättare att det som valmyndigheten säger är att likställa med en order, vilket är varför vi runt om i landet ser hur våra valsedlar hamnar i separata ställ.

Pingat på Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Flattr this

Detta inlägg publicerades i Pirat. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ett besök hos Valmyndigheten

  1. Anders Troberg skriver:

    Tja, det man kan göra är att anmäla, anmäla, anmäla. Visar det sig att ett fel begåtts så kan det bli omval i berörda valkretsar.

  2. Pingback: Man läser vallagen som fan läser bibeln | Anna Troberg

  3. Pingback: Att göra sitt val | Dexion

  4. Pingback: När allt inte riktigt funkar som det ska. « Pippi i Pirat

  5. Pingback: Att göra sitt val | Dexion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s