Roger Wallis och rättegången

Jag misstänker att det inte är många här som missat vad som hände igår under rättegången och responsen på det.  Emma lyfter fram att det redan har gjorts musik till Roger och att filmbranschen har andra problem än fildelning.

Men det är inte meningen med den här posten.

Jag vet inte mycket om hur svenska rättegångar funkar, men undrar om det inte på nåt sätt går att få in i rättegången att alla de här hemska fildelarna som bara fildelar för att de är för snåla för att betala för sig har skickat presenter till någon de aldrig har träffat till ett värde på över 40 000 kronor. Och det på mindre än ett dygn.

Snälla, sig mig att det går att använda i rätteången?

Pingat på Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fildelning. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Roger Wallis och rättegången

 1. Pingback: Näthat | Basic personligt

 2. JudaZ skriver:

  Ja det är ju rätt tydligt att Sharing is Caring, and we care so, we do share… vare sig det är låtar vi köpt som vi vill dela med oss av, eller blommor & chocklad med mera till någon vi anser förtjäna det .

  En helt underbar aktion som någon startat. Den som gjorde det förtjänar själv en stor blomsterkvast.

 3. Ej NätBov skriver:

  Rättssaken gäller huruvida vissa verk som delats ut i 2006, möjligens med hjälp av ThePirateBays servrar, har påfört Universal Music m. fl. ökonomisk skada.

  Om det hadde gällt ett utlåtande i pressen så hadde det varit en annan sak.

  För övrigt tycker jag snubben tädde sig lite som en tönt i går.

 4. Peter skriver:

  Måste ju gå att under slutpläderingen att använda detta. Gäller ju bara att få kontakt med TPB-gänget eller deras advokater.

 5. Hans van Kielke skriver:

  > Snälla, sig mig att det går att använda i rättegången?

  Det gör det. Du kan använda allt, skvaller, ljug, vad som helst.
  Sverige har ”fri bevisvärdering” det är upp till domstolen att avgjöra vad som är ”trovärdigt”

 6. Xaerim skriver:

  JudaZ, vi var väl en 50 personer ungefär som, ett par sekunder efter Wallis uttalat de magiska orden, utbrast i #spectrial, ”vart bor Wallis fru, jag ska skicka blommor”. Någon fixade fram informationen, flera spred den och sedan tog det mindre än 10 minuter innan #Wallisflowers hade 100 personer i kanalen, en stund senare hade någon byggt och hostat http://yodo.se/wallis/ som nu har tvingats flytta till ett större webhotell pga trycket från alla besökare!

  Andra spred ordet till media och nu mindre än 24 timmar sedan allt började är resultatet redan ett otroligt bevis på att ”Sharing is caring”.

 7. Stefan skriver:

  Det går väl att lägga fram, men det är ju inget bevis så vet inte hur mycket vikt det faktiskt skulle ha. Men det visar iaf bra att det handlar om att folk är snåla, utan snarare själva principen. För mig är det oftattbart att vi kan låta amerikanska företag påverka huruvida något ska lagstiftas eller ej, samt att vi inför ett storebrorssamhälle. Jag känner mig mycket mer rädd för staten sedan FRA och IPRED än vad jag gör för terroristattacker och ”onda” pirater. Vem vill uppleva 1984?

 8. Stefan skriver:

  Edit: Att folk INTE är snåla* 🙂

 9. Grejen var att det inte var en person som startade det. Möjligen kan man ära den som skapade första twitter eller irc-kanalen, men det är snarare ett exempel på det nya dynamiska och kaotiska som många inte förstår.

  Det är inte centralstyrt helt enkelt.

 10. PiratJanne skriver:

  Det var verkligen en underbar aktion och alla som var med och drog igång den eller gjorde den stor ska ha cred. Och jag tycker om att det inte är centralstyrt.

  @Ej nätbov
  Nu är det så att åklagarsidan har försökt måla upp fildelare som snåla jävlar som fildelar för att de inte vill betala för sig. Och det var mycket det som deras angrepp på Wallis handlade om igår. Det här bevisar uppenbarligen att det inte är en helt korrekt bild och det är därför jag vill att det ska användas i rättegången på något sätt. Fildelare är inte snåla jävlar som saknar respekt för sina medmänniskor. Det borde ha bevisats igår.

 11. chriss skriver:

  Jag tror även att de som sitter i rätten läser tidningar – och det har ju varit i en hel det. Så nog har de förstått att folk inte är snåla eller saknar respekt
  Dessutom visade det i praktiken precis det som talats om i rätten – en icke toppstyrd/centralstyrd rörelse
  Så flera flugor i en smäll för dessutom fick ju Görel sina blommor och kommer att dela med sig av dem i grannskapet.

 12. Piratjanne skriver:

  Mmm… förhoppningsvis så har de gjort det.
  Jag tycker det var en helt underbar aktion på många olika plan.

 13. Rikard skriver:

  Janne!

  Jag har tänkt exakt samma sak, här har vi folk som uppenbarligen stödjer Wallis och inte tvekar att sända honom blommor. Samma sak med Piratbyråns buss som togs hem till Sverige mha donationer och en rad andra exempel finns (t ex fildelaren som dömdes och fick donationer till böterna).

  Detta innebär att åtminstone inte alla pirater är snåla. Det innebär också att de som är mot pirater provocerar fram beteenden som leder till att pengar spontant läggs på helt andra saker än deras produkter. blommor för 50 kkr skulle ju kunnat lagts på biobiljetter och musik men nu gick de till Wallis i stället.

  Det är fascinerande att deras agerande så tydligt slår tillbaka på dem själva. Om de är upprörda över att Wallis forskning säger motsatsen till det de själva vill ska gälla, så lär de ju knappast ha en större anhängare i Wallis efter att de hoppat på hans person på det skamliga sätt som skedde. Nu har de gjort bort sig, inte bara i piraternas ögon (kunde det bli värre?) utan också i akademins ögon. Kanske inte helt begåvat.

  Deras ekonomiska strategi verkar vara:

  * Folk köper inte våra produkter och forskning säger att det inte har med fildelning att göra. Om vi begår personangrepp på forskarna, så kommer de säkert att forska fram resultat som passar oss bättre.
  * Om vi stämmer fildelarna (som forskarna säger konsumerar minst lika mycket kultur som alla andra) så kommer de konsumera minst lika mycket kultur som andra (för de pengar som finns kvar sedan vi stämt dem åt helvete).

  Det verkar inte stämma någonstans. Något känns inte bra.

 14. PiratJanne skriver:

  Precis! Det känns riktigt, riktigt skumt och fel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s