PP var inte med i riksdagsvalet 2006

Aftonbladet och United Minds presenterar idag en ny väljarundersökning med rubriken ”Medvind för Monas gäng” och presenterar lite nya siffror på hur det ligger till bland partierna. Lite upp och lite ner går det ju – man får reda på att vänsterblocket är större än högerblocket (ganska stor skillnad faktiskt).

Tyvärr så blir SD fjärde största parti med 6,0% av rösterna – jag misstänker att de har gynnats av att ha hamnat i debatten och vunnit på walk over. Nu såg jag aldrig den men jag fick höra från flera olika håll att Jimmie Åkesson vann mot Maud Olofsson inte för att han var bra utan för att hon var dålig…

PP är med och får en 2,1% – inte världens bästa resultat, men ändå inte så illa med tanke på att vi har varit osynliga sen EU-valet. Man kan se hur alla partierna har rört sig upp och ner procentuellt och ser då att vi har tappat 0,2%, vilket ju så klart är tråkigt att läsa. Ofta gäller den förändringen sen den förra mätningen, men så inte i det här fallet – utan förändringen mäts mot valet 2006. Kolla fotnoten precis bredvid PPs stapel:

Fotnot: Siffrorna i opinionsundersökningen har jämförts med resultatet av riksdagsvalet 2006. Piratpartiet var inte med i det valet.

Aftonbladet

Eh va? Eh… wtf?!

Jo, vi var visst med i det valet. Vi fick 0,63% av rösterna, vilket inte är illa för ett parti som bildades bara 9 månader innan. Men visst var vi med i valet. Så varför står det att vi inte var med för? Så svårt är det inte att kolla upp det…

Å andra sidan så verkar inte siffrorna stämma med riksdagsvalet 2006 alls. En snabb koll ger följande:

Parti Valet 2006/Idag/Skillnad Enligt mät.
Socialdemokraterna 34,99 33,7 -1,3 +1,1
Moderata samlingspartiet 26,23 26,6 +0,4 +1,3
Centerpartiet 7,88 4,6 -3,3 -1,7
Folkpartiet liberalerna 7,54 5,9 -1,6 -2,0
Kristdemokraterna 6,59 4,2 -2,4 -0,3
Vänsterpartiet 5,85 5,7 -0,2 -0,4
Miljöpartiet de Gröna 5,24 8,6 +3,4 +0,7

Vilket är helt andra siffror än vad opinionsmätningen uppger. Och ja, jag har avrundat eftersom opinionsmätningen bara gav en decimal. Jag misstänker att nån av misstag råkade jämföra med senaste opinionsmätningen för alla partierna och inte valet 2006.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Pirat. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till PP var inte med i riksdagsvalet 2006

 1. Zedy skriver:

  Ja aftonbladet är lite dåliga på att kolla upp sånt här…

  Dom skrev samma sak i en annan undersökning för ett tag sen och jag maila dom och påpeka att pp visst var med 2006, fick till svar att hon var hemskt ledsna och sa att hon skulle se till att det skulle ändras snarast.

  Jag slutade kolla om dom ändrat när det gått en vecka utan att nått hänt i artikeln.

 2. PiratJanne skriver:

  Huh… det hade jag ingen aning om. Tack för det!

 3. Ja, jag såg just den där fotnoten och funderade på om jag skulle reagera på det eller inte. Det är ju ett uppenbart faktafel som man ändå tycker att någon som presenterar en opinionsundersökning inte ska göra. Förhoppningsvis släpper de en korrektion imorgon med tidningen.

  När det gäller Maud och Åkesson i debatten som var kan jag intyga att Åkesson hade klart överläge och de var endast för att Maud verkade helt hopplöst oförstående hur man för debatten. Tragiskt nog sumpade hon skiten.

  Dock ska man komma ihåg att United Minds har varit de som haft högsta noteringarna på SD och mycket beror väl på undersökningsmetoden man har. Sen ger ett urval på 1800 pers bara 18 pers per procent, vilket är rätt skakigt.

 4. Jens Ayton skriver:

  Jag förstår inte alls varifrån “-0,2” kommer. Senaste AB/UM (8 september) gav PP 3,1%. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5756175.ab

  Tidigare resultat: augusti 2,9, juli 4,2, juni 3,9. AB/UM har för övrigt konsekvent gett PP högst rankning bland undersökningarna.

 5. Pingback: Claeskrantz.se » Missnöjda moderater till SD grunde´n för uppgången över 4%?

 6. Zedy skriver:

  Hittade artikeln jag pratade om tidigare, den är ifrån augusti.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5704610.ab

  ”Piratpartiet, som inte ens fanns i valet 2006, får 3,6 procent.”

  Sen så har vi ju också novus undersökning för september

  Klicka för att komma åt k98ikGNKts36nYF6.pdf

  Där det står att piratpartiet fick – röster i valet 2006

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s