Rättegången mot TPB ogiltig?

Sveriges Radio publicerar på sin hemsida följande:

I fredags dömdes alla fyra grundarna av The Pirate Bay till ett års fängelse och över 30 miljoner kronor i skadestånd. Men nu visar en granskning som P3 Nyheter har gjort att domaren i Pirate Bay-målet kanske är jävig. Och rättegången kan behöva tas om.
– Jag tycker att domaren borde ha avsagt sig målet. Det är ett klart delikatessjäv, säger advokaten Leif Silbersky.

”Det är ett klart delikatessjäv”

Domaren Tomas Norström:
”Jag har inte bedömt att jag är jävig”
Hela intervjun med Leif Silbersky
Erik Bylander, lektor i processrätt:
”Det kan se illa ut”

Vår granskning visar att det finns kopplingar mellan domaren i Pirate Bay-målet och målsägarsidan, det vill säga film- och skivbolagen och deras advokater.

Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU)
Här är domaren medlem på fritiden. Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som företräder rättighetsinnehavarna i Pirate Bay-rättegången är också medlemmar. Föreningen skriver på sin hemsida att de är ”en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.

Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR)
Föreningen jobbar med frågor som patent och mönsterskydd, men har också verkat för en starkare upphovsrätt. Här sitter domaren med i styrelsen.

Stiftelsen .SE
Ett extrajobb som domaren har vid sidan om jobbet som rådman i tingsrätten. En av hans kolleger här är just Monique Wadsted som företräder de amerikanska filmbolagen i rättegången.

– Det kan bli aktuellt att ta om rättegången, säger Leif Silbersky. Men då måste advokaterna ta upp det här omedelbart.

Kritik från fler håll
Vi har pratat med flera experter som exempelvis professorer i processrätt, före detta domare i Högsta domstolen och lärare i juridik.

– Jag hade själv inte tagit målet i den situationen, säger förre justitieombudsmannen Rune Lavin.

– Det är väldigt tydligt att han aldrig borde ha tagit det målet, säger en professor i processrätt som inte vill bli namngiven.

Domare får inte ens misstänkas
Det finns olika sorters jäv. Det mest uppenbara är om en domare till exempel är släkt med någon av parterna i målet. Så är det inte här. Men det finns något som heter delikatessjäv också och det betyder att man som domare inte ens får misstänkas vara jävig.

– Men jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, säger Tomas Norström, domare i Pirate Bay-målet.

Hur förklarar du att flera andra experter gör den bedömningen?

– Det får du fråga dem om. Varje gång jag tar ett mål bedömer jag om jag anser mig vara jävig. Det har jag inte bedömt i det här fallet, säger Tomas Norström.

Men det spelar ingen roll vad domaren själv tycker. Det menar Erik Bylander, lektor i processrätt vid handelshögskolan i Göteborg.

– Oavsett vilken inställning domaren har kan det här se illa ut. I ett högprofilmål som det här kan det förvåna mig att man inte har varit försiktigare, säger han.

Enligt mig så är det ju solklart! Det är jäv så det skriker om det och rättegången ska göras om genast! Och den här gången ska vi se till att ingen inblandad är jävig.

Det här visar för mig exakt hur mycket upphovsrättslobbyn har slagit klorna i inte bara våra politiker utan även rättsväsendet. Vi hade den mutade polisen Jim Keyzer och nu har vi den jävige domaren Tomas Norström.

Pingat på Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fildelning. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Rättegången mot TPB ogiltig?

  1. Pingback: opassande » Blog Archive » Nu blir det körigt för antipiraterna

  2. Pingback: Bronson bloggar också. Tankar från en webbyrå i Malmö » Blog Archive » Dagens begrepp: Delikatessjäv

  3. Pingback: TPB domaren jävig! « Soundness in a soundless world

  4. Pingback: Domaren i TPB-målet anklagad för jäv «

  5. Pingback: Jäv domare i rättegången mot The Pirate Bay? | Framtidsvisioner

  6. Pingback: Jäv? Straffa honom! |

  7. Pingback: Pirate-Bay domen: Hur man förstör tilltron till rättsstaten. En snabbkurs. » Selig.se

  8. PMyran skriver:

    Glöm inte heller bort nämndemannen som fick lämna rättegången.

  9. Klas skriver:

    Kom igen nu !

    Lever alla i den ”gamla världen” under enroma isblock eller – kunde man inte anat att detta skulel grävas upp och se riktigt riktigt illa ut !!?

    Hur fyr i H-e kommer inte det ta nu !
    Piratpartiet hade väl iof knappast kunnat få bättre gratispropaganda !

    /K

  10. Pingback: Är detta också okej, Beatrice? « Tomas sida

  11. Landrash skriver:

    Finns det någon förklaring hur detta inte kan ha framkommit under eller före rättegången?

  12. Johan Örtman skriver:

    Jävla hycklare!! Jävla skandal!! Ogiltigförklara killarna istället och släpp dom fria direkt!! De har ju inte gjort något OLAGLIGT för fan!!

  13. Pingback: Breaking news « Bitchslap Barbie

  14. Martin Widmark skriver:

    Juridiskt sett så är han inte jävig. Det enda som finns är delikatessjäv (som alla tjötar om). Dock kommer knappast Hovrätten att bry sig. Och varför skulle de det? Polis och rättsväsende har ju inte brytt sig hittils, se på allt underligt som hänt sen razzian mot Banhof 2005.

    Det som kommer att hända är att folk kommer att få skaka galler samt betala fjantigt höga skadestånd. Innan politikerna i riksdag och regering bytts ut kommer det fortsätta så. Ingen försändring utan insats. Byt ut politikerna så kan det bli förändring, inte annars.

  15. Hans J skriver:

    @Martin Widmark:

    ”Juridiskt” så avgör en domstol huruvida han varit jävig! För dem som deltagit i processen som åtminstone åskådare finns ju en klar misstanke om att han verkligen varit jävig. Detta grundas på faktiska förhållanden som borde räckt för att han skulle ha lämnat ifrån sig målet.

    Att Hovrätt, Polis eller rättsväsende i övrigt skulle ”bry sig” vet vi inte ännu men det verkar troligt att du har rätt. Man ”skiter” i hög grad i ”sån skit” som lite jäv här eller där. Man har ju makten!

  16. Pingback: Sveriges jävighet «

  17. Pingback: Det räcker nu! | El Rubio Talar

  18. Pingback: Dagens begrepp: Delikatessjäv « Bronson ID

Lämna en kommentar